Er worden steeds minder conventionele diesel- en benzine auto’s verkocht in Europa. De verkoop van de hybride en elektrische auto’s stijgt daarentegen hard. Met alle subsidies en regelingen is dat ook niet zo gek. Over aan aantal jaren zal de productie van auto’s zonder (op zijn minst enige) elektrische voortstuwing helemaal aan banden worden gelegd door de Europese regelgeving. Toch is de benzineauto nog steeds de meest verkochte wagen. Maar hoe lang nog, zeker gezien de huidige stijgende brandstofprijzen?
1. Verkoop benzine auto daalt met bijna 20 procent
Als je kijkt naar de verkoopcijfers van de benzine auto in 2020, zie je dat het marktaandeel ongeveer de helft besloeg: 47,5%. Dat aandeel is met ongeveer 20% gedaald tot 40% in 2021 in heel Europa.
De dieselverkoop daalde nog harder, daar ging meer dan 31% van af. Het marktaandeel stond daarmee op 19,6% in 2021.
Dan blijft er voor de hybride, plug-in hybride, en volledige elektrische auto iets minder dan 40% over, omdat er ook nog auto’s op LPG worden gemaakt.
2. Hybride motor stijgt het snelst
Een van de opvallende onderdelen van de cijfers laten zien dat de plug-in hybride motor het snelst stijgt. De benzine auto heeft dus nog zeker toekomst, zij het met enige elektrische ondersteuning.
Op zich lijkt een plug-in hybride ook een van de beste opties. Je verbrandt heel weinig benzine, want cijfers van 1 liter op 100 kilometer zijn niet onhaalbaar. Naast deze efficiëntie ben je een stuk flexibeler dan met een volledige elektrische auto.
Want hoewel het fast charging steeds beter is geregeld, werkt een benzinepomp toch nog sneller. De afstanden die je op een dag kunt maken met een auto waar een verbrandingsmotor in zit, zijn significant groter dan bij een elektrische auto.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
2.1 Beide werelden combineren
Het combineren van beide werelden lijkt de beste optie voor de consument en zakelijke rijder. Toch is het maar de vraag of plug-in hybride uiteindelijk niet ook wordt uitgebannen.
Vele klimaatwetenschappers claimen dat elke gram CO2 die de atmosfeer in gaat, meehelpt aan de opwarming van de aarde.
Als we dus een volledig CO2-neutrale samenleving willen, zal de hybride – net als de benzine auto – uiteindelijk uit het straatbeeld verdwijnen.
3. Korting op bijtelling verdwijnt
Een van de redenen waarom het aandeel elektrische en hybride auto’s de laatsten jaren zo is gestegen, heeft te maken met de belastingvoordelen. In het begin van deze voordelen, stond de bijtelling van elektrische auto’s op nul.
Het aantal Tesla’s steeg in deze tijd snel. Veel zakelijke rijders reden voor een habbekrats een luxueuze auto met een nieuwprijs van rond de 90.000 euro.
3.1 Bijtelling gestegen naar 16%
Dit was natuurlijk niet helemaal het gewenste resultaat, en daarom gold het lagere tarief voor de bijtelling na een tijd nog maar over de eerste 50.000 euro van de cataloguswaarde.
Ook deze regeling is echter steeds meer afgebouwd. In 2022 staat het lage bijtellingstarief op 16%. Dit geldt daarnaast alleen voor volledig elektrische auto’s. Bij een hybride motor is het voordeel dus al weggevallen. Gaan we dat merken in de verkoopcijfers de komende jaren?
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.