Dat er regels zijn voor gebruikers van het fietspad dat is al jaren en jaren zo. Regels zijn ook gewoon nodig om alles in goede banen te kunnen leiden. Wanneer er geen regels zouden zijn dan is de kans groot dat het al snel een rommeltje gaat worden. Dit is niet wenselijk en daarom is dat ook niet aan de orde. We willen het ook graag op het fietspad gezellig houden!
1. Waarom zijn er regels op het fietspad?
Het wordt in het verkeer steeds drukker en drukker. Daarom zijn de regels er ook. We willen geen ongelukken en ongemakken. Op het moment dat er regels zijn dient men zich daaraan te houden zodat het ongemak maar ook het ongeluk tot een minimum beperkt wordt.
1.1 Even bellen als je wilt inhalen
Sommige gebruikers van het fietspad zijn zo snel en stil dat je ze niet eens aan ziet of hoort komen. Dit is bijvoorbeeld zo bij wielrenners en gebruikers van een e-bike.
Niet elke fietser is eraan gewend dat deze ineens zomaar langs je heen suizen. Wil je dat het op een veilige manier gaat en ben jij iemand die gebruik maakt van een e-bike of ben jij een wielrenner en je moet in gaan halen?
Dan is het verstandig om even te bellen zodat degene die je wilt inhalen erop bedacht is.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
1.2 Trapondersteuning een standje terug
Maak je gebruik van een fiets met trapondersteuning en kom je in de buurt van een stoplicht of een kruispunt? Schakel dan je trapondersteuning terug naar standje 1 om af te remmen.
Op die manier blijft je fiets je niet ondersteunen elke keer dat je trapt en ga je dus ook wat minder hard om het stoplicht of het kruispunt te benaderen.
Met wegrijden zal je dan ook makkelijker weg kunnen rijden. Eigenlijk moet je het zien als de versnelling van de auto. Die laat je immers ook niet in zijn 4 staan als je wilt optrekken.
2. Kom maar achter mij aan!
Fiets je veel op drukke fietspaden dan is het verstandig om niet naast elkaar maar juist achter elkaar te gaan rijden. Wil je toch graag naast elkaar rijden maar merk je door bijvoorbeeld een belsignaal dat je gaat worden ingehaald?
Dan is kan de fietser die aan de linkerkant rijdt het beste even wat versnellen en voor de rechter fietser gaan rijden. Op die manier kan de achteropkomende fietser beide inhalen.
2.1 Niet stilstaan op het fietspad
Kan je om de een of andere reden even niet meer verder? Blijf dan niet stilstaan op een fietspad maar zoek een plekje op dat veiliger is.
Bijvoorbeeld de berm of een andere uitwijkplaats. Zo sta je andere gebruikers van het fietspad niet in de weg en kunnen die gewoon verder gaan.
Blijf dan niet stilstaan op een fietspad
2.2 Op de fiets niet appen!
Net zoals dat het in de auto niet mag is het ook op de fiets niet toegestaan om te appen. Het is dan ook vreselijk gevaarlijk om te doen omdat je op dat moment niet je ogen op het verkeer hebt maar op je telefoon gericht en dat is niet de bedoeling.
2.3 Steek even een hand uit op het fietspad
Als je denkt dat het uitsteken van je hand om richting aan te geven niet voor jou geldt dan heb je het mis. Het is voor iedereen nodig om dit te doen. Zo weten de andere gebruikers van het fietspad ook welke kant jij opgaat.
3. Pas je tempo aan op het fietspad
Er zijn veel gebruikers van het fietspad die echt veel snelheid hebben zoals bijvoorbeeld degene die gebruik maken van een e-bike.
Dat is hartstikke lekker en fijn natuurlijk maar toch kan het ook een gevaarlijke situatie opleveren. Pas dus je snelheid aan wanneer je midden in de stad rijdt waar het toch wel ontzettend druk kan zijn.
Voordelen:
- Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
- Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
- Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager
- De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.