4 minuten leestijd

7 tips waar je aan moet denken om een auto van de zaak te nemen

Als zelfstandig ondernemer is een auto van de zaak haast ondenkbaar. Want hoewel we in een klein land leven, zul je als ondernemer toch vaak met de auto de weg op moeten. Maar hoe financier je een auto voor jouw onderneming? Welke kies je? Hier volgen 7 tips waar je rekening mee moet houden als je een auto van de zaak wilt aanschaffen.

 

 

 

1. Lease een auto van de zaak

Een auto leasen heeft als grote voordeel dat het niet een eenmalig grote investering vereist. Per maand betaal je een vast bedrag. Dit is vaak inclusief verzekeringen. Ook het onderhoud van de auto van de zaak zit inbegrepen bij het leasecontract.

Al deze mogelijkheden zijn afhankelijk van de leasevorm die je kiest. Wil je meer meten over de verschillende vormen van lease? Lees dan ons artikel over de vijf verschillende leasevormen waaruit je kunt kiezen

Een leasecontract loopt vaak 48 of 60 maanden. Je kunt voor een kortere periode kiezen, maar dan betaal je meer per maand. Eerder opzeggen van een leasecontract is niet aan te raden. Daarvoor betaal je namelijk een afkoopsom.

 

2. Bijtelling over zakelijke lease

Bijtelling is iets waar je zeker rekening moet houden als je ervoor kiest om een auto van de zaak te leasen. De bijtelling betaal je als je ook privé in de auto rijdt. Zakelijk leasen levert je fiscale voordelen op waar je ook privé van profiteert. Om dit te compenseren betaal je een aardig bedrag aan bijtelling.

De bijtelling voor een auto bedraagt bijvoorbeeld 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Als een auto 40.000 euro kost, dan is de bijtelling 8.800 euro. Dit bedrag tel je op bij je inkomen. Hierover betaal je inkomstenbelasting.

Voor nieuwe elektrische auto’s is het bijtellingspercentage lager, namelijk 8 procent. Let wel, dit is sinds dit jaar over de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde. Over de waarde hoger dan 45.000 euro betaal je 22 procent bijtelling.

 

Zakelijk leasen levert je fiscale voordelen op waar je ook privé van profiteert.

 

2.1 Wil je geen bijtelling betalen?

Er is een manier om een vrijstelling van bijtelling te krijgen. Zoals gezegd is bijtelling een soort compensatie voor de voordelen die je privé ervaart van het hebben van een zakelijke auto.

Wanneer je kunt aantonen aan de Belastingdienst dat je minder dan 500 kilometer per jaar met de zakelijke auto rijdt, wordt je vrijgesteld van bijtelling. Hiervoor is wel een uiterst secure rittenregistratie vereist. 

 

 

3. Kies voor kopen als dat kan

Voor veel ondernemers is het kopen van een auto van de zaak niet mogelijk vanwege de grote investering die dit vereist. Maar als je de mogelijkheid hebt, kan het aantrekkelijk zijn om een auto te kopen in plaats van te leasen.

De grootste besparing zit in het niet betalen van rente. Wanneer je een auto leaset, betaal je namelijk wel rente. 

De auto kun je vervolgens afschrijven op de zakelijke balans. Als je een beetje zuinig op je auto bent, rijdt je vele jaren zonder maandelijks een leasebedrag te betalen. Ook zit je niet aan een contract vast.

 

4. Verzeker je auto zelf

Wanneer je ervoor kiest een auto van de zaak te kopen, moet je de auto zelf verzekeren. Doe gedegen onderzoek naar wat het beste bij jouw situatie past. Het is misschien niet het leukste werk, maar het kan je de nodige euro’s schelen.

Een leaseauto hoef je vaak niet zelf te verzekeren. De verzekering zit inbegrepen bij het leasecontract. Het nadeel hiervan is dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Weet je van jezelf dat je een voorzichtige rijder bent en rijdt je (bijna) nooit schade, dan kun je proberen een leasecontract af te sluiten zonder verzekering.

Ga vervolgens zelf op zoek naar een passende verzekering. Op die manier ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Daarnaast bouw je ook schadevrije jaren op tijdens de leaseperiode.

 

Onderzoek naar de beste verzekering is misschien niet het leukste werk, maar het kan je de nodige euro’s schelen.

 

5. Kies voor en representatieve auto van de zaak

Het is belangrijk om een auto te kiezen waarmee je bij de klant kan aankomen. Of je nu een auto koopt of leaset, de auto geeft jou en jouw onderneming een bepaalde uitstraling.

Zo kun je kiezen voor een sportieve en moderne uitstraling door te kiezen voor een snelle hatchback. Of ga je voor klasse en luxe, dan kun je beter kiezen voor een mooie sedan. Wil je juist degelijk en betrouwbaar overkomen dan past een station wellicht meer bij jou.

Dit zijn uiteraard maar een paar voorbeelden. Ook een sedan kan met betrouwbaar worden geassocieerd. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe je overkomt, niet de auto waarin je rijdt. Maar het heeft wel degelijk invloed op wat je uitstraalt en de eerste indruk van mensen.

 

6. Houd rekening met het privé gebruik van een auto van de zaak

Houd er ook rekening mee dat je de auto privé gebruikt. Ben je ondernemer in een gezin met drie jonge tieners, dan is een sedan niet altijd even handig. 

Ook al zit je uren per dag in de auto voor werk, je wilt ook samen op vakantie kunnen met de auto. Of af en toe jouw tiener en een paar teamgenoten op zaterdagochtend naar een uitwedstrijd rijden.

Staar je dus niet blind op het uiterlijk en alle snufjes van een nieuwe auto, maar kies voor een auto van de zaak die ook privé van pas komt.

 

Houd er ook rekening mee dat je de auto privé gebruikt.

 

7. Overweeg om de auto privé te houden

Een ondernemer die veel op de weg zit is niet verplicht om een auto op naam van de zaak aan te schaffen. Het levert fiscale voordelen op.

Maar het kan ook lonen om de auto privé te houden. Alle zakelijk gereden kilometers kun je belastingvrij op naam van de onderneming zetten door 19 cent per kilometer te declareren.

 

8. Kies voor de balans

Kortom, het kiezen van een auto van de zaak is even leuk als ingewikkeld. Je moet over veel dingen nadenken om tot een goede keuze te komen. Het lastige hieraan is dat een auto die we mooi vinden niet altijd past bij de wensen die we bijvoorbeeld privé hebben.

De kunst is om een keuze te maken waarbij privé en zakelijk in balans is. Het oog wil wat, maar praktisch moet het ook goed zijn.

Athlon Essential
  • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
  • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
  • Lease contract is snel opzegbaar 
  • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
  • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4