3 minuten leestijd

Auto op de zaak

Wilt u een nieuwe auto kopen? Koop je hem dan zakelijk of privé? Wat zijn de regels welke horen bij een zakelijke auto? Hoe zit het met de kosten, de bijtelling en het leasen van een auto? We geven u graag acht tips om een goede keuze te kunnen maken of u de auto zakelijk of privé moet aankopen.

Natuurlijk zijn er meer vragen en voorkeuren welke u heeft bij het kopen van een auto.

U wilt misschien wel een mooie sportauto hebben of een nette zakenauto. Wordt het een stationwagen? Een sedan of een grote SUV? Wordt het een diesel, benzine-auto of een elektrische wagen?

Een belangrijke vraag is vaak hoe u de auto gaat betalen? Met geld van de zaak, uw spaarrekening, een lening of door middel van het leasen van de auto?

We beginnen met de meest spannend bij auto op de zaak : de bijtellingen.

 

 
Rekenmodel autokosten
 
Wat zijn de autokosten als een zakelijke auto rijdt?

Een auto brengt veel kosten met zich mee. Daarom is het zinvol om alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten. Dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer te berekenen. Download gratis het sjabloon en u kunt de kosten direct invoeren. 

 

Tip 1. Let op de eventuele bijtelling

Wanneer u een auto op de zaak neemt is het belangrijk om rekening te houden met de bijtellingsregels. Als een zakelijke auto ook privé gebruikt wordt dan geldt er een bijtelling van 22 procent van de waarde van de auto (de cataloguswaarde). Bij een elektrische auto is het op dit moment 4 procent.

Een auto op de zaak komt echter wel op de balans te staan en is een bedrijfsmiddel. De kosten van de auto zijn daardoor volledig voor rekening van het bedrijf en fiscaal te verrekenen met de winst.

Uitzondering op de bijtelling

Er is wel een uitzondering op de bijtelling. Wanneer de zakelijke auto minder dan vijfhonderd privékilometers maakt in een jaar geldt de bijtelling niet. Het is wel belangrijk om een sluitende kilometerregistratie te hebben. 

 

Tip 2. Kies voor kopen als dat aantrekkelijker is

Een auto in een keer direct betalen kan een manier zijn om je onderhandelingspositie met de verkoper te verbeteren.

Ook is het verstandig om dit te doen wanneer je de auto voor een lange periode wilt houden. Het is dan mogelijk om de afschrijving over meerdere jaren uit te smeren om daarna afschrijving vrij te kunnen rijden.

Een optie om dit te doen is om privé geld te lenen. Het is dan wel belangrijk om de duur van de lening af te stemmen op de duur, dat u de auto gebruikt.

 

 

Tip 3. Auto privé houden is serieuze overweging

Gebruikt u uw privé auto zakelijk? Dan kunt u per zakelijke kilometer 19 cent belastingvrij in rekening brengen bij het bedrijf. Lees meer in het artikel over uw privé auto zakelijk gebruiken als ondernemer.

Het is vooral bij veel zakelijke kilometers aantrekkelijk om de auto dan privé aan te kopen. Het is echter per situatie verschillend en u zult samen met de boekhouder of accountant moeten berekenen wat voor u interessant is.

Het is belangrijk om dan de aanschafprijs te kennen van de auto en het aantal zakelijke kilometers welke u per jaar rijdt.

 

Tip 4. Lease als u cash wilt of moet vrijhouden

Wilt u de cashflow en reserves van uw bedrijf niet aanspreken om een auto te kopen? Dan is leasen een goede oplossing. U betaalt dan maandelijks een vast bedrag en u weet precies waar u aan toe bent.

Alle (onverwachte) kosten van onderhoud, belastingen en verzekeringen zijn gedekt. Het klinkt mooi.

Het is echter wel belangrijk om te weten, dat een leasecontract niet opgezegd kan worden voor de looptijd is verstreken. Gebeurt dit wel dan zult u extra vergoedingen moeten betalen aan de leasemaatschappij. Jammer geld natuurlijk. 

 

 

Tip 5. privé leasen is vaak duur

Mogelijk vraagt u zich af of privé leasen een mogelijkheid is. Als u echter de kosten per kilometer berekend bij het privé leasen van een auto dan komt u eigenlijk altijd hoger uit dan de 19 cent welke u mag aftrekken van de winst per kilometer.

De auto zakelijk of privé kopen is trouwens een beslissing welke u niet alleen voor de inkomstenbelasting moet nemen. Denk ook aan de btw aangiftes welke u moet doen. 

 

Bij lease auto is er geen bonus-malussysteem voor de autoverzekering. Het grootste nadeel is dat u zelf geen kortingsjaren opbouwt en betaalt u de volle pond

 

Tip 6. Vergeet niet om kritisch naar autoverzekeringen te kijken

Kijk altijd kritisch naar de autoverzekering. Bij het leasen van een auto betaal je het volle pond en krijg je geen kortingen op de autoverzekering.

Er is namelijk geen bonus-malussysteem bij lease auto’s. Het grootste nadeel is, dat u zelf geen kortingsjaren opbouwt.

Het leasen van een auto op de zaak zonder autoverzekering bij hun af te sluiten is verstandig als u zelf bijna tot geen autoschades heeft.

Weet wel, dat u alles zelf moet regelen. Ook moet de leasemaatschappij hiermee akkoord gaan. Wanneer u trouwens regelmatig een ongeluk heeft dan is een autoverzekering via de leasemaatschappij verstandig. 

Door een collectieve autoverzekering af te sluiten voor alle auto’s binnen het bedrijf en ook van uw partner zorgen voor extra kortingen bij de verzekeringsmaatschappij. Natuurlijk moet het schadeverloop dan wel gunstig zijn .

 

Tip 7. Kies een bijpassende auto op de zaak

Wat is het doel van de auto? Moet het een visitekaartje zijn van uw bedrijf? Moet het een stoere look hebben? Zakelijk? representatief?

Kijk goed naar alle mogelijkheden om de juiste auto te kiezen voor uw bedrijf. 

 

Tip 8. Vergeet niet de privésituatie

Vergeet niet om ook aan uw privésituatie te denken. Fixeer niet alle aandacht op uw zaak met de auto op de zaak.

Een mooie coupe kan nu aantrekkelijk en goed zijn. Wat echter als over een paar jaar de kinderen wat groter zijn? Is dan een stationwagen of een vijfdeurs SUV niet aantrekkelijker en beter? Laat u niet alleen door emoties lijden bij het kopen van een auto.