fbpx
< 1 minuut leestijd

Een auto gaat in Nederland ruim 18 jaar mee, in 2010 was dat nog ruim 16 jaar. Auto’s worden ouder in tien jaar tijd en daarmee is de levensduur van auto’s gestegen met twee jaar. Hoe komt dat?

1. Een sluitend systeem

In Nederland is er een sluitend systeem die exact bijhoudt wanneer een auto, bestelbus of vrachtwagen wordt afgemeld voor de sloop.

Regelmatig publiceert het expertisecentrum Auto Recycling Nederland (ARN) over trends en ontwikkelingen in de mobiliteitssector.

Het ARN publiceerde in april 2018 een rapport met hun bevindingen over de levensduur van auto’s in ons land.

2. De auto recycling in Nederlands in hoogste van Europa

De verwerking van afgedankte auto’s in Nederland is nergens zo goed geregeld in vergelijking met de andere Europese landen. Nederland is kampioen auto recycling, want ruim 95% van elke gesloopte auto wordt hergebruikt.

Het aandeel duurzame opgewekte energie ligt in ons land aanzienlijk lager dan in de Europese Unie als geheel. Maar op gebied van auto recycling met een hergebruik percentage van 98% levert Nederland een puike prestatie.

Ondanks de twee jaar langere levensduur blijft de doelstelling om minimaal 95 procent van de afgedankte auto’s te recyclen.

Het ultieme doel van 100% is niet realistisch, omdat sommige restproducten onzuiver zijn of eenvoudige niets mee gedaan kan worden.

3. Oorzaken dat auto’s ouder worden

Er zijn een drietal verklaringen volgens de ARN waarom auto’s ouder worden en tegenwoordig langer meegaan.

  1. Allereerst is de kwaliteit van auto’s verbeterd.
  2. De economische crises van de afgelopen tien jaar heeft ervoor gezorgd dat mensen minder snel een nieuwe auto aanschaffen.
  3. Wat ook meespeelt is dat de aanschafprijzen sinds 2010 behoorlijk gestegen zijn. Volgens cijfers van BOVAG en de RAI Vereniging was de gemiddelde aanschafprijs van een auto in 2010 ruim 24.000 euro. In 2018 ging het om meer dan 32.000 euro.
Share This