In Nederland wordt lang niet zo veel zakelijk gevlogen als in andere landen. Zakelijk vliegen doen we maar zelden. Er is een kleine groep CEO’s en andere hooggeplaatsten die regelmatig zakelijk vliegen. Voor het overige wordt er vaak voor andere oplossingen gekozen.
1. Zakelijk vliegen binnen Nederland is niet rendabel
Feit is natuurlijk dat Nederland een relatief klein land is. Als je voor een zakelijke bespreking moet reizen dan ben je met de auto of trein doorgaans slechts hooguit drie uur onderweg. Daarom is vliegen binnen Nederland sowieso al nauwelijks aan de orde.
Je kunt wel zakelijk vliegen tussen bijvoorbeeld Maastricht en Amsterdam, maar dit is zelden rendabel, zeker als je bedenkt hoeveel tijd ermee gemoeid is. Alternatieven zoals de auto of de trein zijn meestal sneller.
1.1 Wanneer vliegt de Nederlander wel zakelijk?
Natuurlijk worden er wel degelijk zakenvluchten gemaakt door Nederlanders. We doen dit vooral als we voor zaken ver weg moeten. Door corona heeft het gebruik van prive jet ook een vlucht genomen.
Naar de VS, China of Azië wordt er wel degelijk regelmatig gevlogen. Maar dat wil niet zeggen dat dat zakelijk vliegen dan altijd in de businessclass plaatsvindt. Er zijn genoeg zakelijke reizen die gewoon in de economy class worden gevlogen. De reden ligt voor de hand.
Bedrijven willen soms besparen op hun reiskosten en dan is een zakelijke vlucht boeken in de businessclass al snel te duur. En het zijn heus niet alleen de lager geplaatsten die economy class vliegen, er zijn ook genoeg directeuren en CEO’s die dit doen.
Nederlanders blijven wat dat betreft toch een nuchter volk. Ook in de economy class kom je net zo snel op je bestemming is dan de redenering. Ik spreek uit eigen ervaring dat het goed toeven kan zijn in de economy class.
2. Wat is het voordeel van zakelijk vliegen?
Het voordeel als je een vlucht als zakelijk vliegen kunt aanmerken is dat je de kosten kunt aftrekken van de bedrijfswinst als zijnde zakelijke reiskosten.
De reis moet dan uiteraard wel een zakelijk doel hebben. Soms wordt het nuttige met het aangename gecombineerd. Dan moet de man voor zaken naar New York en gaat zijn vrouw mee om daar een paar dagen te shoppen. Of andersom natuurlijk.
Feitelijk mag dan slechts een van de twee tickets als zakelijke kosten worden afgetrokken, de aanwezigheid van de echtgenote was immers niet noodzakelijk. Het is aan de accountant van het bedrijf om hier op te letten en te controleren of de gedeclareerde kosten terecht zijn.
Als de zakenman samen met zijn vrouw een zakendiner heeft tijdens de zakenreis met een business partner die ook zijn partner meebrengt dan mag dit uiteraard als een zakelijk etentje worden aangemerkt en zijn de kosten aftrekbaar.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
3. Hoe boek je voordelig een zakelijke vlucht?
Zakelijk vliegen hoeft niet per definitie veel meer te kosten dan een vakantievlucht. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te boeken, al is dat bij zakelijk vliegen lang niet altijd mogelijk.
Prijzen vergelijken is sowieso altijd een aanrader, de ene boekingssite kan soms honderden euro’s goedkoper zijn. Dit geldt ook voor verschillende maatschappijen.
Houd hierbij wel rekening met kortingen die je kunt krijgen als je frequent flyer bent bij een bepaalde maatschappij. Het kan dan voordeliger zijn om daar te boeken in plaats van voor een prijsvechter te kiezen.
3.1 Zakelijk vliegen via Trip.com
Trip.com is een metazoekmachine voor vliegtickets, net als bijvoorbeeld Google Flights. Via deze site worden geen vliegtickets verkocht, maar er wordt in ruim 1200 andere ticketsites en databases naar de goedkoopste tickets gezocht.
Voor de (zaken)reiziger scheelt dit een hoop tijd en geld. Tijd omdat je met één zoekopdracht bij Skyscanner tegelijkertijd in meerdere ticketvergelijkingssites kunt zoeken, en geld omdat dit de kans vergroot dat je het goedkoopste ticket vindt.
Klik op onderstaande oranje button, dan wordt in een nieuwe tab te Trip.com geopend zodat je kunt uitproberen een ticket te vinden. Goede reis!
- Vergelijk en vindt de goedkoopste tickets in 1200 databases
- Met één zoekopdracht bij Trip.com wordt tegelijkertijd in meerdere ticketvergelijkingssites gezocht
- Reisklasse (premium) economy, business class en first class
- Vertrek/aankomst van vliegveld naar keuze
- Optioneel: boeken van een hotel
Zoek je goedkoopste ticketVergelijkt prijzen uit 1200 databases