Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft interessante cijfers gepubliceerd over het aandeel van vervoer wat via de benenwagen gebeurt! In 2016 liepen Nederlanders 114 miljoen keer van en ook naar het werk.
Het lijkt veel, maar het is slechts vier procent van al het vervoer in ons land. De vraag is daarnaast ook of het hier om werknemers gaat of pakken ondernemers ook de benenwagen?
1. Zzp’ers pakken de auto
De meeste ZZP’ers willen en moeten mobiel zijn. Ze reizen vaak het hele land door voor zakelijke afspraken, bezorgingen en voor tal van andere zaken.
Zelfs wanneer ze een afspraak hebben binnen hun eigen gemeente gaan ze met de auto. Een ander onderzoek van MultiTankcard bevestigd dit. De trein, bus of de metro is minder populair bij deeze groep van zelfstandige ondernemers. Het openbaar vervoer wordt niet vaak in overweging genomen bij zzp’ers.
In Nederland groeit de groep zzp’ers sterk met op dit moment ruim 1,2 miljoen. Wanneer ze naar een afspraak buiten hun eigen gemeente moeten gaan, dan nemen ze de auto. Niet de benenwagen, maar de blikken wagen dicteert de mobiliteit keuzes van de zzp’er.
1.1 Fiscaal aantrekkelijke reizen
Hebben zzp’ers dan geen aandacht voor het milieu? Jawel. Het zou echter prettig zijn wanneer men voor de meer milieuvriendelijke optie ook beloond zou worden.
Bijna de helft van de respondenten vinden, dat de ondernemer ook fiscaal technisch beloond moet worden. Gemak is belangrijk volgens het onderzoek en de kosten. Met de juiste financiële prikkels zal de ondernemer veel sneller kiezen voor een groene mobiliteitsoplossing.
1.2 De benenwagen gebruiken of de fiets?
Bij beperkte afstanden tot één kilometer neemt volgens het CBS meer dan de helft van de mensen de fiets of gaan ze lopen. Het zijn vaak verplaatsingen van het werk naar huis of andersom of naar de winkel of een lunchafspraak.
De benenwagen wordt ook gepakt als tussen werklocaties gereis wordt. Ik denk daarbij aan grote bedrijven, met meerdere gebouwen op een terrein.
Veel ondernemers kiezen ook voor de fiets. Zo’n veertig procent kiest de tweewieler en negen procent pakt toch de auto.
2. Fietsen het meest populair

De verhoudingen veranderen sterk naarmate de afstand groter wordt. Wanneer de afstand meer dan 3,7 kilometer is zakt het aandeel ‘lopen’ naar slechts zeven procent.
Fietsen is dan met 63 procent het meest populair en de auto heeft een aandeel van 25 procent. Bij 3,7 kilometer tot 5 kilometer is het aandeel fietsen 50 procent en lopen slechts 2 procent. Boven de 5 kilometer tot 7,5 kilometer gaat de helft van de mensen met de auto en daarna nog steeds 40 procent met de fiets.
Boven de 15 kilometer gaat 80 procent van de mensen met de auto en 15 procent met de tram, de bus, de metro of met de trein. Slechts 3 procent van de mensen gaat fietsen en hooguit 1 procent gaat begrijpelijk maar lopen.
3. ZZP’ers hebben hekel aan administratie
Veel ZZP’ers klagen over de tijd welke ze moeten besteden aan hun administratie. Gemotoriseerde mobiliteit heeft als gevolg dat u de gemaakte kilometers en kosten moet bijhouden. Het is vaak allemaal wat teveel voor een zzp’er, aangezien men alles alleen doet. Het is mogelijk om met een tankpas veel tijd te besparen bij de administratieve taken.
De tankpas aanbieders zijn de grootste ontzorgers van de kilometervreters in ZZP Nederland. Er zijn verschillende gratis tankpassen (Q8 Liberty Card) of tegen een vast maandbedrag (Tankpas.nl, MoveMove-pas). Zo is het hiermee mogelijk om met een zo’n tankpas ook de parkeerkosten te voldoen, naar de autowasstraat te gaan of gebruik te maken van mobiel parkeren.
Als u dan toch met het openbaar vervoer gaat, dan kunt met de MoveMove-pas in-en uit checken. Al deze uitgaven zijn inzichtelijke op de maandelijkse verzamelfactuur.
Het is mooi al die passen. Maar neem eens de benenwagen de volgende keer als u niet zo ver hoeft te gaan! De benenwagen is de meest gezonde vorm van mobiliteit. Er daar is geen tankpas voor nodig!
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.