fbpx
4 minuten leestijd

Als je regelmatig vliegt, dan heb je voordelen om gebruik te maken van een frequent flyer programma. Maar hoe regel je dit en hoe haal je er het maximale uit zo’n loyaliteitsprogramma?

Ook als je niet iedere week in het vliegtuig zit kun je al voordeel behalen als lid van een programma voor frequent flyers. Maar we beginnen eerst om het begrip ‘frequent flyers’ uit te leggen.

1. Wie of wat is een frequent flyer?

De meeste mondiale luchtvaartmaatschappijen hebben wel een loyaliteitsprogramma voor ‘frequent flyers’. Het is een lidmaatschap voor zakenreiziger, waarbij je met – vergelijkbaar met airmiles –  elke vlucht punten spaart.

Met de goedkope vluchten van chartermaatschappijen en van lowcost airlines kun je geen frequent flyers punten sparen. Vlieg je met een zeer kleine maatschappij die voornamelijk binnenlandse vluchten verzorgd, dan is de kans ook groot dat je geen frequent flyer miles kunt krijgen.

1.1 punten lopen snel op

Als je regelmatig (frequent) vliegt, dan kan het aantal punten snel oplopen. Het gespaarde saldo kan je inwisselen voor leuke en handige extra’s .

Een voorbeeld is dat je exclusief toegang krijgt tot de business lounge, waar je rustig gratis kranten en tijdschriften kan lezen, onder genot van koffie, thee of andere dranken en lichte maaltijden kan eten.

Met de gespaarde punten kan je ook voor gratis tickets sparen, waar ikzelf ook veel plezier aan hebt beleefd (zoals gratis heen en weer vliegen naar naar Barcelona).

1.2 Hoeveel frequent flyer programma’s zijn er?

Bijna elke vliegtuig maatschappij heeft wel een loyaliteitsprogramma om vaste klanten te binden. Het aanmelden is veelal gratis en soms ontvangt je direct leuke acties of cadeau’s.

In Nederland is Flying Blue het frequent flyer programma van de KLM. Je spaart punten (miles) als je vliegt bij Air France, KLM, Joon en Hop!.

Je kan ook hun credit card aanvragen (van American Express), waarmee je ook punten spaart.

Het programma kent vier levels die jaarlijks aangepast wordt op basis van het aantal vluchten die je gevlogen hebt.

  1. Explorer: het startersniveau die je automatisch ontvangt na aanmelding. Je spaart 4 miles per besteedde euro en je krijgt 10% korting op de zitplaatsopties.
  2. Silver: Naast voorrang bij het inchecken mag je een extra bagagestuk meenemen.
  3. Gold: Wereldwijd heb je (gratis) toegang tot Sky Team Lounges en je mag als eerste het vliegtuig instappen.
  4. Platinum: Je ontvangt vele privileges. Naast allerlei stoelopties, de betere parkeerplekken op de luchthaven ontvang je voor elke uitgegeven euro 8 miles.

Vooral bij zakelijk vliegen kan het al snel interessant zijn om gebruik te maken van frequent flyer programma’s. Hieronder lees je 7 tips en helpen we je op weg om er maximaal profijt van te hebben.

Tip 1: Meld je aan bij meerdere frequent flyer programma’s

Je kunt je zonder problemen aanmelden voor verschillende frequent flyer programma’s om zakelijk vliegen aantrekkelijker te maken. Aanmelden is gratis, dus dit kun je sowieso doen als je een vlucht boekt.

Houd er rekening mee dat sommige luchtvaartmaatschappijen een alliantie vormen en dan heeft het geen zin om je bij meerdere leden daarvan aan te melden.

KLM maakt bijvoorbeeld deel uit van het Sky Team. Je kunt je aanmelden bij het Flying Blue KLM programma. Als je je aanmeldt bij British Airways Executive Club zit je bij de alliantie One World. Meld je je aan bij het Duitse Lufthansa dan ben je lid van de Star Alliance.

Welk programma bij je past, is afhankelijk van je reisprofiel. Denk daar bij aan

  • Zijn er voldoende vluchten vanuit Nederland/Europa aan die jouw maatschappij en/of haar partnermaatschappijen aanbiedt?
  • Hoeveel miles moet je minimaal sparen voor gratis vluchten? Meestal is het verschil klein, maar het kan ook erg groot uitvallen. Als je al weet aan welke vlucht je de gespaarde miles wilt uitgeven, dan kun je gerichter zoeken, wat je kan helpen bij je keuze.
  • Meer partners betekent ook meer bestemmingen om je miles aan uit te geven. Kun je ook miles verdienen met bijvoorbeeld een creditkaart of autohuur waar je toch al vaak gebruik van maakt?

Laat je keuze maken bepalen door je reisprofiel. Reis je alleen in Europa? Vaak van hetzelfde vliegveld?

Tip 2: Meld je niet aan bij maatschappijen waar je weinig mee vliegt

Zoals bij tip 1 al werd aangegeven zijn veel vliegmaatschappijen verenigd in een alliantie. De punten die je spaart met een vlucht zijn dan niet uitwisselbaar.

Als je bent aangemeld bij KLM spaar je punten voor het Sky Team frequent flyer programma. Die punten krijg je ook als je vliegt met andere leden zoals Delta of Aeroflot.

Maar ben je bijvoorbeeld ook bij Delta ingeschreven, dan spaar je zwel bij Delta als bij KLM, maar die punten mag je niet bij elkaar optellen. Meld je dus aan als lid van één alliantie. Als je dan met een partner vliegt krijg je bij zowel privé als zakelijk vliegen je punten bij die maatschappij bijgeschreven en kun je dus sneller profiteren.

Tip 3: Kies zoveel mogelijk dezelfde airline of alliantie

frequent flyer programma KLM

Het lijkt een open deur, maar toch maar even vermeld: Kies voor zakelijk vliegen of voor vakantievluchten zoveel mogelijk dezelfde airline, of een deelnemer aan de alliantie waar je je hebt ingeschreven.

punten teller

Zo spaar je immers het snelst punten. Als de prijs van een vlucht maar weinig scheelt loont het al snel de moeite om niet voor die prijsvechter te kiezen waarmee je niet spaart voor het frequent flyer programma.

Want hoe sneller je punten verzamelt, hoe eerder je daarvan kunt profiteren.

Het aantal miles dat je met jouw vlucht verdient is normaal gesproken het aantal miles dat je gevlogen hebt. Je kunt dit eenvoudig zelf checken met een mile/kilometer-calculator op webflyer.

Als Businessclass vliegt, dan ontvang je meer miles. Zo kan het 120% zijn van het aantal miles dat je gevlogen hebt. Ook zijn er soms speciale aanbiedingen waarmee je extra miles kunt sparen.

Tip 4: Bekijk de voorwaarden goed voordat je je punten uitgeeft

Als je je gespaarde punten wilt uitgeven dan is het handig om te kijken bij welke aangesloten vliegmaatschappij de voorwaarden het gunstigst zijn.

Je mag punten die je bij een lid van de alliantie spaart uitgeven bij een ander lid van de alliantie. Met KLM vluchten gespaarde punten hoef je dus niet perse voor een KLM vlucht uit te geven, dat mag ook bij een ander lid van het Sky Team.

Kijk dus goed wat voor jou het meeste voordeel oplevert voordat je de punten uitgeeft. Want je punten inzetten kun je immers maar éên keer doen.

Tip 5: Spaar punten met je credit card

Als je lid bent van een frequent flyer programma kun je niet alleen punten sparen met zakelijk vliegen. Bij KLM kun je bijvoorbeeld ook punten sparen als je een American Express creditcard hebt.

Als je die koppelt aan je lidmaatschap van het Sky Team spaar je extra punten met iedere uitgave die je met de creditcard doet. Daar komt dan nog bij dat uitgaven met een creditcard verzekerd zijn tegen verlies en diefstal en dat je in een land met andere valuta dan de Euro geen geld hoeft te wisselen.

credit card

Cash geld op zak hebben is dan sowieso niet nodig, in veel landen kun je vrijwel overal met een creditcard afrekenen. Maak er in Nederland een gewoonte van om met je Amex kaart te betalen.

Doe dat ook als je brandstof tankt of een hotelovernachting in Nederland boekt. Concertkaarten, kleding en zelfs je boodschappen kun je met je Amex card betalen en je spaart er ongemerkt punten mee voor het frequent flyer programma.

Tip 6: Achteraf punten claimen

Had je je nog niet aangemeld voor een frequent flyer programma en heb je toch een vlucht geboekt? Bewaar je boarding pass.

Bij veel programma’s kun je gewoon achteraf je punten nog claimen. Maar daar heb je dus je boarding pass voor nodig. Bewaar hem of maak er een foto van zodat je de gegevens achteraf bij de hand hebt.

Ben je lid van een frequent flyer programma dan kun je meestal bij een online boeking je lidmaatschapsnummer invoeren zodat de punten automatisch worden bijgeschreven en je hier geen omkijken meer naar hebt.

Tip 7: Gebruik je punten voor een businessclass ticket

Als je je frequent flyer programma punten wilt inwisselen, gebruik ze dan voor het boeken van een businessclass ticket. Normaal gesproken betaal je hier fors meer voor dan wanneer je economy class boekt. Maar hoe gaaf is het niet om een keer een vliegreis mee te maken op het bovendek van een Boeing B747.

Aan de andere kant, vliegen met deze jumbojet kan niet meer bij de KLM; de Boeing B747 heeft zijn laatste vlucht al gehad…

Maar als je er frequent flyer punten voor gebruikt is het prijsverschil vaak een stuk minder. Zeker op een lange (intercontinentale) vlucht is het erg comfortabel om businessclass te vliegen.

Maak ook gebruik van andere extra’s die je hebt als lid van een frequent flyer programma. Zo heb je soms toegang tot de speciale lounge op een luchthaven. Je krijgt vaak voorrang bij het inchecken of het boarden en soms mag je extra bagage meenemen als je lid bent van een frequent flyer programma. Deze voordelen worden benoemd op de website van de vliegmaatschappij.

Check dit dus regelmatig om te zien of je eventueel ergens gebruik van kunt maken bij een volgende vlucht.

Met deze tips haal je het maximale uit je frequent flyer programma. Het biedt aantrekkelijke voordelen, ook als je maar enkele keren per jaar vliegt. Door de juiste keuzes te maken bij het boeken van een vlucht kun je je puntensaldo snel laten oplopen en op die manier sneller profiteren.

Ben je veel op en onderweg? Bezoek dan onze mobiliteits en handige apps overzicht pagina’s, met artikelen en producten die je helpen snel je weg te vinden. Om te reizen met gemak…

  • Vergelijk en vindt de goedkoopste tickets in 1200 databases
  • Met één zoekopdracht bij Trip.com wordt tegelijkertijd in meerdere ticketvergelijkingssites gezocht
  • Reisklasse (premium) economy,  business class en first class
  • Vertrek/aankomst van vliegveld naar keuze
  • Optioneel: boeken van een hotel

Zoek je goedkoopste ticketVergelijkt prijzen uit 1200 databases

trip.com - zakelijk vliegen met gemak

Share This