De hybride wagen zit weer in de lift. Auto’s die puur op fossiele brandstof rijden zijn op hun retour. Vooral dieselauto’s wordt fors minder aangeschaft. Als jij de keuze hebt gemaakt, wat is verstandig: een volledige elektrische auto of toch een hybride wagen. Wij zetten verschillende hybride vormen op een rij, maar ook de voor- en nadelen van hybride autorijden.
1. De eerste hybride wagens
De grote A-merken autofabrikanten waren in eerst instantie sceptisch over het succes van de elektrische auto. Dit kwam mede omdat de techniek niet rijp genoeg was en de aanschafprijs hoog.
Toen kwam Tesla met een volledige elektrische (EV) auto. Tesla model S was hun eerste elektrische auto, die na veel vertraging werd gelanceerd in 2012. Hierdoor is momentum gekomen in de ontwikkelingen van hybride- en volledige elektrische auto’s.
Wie kent ze niet? De Toyota Prius en de Mitsubishi Outlander waren als een van de eerste op de markt met een hybride uitvoering. De Prius werd in 1997 op de Tokyo Motor show geïntroduceerd en in 2000 kwam het op de Europese markt. Drie jaar later kwam de Outlander op de markt.
1.1 Niet aan te slepen
Inmiddels hebben alle A-merken wel elektrische auto’s in hun programma. Een mooi voorbeeld was de aankondiging van Volkswagen ID.3 in 2018. Binnen een dag na de onthulling waren al meer dan tienduizend aanbetalingen van duizend euro binnen van klanten. De website van Volkswagen kreunde vanwege de massale interesse van potentiële klanten.
Een mooie prestatie want binnen een jaar stond de teller op 27.000 stuks. Met deze relatief goedkope EV wil Volkswagen zich ook in het elektrische tijdperk storten.
2. Verschillende hybride vormen
Een hybride wagen is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Want het laden is aanmerkelijk goedkoper dan het tanken van brandstof. Een hybride wagen heeft twee motoren en twee opslagsystemen:
- Brandstofmotor in combinatie met een tank diesel of benzine
- Elektromotor in combinatie met een accupakket
De twee motoren versterken elkaar of kunnen onafhankelijk van elkaar opereren. Een managementmodule in de auto zoekt altijd het optium en proberen zoveel mogelijk zuiver elektrisch te rijden.
Bij bepaalde merken hybride auto’s wordt het accupakket apart opgeladen via een laadkabel. We spreken dan over een Plug-in Hybride Electric Verhicle (PHEV).
In totaal zijn er vier vormen van hybride auto’s:
- De al genoemde Plug-in Hybride: de auto wordt veelal met een stekker opgeladen. Dat kan thuis langs de snelweg of op kantoor. De meeste PHEV’s hebben een elektromotor en een benzine motor.
- Half hybride: De wagens komen weinig voor, gemiddeld is het brandstof verbruik 15% lager dan een vergelijkbare benzine uitvoering.
- Volledig hybride: Dit zijn auto’s die ook volledig elektrisch kunnen rijden. Tijdens het rijden wordt de accu opgeladen. Tot een bepaalde snelheid is de elektromotor actief, ideaal als je in de stad rijdt. De al genoemde Prius is het oudste voorbeeld.
- Range Extended Electric Verhicle (REEV) is een auto die volledig elektrisch rijdt. De accu wordt opgeladen door een verbrandingsmotor.
De elektromotor die opgeladen wordt via een laadkabel, kan zijn stroom verkrijgen uit het stopcontact, wallbox of een publiek laadstation. Daarnaast zijn ook snellaadstations langs de snelweg, waar je de auto relatief snel kan opladen.
3. De voor- en nadelen van hybride auto’s
De laatste jaren zijn er steeds meer (semi) elektrische auto’s de markt gekomen. Ze worden steeds populairder als is het grootste nadeel de hoge aanschafprijs. Daarnaast is de actieradius nog vrij beperkt en in geval PHEV duurt het opladen vrij lang. Maar de voordelen mogen er ook wezen! We noemen er een aantal:
- Het is een duurzame manier van vervoer en goed voor het milieu dankzij de lage uitstoot
- Verhoogt rijgenot: de auto is erg stil
- De acceleratie is verbluffend snel. In soms wel 4 a 5 seconden hebt je de 100 kilometer aangetikt
- De kosten van onderhoud en voor brandstof is (veel) lager
- Steeds meer modellen
- Door de brandstofmotor geen oplaad stress: je kan ver doorrijden zonder onzekerheid. Daarom zal de hybride wagen voorlopig nog wel blijven.
2.1 Fiscale voordelen
In zowel Nederland en België stimuleert de overheid om elektrisch te gaan rijden. Het is wel afhankelijk of het een volledige elektrische auto of een hybride auto is. In Nederland wordt een hybride auto niet meer gesubsidieerd, maar in België nog wel.
Kortom, er zijn genoeg goede redenen om een hybride wagen te kiezen! Niet alleen vanwege de fiscale voordelen, maar ook vanwege het feit dat het goed is voor het milieu!
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.