>>Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer

Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer

4 minuten leestijd

Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer met info over bijtelling auto van de zaak

Als ondernemer wilt u zo voordelig mogelijk rijden met een auto van de zaak. Daarnaast wilt u niet te veel tijd kwijt zijn aan de administratie en tijd en geld zoveel mogelijk investeren in uw onderneming.

Met deze uitgangspunten ben ik gestart met de website tankpas-aanvragen.nl om zakelijke tankpassen te gaan vergelijken omdat ze zoveel voordelen oplevert voor de eigenaar. Gaandeweg is deze site uitgegroeid met tips voor de zakelijke autorijder met een  kennisbank voor ondernemers die een auto van de zaak rijden. 

 

Van tankpas tot auto van de zaak

U kunt als ondernemer ervoor kiezen om uw privé auto zakelijk te gebruiken, een bedrijfsauto te kopen of zakelijk te gaan leasen.

Welke vorm het gunstigst is, hangt van veel factoren af, zoals bijvoorbeeld de bekende bijtelling auto van de zaak. Maar als zakelijke rijder heeft u meer keuzes te maken.

Volgens de regels voor rittenregistratie van de belastingdienst moet u elke afgelegde kilometer bijhouden. Daar kunt u rittenregistratie inbouw oplossingen voor aanschaffen of speciale kilometerregistratie apps voor gebruiken. Maar deze apps werken op smartphones en daarvoor heeft u een zakelijk mobiel abonnement nodig.

Wilt u de administratie tussen de bedrijven door doen? Ook daar zijn fraaie oplossingen voor. Van het een komt het ander. Een overzicht van de zakelijke autorijders tips voor degene die een auto van de zaak heeft! Want u zit niet altijd het stuur, soms moet u achter het bureau, om te… boekhouden.

 

 

Online boekhouden voor ondernemers

 

 

Online boekhoudpakket

U bent bijvoorbeeld zzp’er en opzoek naar een manier om de boekhouding zelf te regelen. U kunt het meeste gebruikte boekhoudprogramma van de wereld gebruiken, Excel, al heeft dat zo’n zijn nadelen

Een alternatief is  een boekhoudpakket waardoor u alle boekhouding op uw eigen computer heb staan wanneer u zelf de boekhouding doet. Meer eigentijds is om de cloud in te gaan, ofwel het online boekhouden.

Omdat zo’n boekhoudprogramma online werkt, heeft het als prettige bijkomstigheid dat er u er overal en op elk tijdstip erbij kunt. Bekijk onze speciale pagina en vergelijk de meeste gebruikte online boekhoud pakketten voor de starter, zzp, vof, en (groot) mkb.

 

Het meeste gebruikte boekhoudprogramma van de wereld is… Excel.

 

Handige apps

Een tweetal handige apps willen we hier alvast benoemen. Met een zakelijke tankpas betaald u de pompprijs bij het afrekenen. Maar de pompprijs langs de snelweg is (veel) hoger dan in dorpen. Het is lonend om op zoek te gaan naar goedkope tankstations.

Zakelijke autorijders gebruiken steeds vaker brandstof apps om het goedkoopste tankstation in de buurt te vinden. Wij testen regelmatig brandstof apps, en op onze (veelbezochte) pagina kunt de top 5 vinden met recensies en die het meest gedownload zijn.

Een tweede handige app is het het betalen van parkeertijd. Niets meer een bonnetje trekken en vooraf inschatten van de parkeertijd.

Met een betaald parkeren app, betaalt u alleen de zuivere parkeertijd en zijn parkeerbonnen verleden tijd. 

Andere veel gebruikte apps zijn de praktische aantekeningen apps, die we als tweede geheugen gebruiken in ons drukke bestaan.

Lees ook ons monsterartikel waar maar liefs 28 onmisbare apps worden beschreven. Dit artikel is ook als whitepaper via onze download pagina te verkrijgen.

 

Bellen…

Elke ondernemer en zakelijke autorijder gebruikt een smartphone. Natuurlijk om te bellen, whatsapp’en uit te wisselen, mailen en afspraken bij te houden. De apps zijn ook niet meer weg te denken, zie hierboven. Bekijk onze speciale pagina’s waar u een fraaie smartphone voor de ondernemer kan selecteren, al of niet met een abonnement.

Heeft u al een smartphone, dan bieden wij ook een overzicht van zakelijke SIM only abonnement.

 

Rittenregistratie oplossingen

Of u nieuwe een zakelijk een auto koopt of least, een rittenregistratie is altijd noodzakelijk. Het mag bijgehouden worden op papier, een tijdrovend manier die niet meer van deze tijd is. Tegenwoordig zijn er voor de zakelijke autorijders handige kilometerregistratie apps, zowel gratis al betaald.

Indien u er helemaal geen omkijken naar wilt hebben dan zijn er fraaie rittenregistratie inbouw oplossingen. Bij de aanschaf van een auto komen we daar nog verder op terug.

 

DriveGuide

 

Wanneer rijd ik zakelijk?

Iedere kilometer die u rijdt die voor uw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. De Belastingdienst kent maar twee soorten auto’s:

  • een privé- en
  • een bedrijfsauto.

Als u de auto op eigen naam hebt staan en minder dan 500 kilometer per jaar privé met deze auto rijdt, dan bent u voordelig uit.

De Belastingdienst behandeld de auto voor de inkomstenbelasting als een auto van de zaak.

Voorwaarde is wel dat u als zelfstandig ondernemer (zzp-vof-mkb) de auto(‘s) op naam van de onderneming heeft gezet.

 

Aftrekposten en bijtelling auto van de zaak

Bij een auto van de zaak kunt u alle gemaakte kosten zakelijk aftrekken van de belasting. Hieronder valt onder meer de financiering van de auto, de afschrijvingen en de btw is aftrekbaar van de te betalen omzetbelasting.

Het is een open deur, maar voorwaarde is wel dat uw onderneming btw afrekent. Als u minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, hoeft u geen bijtelling auto van de zaak te verwachten. 

 

Wanneer wel bijtelling auto van de zaak?

Als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan heeft u te maken met bijtelling. Deze bijtelling wordt als winst van uw onderneming gezien.

De bijtelling is normaal gesproken maximaal 25% van de cataloguswaarde van de auto, maar is afhankelijk van de CO2 uitstoot. Bij een uitstoot van 0 gram is er maar 4% bijtelling. Daar tussen zijn nog percentages van 15% en 21%.

 

Is rittenregistratie nodig?

Elke zelfstandige ondernemer moet iedere gereden kilometer kunnen verantwoorden – zakelijke en privé – aan de belastingdienst.

Voorkom bijtelling auto van de zaak door conform de regels voor rittenregistratie te verantwoorden. 

Of er nu sprake is van bijtelling of niet, u dient altijd bewijs voor de gereden kilometers aan te leveren door middel van een correcte rittenregistratie. In principe mag u dit handmatig in een schrift doen, maar er zijn tegenwoordig ook diverse kilometerregistratie apps, al dan niet tegen betaling, te downloaden. 

 

Zakelijk rijden in een privé auto

Bijna tweede derde van de zzp gebruikt voor zakelijke reizen een auto die privé bezit is. Ze mogen €0,19 cent per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijk autoritten.

Maar u mag niet de btw aftrekken van de aanschafprijs en moet achteraf de btw verrekenen over de privé gereden kilometers.

In ons uitgebreide artikel ‘uw priveauto zakelijke gebruiken als zzp’er’ worden alle aspecten belicht wat u moet weten.

 

Zakelijke auto kopen of leasen

Als u voor uw onderneming een auto koopt, dan het aankoopbedrag door de belastingdienst bij het eigen vermogen opgeteld. Maar alle kosten voor auto mag u van de winst aftrekken. Als u een auto koopt, dan kunt de betaalde 21% btw over de aanschaf aftrekken.

 

Leasen van een zakelijke auto

In tegenstelling tot kopen, behoort een leaseauto niet tot het vermogen van de onderneming. De leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van de auto en verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s. U betaald een vast maandbedrag  en de kosten voor het gebruik. Deze kosten mag u aftrekken van belasting.

Leasen kan zinvol zijn als u cash wilt vrijhouden voor andere grote uitgaven. Nog een tip: u kunt ook leasen zonder verzekering. Dan kunt u zelf een (goedkoper) verzekering regelen en no-claim opbouwen.

Voor beide opties geldt: meer als 500 kilometer per jaar privé rijden, dan heeft rekening te houden met bijtelling.

 

Kies een passende auto

Een auto moet uiteraard bij uw onderneming passen. Daarbij is een auto een visitekaartje voor uw  bedrijf én voor jezelf.

Wilt u opvallen, of juist een meer zakelijke, representatieve uitstraling? Dat is een belangrijke afweging bij de keuze voor een auto. Op onze pagina voor  Zakelijk Auto Leasen voor de ondernemer leest u meer over de ins & outs.

 

Tankpassen

 

Deze site staat bol van kennis en informatie. Ook in onze kennisbank zakelijk rijden kunt u snel informatie vinden per categorie.

Een daarvan is het meest gelezen artikel de vijf voordelen van een zakelijke tankpas. In ons uitgebreide informatiepakket ‘Geen Btw Gedoe’, die u gratis kan downloaden, leest u er meer over. 

 

 

Samenvatting
Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer
Titel
Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer
Omschrijving
Als ondernemer wilt u zo voordelig mogelijk rijden met een auto van de zaak. Dit artikel geeft een overzicht van alle alle ins & outs wat er voor de zakelijke autorijder op deze site kan vinden.
Auteur
Website
Tankpas-aanvragen.nl
Logo
Door |2018-12-06T10:36:55+00:0010 jan 2018 |Zakelijk rijden|

Geef een reactie