2 minuten leestijd

Wie denkt dat het aantal vliegmaatschappijen beperkt blijft tot de alom bekende grootmachten zit er goed naast. Naast de groten als KLM, British Airways, Singapore Airlines kunnen reizigers in 2020 ook kiezen uit een aantal nieuwe maatschappijen, zoals Prinair, Air Antwerp en LCC Play. Maar helaas crashen sommige maatschappijen ook. 

1. Ook in 2019 vliegmaatschappijen uit de lucht gehaald

Het is een vrij normale gang van zaken: vliegmaatschappijen komen en gaan. Zo ook in 2019. Een aantal maatschappijen kon het niet langer bolwerken en moesten de handdoek in de ring gooien.

Het Duitse Germania, WOW Air, Jet Airways en Thomas Cook Airlines zijn zomaar een paar namen die niet langer als vliegmaatschappij fungeren.

2. Nieuwe vliegmaatschappijen waar je ze niet verwacht

Maar waar een aantal de zaak moesten opdoeken, kwamen er ook in 2019 weer nieuwe namen bij. En niet alleen op plekken waar je het verwacht, daar waar toerisme hoogtij viert. Sky Travel and Aviation is bijvoorbeeld een nieuwe vliegmaatschappij in Zuid-Soedan.

En in Nigeria werd Ibom Air opgericht. Met de Bombardier CRJ-900 kunnen elke vlucht 90 passagiers vervoert worden van Abuja naar Lagos.

2.1 Vliegmaatschappij Eznis Airways gaat voor tweede kans

Een beetje ver van ons bed, maar ook in Mongolië werd een nieuwe vliegmaatschappij opgericht. Eznis Airways is de naam van de chartermaatschappij.

Voor de kenners zal deze naam overigens niet nieuw zijn in de wereld van de luchtvaart. In 2014 hoorde Eznis nog bij de vliegmaatschappijen die failliet gingen. Maar het bedrijf gelooft in tweede kansen, en waarom ook niet?

Eznis Airways is geen nieuwe naam in de wereld van de luchtvaart.

3. Zakendoen in de zon?

De oprichting van Isla Air Express is goed nieuws voor de zonzoekers. Het doel van de nieuwe Spaans vliegmaatschappij is namelijk om de Balearische eilanden, zoals Ibiza, bereikbaar te maken.

Door middel van watervliegtuigen moeten de eilanden vanaf het vaste land gemakkelijk bereikbaar zijn. Daarnaast moeten ze ook met elkaar verbonden worden.

Een prachtige ervaring eilandhoppen op de Balearen. Beter wordt het toch niet?

4. KLM en CityJet slaan de handen ineen

Onze zuiderburen krijgen er ook een vliegmaatschappij bij. Air Antwerp is een initiatief tussen KLM en CityJet uit Ierland en bestaat vooralsnog uit één vliegtuig: een Fokker 50.

In eerste instantie zal de Belgische luchtvaartmaatschappij alleen tussen Antwerpen Airport en London City Airport vliegen. Daarnaast wordt de dochteronderneming van KLM ingezet om nieuwe vluchten af te tasten.

Air Antwerp is een initiatief tussen KLM en CityJet uit Ierland en bestaat vooralsnog uit één vliegtuig: een Fokker 50.

5. Vliegmaatschappijen maken comeback

En dan nog eentje uit de categorie van de lange adem. Prinair is weer actief als luchtvaartmaatschappij. Prinair was een vertrouwde speler uit Puerto Rico gedurende de zestiger jaren tot en met de jaren tachtig. Nu, zo’n 35 jaar later, zijn ze terug als chartermaatschappij.

5.1 Failliete vliegmaatschappijen maken doorstart

We begonnen dit artikel met een aantal vliegmaatschappijen die in 2019 het hoofd helaas niet boven water konden houden. Maar niet getreurd. Een aantal van die maatschappijen heeft inmiddels een vervanger gekregen.

LCC Play is daar een voorbeeld van. Het is de opvolger van het in 2019 failliet verklaarde WOW Air. Het plan is om vluchten van Europees grondgebied naar IJsland te laten vliegen. Later moet het grote eiland ook vanuit Noord-Amerika bereikbaar worden.

Ook de bekende Thomas Cook Airlines ging in 2019 failliet. Dochteronderneming Thomas Cook Scandinavië werd vervolgens opgekocht door de Deense Viking groep. Onder de nieuwe naam Sunclass Airlines blijven de vliegtuigen in de lucht.

Dochteronderneming Thomas Cook Scandinavië werd opgekocht door de Deense Viking groep.

6. Conclusie blijft hetzelfde

Dit jaar zullen er ongetwijfeld weer een aantal vliegmaatschappijen tussenuit vallen. Het zijn wat dat betreft gewoon bedrijven die komen en gaan.

Andere zullen een nieuw jasje aantrekken en weer anderen wagen voor het eerst de stap op het grote toneel van de luchtvaart. Maar de conclusie blijft waarschijnlijk hetzelfde als die van vorig jaar: vliegmaatschappijen komen en gaan.

  • Vergelijk en vindt de goedkoopste tickets in 1200 databases
  • Met één zoekopdracht bij Trip.com wordt tegelijkertijd in meerdere ticketvergelijkingssites gezocht
  • Reisklasse (premium) economy,  business class en first class
  • Vertrek/aankomst van vliegveld naar keuze
  • Optioneel: boeken van een hotel

Zoek je goedkoopste ticketVergelijkt prijzen uit 1200 databases

trip.com - zakelijk vliegen met gemak

Share This