Als ondernemer wil je zo voordelig mogelijk rijden met een auto van de zaak. Daarnaast is je voorkeur niet te veel tijd kwijt zijn aan de administratie en tijd en geld zoveel mogelijk investeren in uw onderneming.
Met deze uitgangspunten zijn we gestart met deze website om zakelijke tankpassen te gaan vergelijken omdat ze zoveel voordelen oplevert voor de ondernemer.
1. Van tankpas tot auto van de zaak
Gaandeweg is deze site uitgegroeid met onder meer tips voor de zakelijke autorijder. Inmiddels zijn we de trots op onze heuse kennisbank voor de zakelijke mobiele ondernemers.
Naast de auto en trein kan net zo goed het vliegtuig zijn. In de categorie mobiliteit komt nog meer aan de orde: wagenparkbeheer, smartphones, apps, SIM Only abonnementen. Allemaal met doel om Zakenreizen Met Gemak mogelijk te maken.
Vandaag meer over auto van de zaak.
1.1 Lease en ritten registratie
Je kunt als ondernemer ervoor kiezen om je privé auto zakelijk te gebruiken, een bedrijfsauto te kopen of zakelijk te gaan leasen.
Welke vorm het gunstigst is, hangt van veel factoren af, zoals bijvoorbeeld de bekende bijtelling auto van de zaak. Maar als zakelijke rijder heb je meer keuzes te maken.
Volgens de regels voor rittenregistratie van de belastingdienst moet je elke afgelegde kilometer bijhouden. Daar kunt je rittenregistratie inbouw oplossingen voor aanschaffen of speciale kilometerregistratie apps voor gebruiken. Maar deze apps werken op smartphones en daarvoor heb je een zakelijk mobiel abonnement nodig.
Wil je de administratie tussen de bedrijven door doen? Ook daar zijn fraaie oplossingen voor. Van het een komt het ander.
Want je zit niet altijd het stuur, soms moet je achter het bureau, om te… boekhouden.
2. Online boekhoudpakket
Je bent bijvoorbeeld een zelfstandig schilder, timmerman of ICT’er. Als zzp’er ben je misschien opzoek naar een manier om de boekhouding zelf te regelen. Je kunt het meeste gebruikte boekhoudprogramma van de wereld gebruiken, Excel, al heeft dat zo’n zijn nadelen.
Een alternatief is een boekhoudpakket waardoor je alle boekhouding op je eigen computer hebt staan wanneer je zelf de boekhouding doet. Meer eigentijds is om de cloud in te gaan, ofwel het online boekhouden.
Omdat zo’n boekhoudprogramma online werkt, heeft het als prettige bijkomstigheid dat er je er overal en op elk tijdstip erbij kunt. Bekijk onze speciale pagina en vergelijk de meeste gebruikte online boekhoud pakketten voor de starter, zzp, vof, en (groot) mkb.
Het meeste gebruikte boekhoudprogramma van de wereld is… Excel.
3. Handige apps
Een tweetal handige apps willen we hier alvast benoemen. Met een zakelijke tankpas betaal je de pompprijs bij het afrekenen. Maar de pompprijs langs de snelweg is (veel) hoger dan in dorpen. Het is lonend om op zoek te gaan naar goedkope tankstations.
Zakelijke autorijders gebruiken steeds vaker brandstof apps om het goedkoopste tankstation in de buurt te vinden. Wij testen regelmatig brandstof apps, en op onze (veelbezochte) pagina kun je de top 5 vinden met recensies en die het meest gedownload zijn.
Een tweede handige app is het het betalen van parkeertijd. Niet meer een bonnetje trekken en vooraf inschatten wat de parkeertijd is.
Met een betaald parkeren app, betaalt u alleen de zuivere parkeertijd en zijn parkeerbonnen verleden tijd.
Andere veel gebruikte apps zijn de praktische aantekeningen apps, die we als tweede geheugen gebruiken in ons drukke bestaan.
Lees ook ons monsterartikel waar maar liefs 28 onmisbare apps worden beschreven. Dit artikel is ook als whitepaper via onze download pagina te verkrijgen.
3.1 Bellen…
Elke ondernemer en zakelijke autorijder gebruikt een smartphone. Natuurlijk om te bellen, whatsapp’en uit te wisselen, mailen en afspraken bij te houden. De apps zijn ook niet meer weg te denken, zie hierboven. Bekijk onze speciale pagina’s waar u een fraaie smartphone voor de ondernemer kan selecteren, al of niet met een abonnement.
Heb je al een smartphone, dan bieden wij ook een overzicht van zakelijke SIM only abonnementen.
3.2 Rittenregistratie oplossingen
Of je nieuwe zakelijk een auto koopt of least, een rittenregistratie is altijd noodzakelijk. Het mag bijgehouden worden op papier, een tijdrovend manier die niet meer van deze tijd is. Tegenwoordig zijn er voor de zakelijke autorijders handige kilometerregistratie apps, zowel gratis al betaald.
Indien u er helemaal geen omkijken naar wilt hebben dan zijn er fraaie rittenregistratie inbouw oplossingen. Bij de aanschaf van een auto komen we daar nog verder op terug.
4. Wanneer rijd ik zakelijk?
Iedere kilometer die je rijdt die voor de onderneming in de auto rijdt is zakelijk. De Belastingdienst kent maar twee soorten auto’s:
- een privé- en
- een bedrijfsauto.
Als je de auto op eigen naam hebt staan en minder dan 500 kilometer per jaar privé met deze auto rijdt, dan bent je voordelig uit.
De Belastingdienst behandeld de auto voor de inkomstenbelasting als een auto van de zaak.
Voorwaarde is wel dat je als zelfstandig ondernemer (zzp-vof-mkb) de auto(‘s) op naam van de onderneming heeft gezet.
5. Aftrekposten en bijtelling auto van de zaak
Bij een auto van de zaak mag je alle gemaakte kosten zakelijk aftrekken van de belasting. Hieronder valt onder meer de financiering van de auto, de afschrijvingen en het onderhoud.
De btw is aftrekbaar van de te betalen omzetbelasting.
Het is een open deur, maar voorwaarde is wel dat je onderneming btw afrekent. Als je minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, hoef je geen bijtelling auto van de zaak te verwachten.
5.1 Wanneer wel bijtelling auto van de zaak?
Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan heb je te maken met bijtelling. Deze bijtelling wordt als winst van uw onderneming gezien.
De bijtelling is normaal gesproken maximaal 25% van de cataloguswaarde van de auto, maar is afhankelijk van de CO2 uitstoot. Bij een uitstoot van 0 gram is er maar 4 procent bijtelling. Daar tussen zijn waren er nog percentages van 15 procent en 21 procent. maar sinds 2018 is er nog maar een tarief van 22 procent gekomen.
Via onze bijtelling calculator kan je direct de hoogte berekenen die je jaarlijks mag (moet..) afdragen.
5.2 Is rittenregistratie nodig?
Elke zelfstandige ondernemer moet iedere gereden kilometer kunnen verantwoorden – zakelijke en privé – aan de belastingdienst.
Voorkom bijtelling auto van de zaak door conform de regels voor rittenregistratie de afgelegde kilometers te verantwoorden.
Of er nu sprake is van bijtelling of niet, je dient altijd bewijs voor de gereden kilometers aan te leveren door middel van een correcte rittenregistratie.
In principe mag je dit handmatig in een schrift doen, maar er zijn tegenwoordig ook diverse kilometerregistratie apps, al dan niet tegen betaling, te downloaden.
5.3 Zakelijk rijden in een privé auto
Bijna tweede derde van de zzp gebruikt voor zakelijke reizen een auto die privé bezit is. Ze mogen €0,19 cent per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijk autoritten.
Maar je mag niet de btw aftrekken van de aanschafprijs en moet achteraf de btw verrekenen over de privé gereden kilometers.
In ons uitgebreide artikel ‘priveauto zakelijke gebruiken als zzp’er’ worden alle aspecten belicht wat je moet weten.
Conclusie MoveMove tankpas review: 8,2
De MoveMove pas is uniek. Ja, je betaald een maandprijs, maar daarvoor ontvang je extra diensten zoals overal tanken, elektrisch laden, gebruik van OV, parkeren en de wasstraat. Daarom is de pas geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en graag verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>
MoveMove tankpas review
Diensten afrekenen zoals tanken, elektrisch laden, het OV, parkeren en de wasstraat. De pas is geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>
6. Zakelijke auto kopen of leasen
Als je voor de onderneming een auto koopt, dan is het aankoopbedrag door de belastingdienst bij het eigen vermogen opgeteld.
Als je een auto koopt, dan kan de betaalde 21% btw over de aanschaf teruggevraagd worden.
Tenslotte mag je alle autokosten van de winst aftrekken.
6.1 Leasen van een zakelijke auto
In tegenstelling tot kopen, behoort een leaseauto niet tot het vermogen van de onderneming. De leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van de auto en verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s. Je betaald een vast maandbedrag en de kosten voor het gebruik. Deze kosten mag je aftrekken van belasting.
Leasen kan zinvol zijn als je cash wilt vrijhouden voor andere grote uitgaven.
Nog een tip: je kunt ook leasen zonder verzekering. Dan kunt je zelf een (goedkoper) autoverzekering regelen en no-claim opbouwen.
Voor beide opties geldt: meer als 500 kilometer per jaar privé rijden, dan moet je rekening te houden met bijtelling.
6.2 Kies een passende auto van de zaak
Een auto moet uiteraard bij je onderneming passen. Daarbij is een auto een visitekaartje voor je bedrijf én voor jezelf.
Wilt je opvallen, of juist een meer zakelijke, representatieve uitstraling? Dat is een belangrijke afweging bij de keuze voor een auto. Op onze pagina voor Zakelijk Auto Leasen voor de ondernemer leest je meer over de ins & outs.
7. Tankpassen voor auto van de zaak
Deze site staat bol van kennis en informatie. Ook in onze kennisbank zakelijk rijden kun je snel informatie vinden per categorie.
Een daarvan is het meest gelezen artikel de vijf voordelen van een zakelijke tankpas. In ons uitgebreide informatiepakket ‘Geen Btw Gedoe’, die je gratis kan downloaden, leest je er meer over.
Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.
- Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
- Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
- Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
- Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
- Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
- Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
- Marktleider van nieuwe en jonge auto’s
Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.
- Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
- Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
- Lease contract is snel opzegbaar
- Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
- Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions
Klantentevredenheid is 8,4
Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!
- Scherpe tarieven
- Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
- Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
- Flexibele kilometerbundel
- De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
- Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
- Aangesloten bij Keurmerk Private Lease
Klantentevredenheid is 8,6

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.