2 minuten leestijd

De Nederlandse wegen raken steeds voller. Eigenlijk iedereen die op de weg zit weet dit wel. Ook de cijfers van het CBS (Centraal bureau voor de Statistiek)onderbouwen dit. In deze cijfers zien we een verrassende trend, dat er steeds meer bestelbusjes rondrijden op de Nederlandse wegen.

Het is een categorie welke aan het groeien is. We zien het ook in de jaarmonitor wegvoertuigen terug. Op 1 januari 2023 waren er 12,5 miljoen voertuigen geregistreerd in Nederland. Het aantal bestelbusjes nadert de 1 miljoen (990.000 duizend om precies te zijn!)

Het is een toename van twee procent ten opzichte van een jaar eerder. Eigenlijk alle soorten voertuigen nemen toe. Het zijn vooral de bestelbusjes welke in aantal toenemen. Het aantal elektrische bussen neemt ook toe.

1. Personenauto’s vormen het grootste deel

Meer dan twee derde van alle voertuigen zijn personenauto’s. Van de 12,5 miljoen voertuigen waren er 8,3 miljoen een personenauto aan het begin van 2023. De personenauto’s zijn voor 90 procent van particulieren. De nieuwe auto’s worden veel door bedrijven gekocht.

De verhouding bedrijven en particulieren welke personenauto’s kopen is fifty fifty. Ondernemers en bedrijven hebben meer jonge voertuigen dan particulieren.

De jongere auto’s zijn vooral van bedrijven. Slechts een derde van de auto’s is in particulier bezit. In 2022 werden procent meer auto’s verkocht dan in 2021. In totaal werden er 312.000 auto’s verkocht in 2022. Opvallend dat het aandeel diesel fors is gedaald naar slechts 1,5 procent

In 2022 is 1,5 procent van de nieuwe verkochte auto een diesel

Aan het begin van 2023 waren er 990.000 duizend bedrijfsvoertuigen. Het is in vergelijking met een jaar ervoor 1,5 procent meer. De groei komt vooral door het toenemende aantal van bestelbusjes.

Van de 90.000 nieuwe bedrijfs motorvoertuigen was maar liefst tachtig procent een bestelbusje. De verwachting is dat in 2023 in totaal 85.000 nieuwe bestelbusjes verkocht, wat vijf procent meer is dan een jaar ervoor.

De laatste drie jaar zijn er continu meer nieuwe bestelauto’s verkocht, waar de elektrische bestelauto in opkomst is.

2.1 Een toename van bussen op de weg

Het aantal bussen wat verkocht zijn is licht gestegen. Begin januari 2023 waren er 10.000 bussen in ons land geregistreerd. In vergelijking met 2022 was het maar één procent meer. Dit in tegenstelling een paar jaar teryg: toen zagen we nog een groei van vier procent.

De groei neemt dus af. Het aantal elektrische bussen is sterk toegenomen. Aan het begin van 2023 waren er bijna 15.000 elektrische bussen in ons land. Het is een groei van 52 procent ten opzichte van een jaar ervoor. Van alle bussen in ons land is het slechts een beperkt aantal.

Het gaat om drie procent van alle bussen in ons land. Het is echter een positieve ontwikkeling en een gevolg van economische groei!

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This