3 minuten leestijd

 

Elke zakelijke lease rijder zit maandelijks aan kosten voor de auto vast. En elke ondernemer probeert de kosten van zijn of haar onderneming uiteraard zo laag mogelijk te houden. Zo ook de kosten voor de auto. Maar hoe doe je dat? Hieronder vijf tips om te besparen op één van de meest voorkomende vormen van lease: zakelijk operational lease.

 

 

 

1. Ook tweedehandse auto’s zijn betrouwbaar

Een nieuwe auto leasen heeft altijd de voorkeur. Hoe minder kilometers hoe betrouwbaarder de auto is. Dus kies je voor een nieuwe auto, dan zit je goed. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Een nieuwe auto leasen is niet voor iedere ondernemer haalbaar. Er bestaat gelukkig nog een goedkopere optie: occasion lease. Kies je ervoor om een tweedehands auto te leasen, dan is die betrouwbaarheid minder vanzelfsprekend.

Een auto die jonger is dan 8 jaar oud en minder dan 200.000 kilometers op de teller heeft, is over het algemeen betrouwbaar.

Ga je voor een auto met meer kilometers achter de kiezen of één die ouder is dan 8 jaar, dan loop je als lease rijder een wat groter risico.

De kans op technische mankementen en dus hogere kosten is groter. Denk daarbij aan bandenslijtage, een kapotte distributieriem of motorproblemen.

En hoewel de maandelijkse kosten voor een zakelijke leaseauto gelijk blijven, is de kans op frustraties groter. Want een bezoek van een garagebezoek is bij een tweedehands auto meer aanwezig dan bij een nieuwe auto. Financieel is occasion lease aantrekkelijker, het mindere is de kans op extra garagebezoek wat natuurlijk tijd kost.

 

Een auto die jonger is dan 8 jaar oud en minder dan 200.000 kilometers op de teller heeft is betrouwbaar.

 

2. Operational lease geeft de lease rijder zekerheid

Je kunt een leasecontract in verschillende vormen afsluiten. Een daarvan is operational lease.

Operational lease heeft als grote voordeel dat alle mogelijke kosten in het contract zijn inbegrepen. Alleen de brandstofkosten vallen buiten de vaste maandelijkse kosten.

Een andere leasevorm is financial lease, waarbij de lease rijder zelf de verantwoordelijkheid draagt voor het onderhoud, verzekering en wegenbelasting.

Operational lease is een all-inclusive pakket, waarbij deze kosten in het maandelijkse leasebedrag is verrekend door de leasemaatschappij.

Kortom, bij operational lease kom je niet voor onverwachte, grote uitgaven te staan. Het geeft je de mogelijkheid om de kosten vooruit te berekenen zonder dat je een potje onvoorziene kosten voor de auto moet opnemen in de begroting.

 

 

3. Bespaar op rijgedrag

Er valt veel geld te besparen door je manier van rijden aan te passen. Zuiniger rijden betekent namelijk een lager brandstofverbruik. Een lease rijder bespaart al snel 10 procent op de brandstof.

Rijd je 100 km per uur dan verbruik je 25 procent minder brandstof dan wanneer je 130 km per uur rijdt. 

De uitstoot van je auto een stuk lager. Dit is een thema dat speelt in de huidige stikstofdiscussie. Naast dat het goed is voor het milieu is het ook goed voor je portemonnee. Je bespaart maar liefst een kwart van de brandstofkosten.

 

3.1 Het Nieuwe Rijden

Daarnaast kun je ook brandstof besparen door zo snel mogelijk op te schakelen. Hoe lager het toerental, hoe lager het brandstofverbruik. Uiteraard moet je niet direct opschakelen naar de vijfde versnelling. Je motor kan hierdoor beschadigen.

Ook met banden kun je kosten besparen. De juiste bandenspanning is belangrijk. Check de bandenspanning daarom met enige regelmaat. In een apart artikel gaan we dieper in op Het Nieuwe Rijden, met meer tips om met je rijgedrag te besparen op kosten

 

4. Zakelijke auto privé rijden

Grote kans dat jij als lease rijder jouw auto ook privé gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen in het weekend, een bezoek aan je schoonouders of een ritje naar het sportveld.

Ga je ook privé rijden met je zakelijke leaseauto, dan heb je te maken met bijtelling. De bijtelling is 4 procent (voor de elektrische auto) of 22 procent.

Alleen wanneer je minder dan 500 kilometer privé rijdt, kom je in aanmerking voor een vrijstelling van de bijtelling. Hier kun je dus veel geld besparen.

De grote maar is dat je een nauwkeurige rittenregistratie moet bij houden om aan te tonen dat je minder dan 500 kilometer rijdt. Wil je weten hoe je dat moet doen, lees dan ons artikel over de rittenregistratie.

 

Rijd je minder dan 500 kilometer privé dan betaal je geen bijtelling

 

5. Aftrekbare kosten en btw voor de lease rijder

De kosten voor autolease zijn aftrekbaar van de winst van je onderneming. Dit werkt hetzelfde als bij andere gebruikskosten. 

De btw en de kosten mag je bij leasen aftrekken als voorbelasting. Voor de lease rijder die gebruik maakt van een operational leasecontract geldt dat de btw elke maand betaald moet worden.

Deze btw kun je vervolgens als voorbelasting aftrekken.

Wil je meer weten over lease mogelijkheden, bezoek dan onze pagina over leasen of door op de onderstaande oranje button te klikken in de tab Operationale lease.

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
 • Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

 

FinancialLease.nl - blog

Klantentevredenheid: 9,5

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This