fbpx
2 minuten leestijd

Online booking onder zakenreizigers is aan verandering onderhevig. Dat blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie Global Business Travel Association (GBTA) en IT-specialist SAP Concur. Het aantal directe boekingen bij luchtvaartmaatschappijen en hotels daalt. Boekingswebsite’s varen hier wel bij.

1. Minder directe boekingen door zakenreizigers

Steeds minder boekingen worden rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij geboekt. In 2017 werd 79 procent van de zakelijke boekingen in Europa direct bij een luchtvaartmaatschappij zoals KLM gedaan.

Een jaar later was dat aandeel gedaald naar 68 procent. Een soortgelijke trend is zichtbaar bij de boekingen van hotelverblijven. In een jaar daalde het aantal directe boekingen van 83 naar 70 procent.

Meer en meer zakenreizigers stappen over naar het gebruik van online booking tools.

Het aantal directe hotelboekingen daalde in een jaar met 13 procent

2. Bedrijven zijn vooruitstrevend

Een reden van deze verandering kan zijn dat bedrijven vooruitstrevend zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 62 procent van de zakenreizigers de werkgever vooruitstrevend vindt. Dit gaat om de boekingstechnologie.

Bedrijven kijken verder dan alleen de website van de favoriete luchtvaartmaatschappij.

Zakenreizigers zouden daarom afstappen van rechtstreekse boekingen en online booking tools interessanter vinden.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

3. Strikter reisbeleid leidt tot gebruik van online booking tools

De vooruitstrevendheid van organisaties en bedrijven zorgt voor een strikter beleid op zakenreizen. De werknemer zal hier eerder gebruik maken van een online boekingsplatform.

Opvallend is wel dat een groot aantal van de bedrijven en organisaties juist een flexibeler reisbeleid voeren. 43 procent van de zakenreizigers geeft aan dat dit het geval is bij zijn of haar werkgever.

Slechts 15 procent van de bedrijven voert de laatste vijf jaar een strikter beleid dan voorheen.

4. Gemak en prijs belangrijkste redenen voor online booking tools

GBTA en SAP Concur onderzochten ook wat voor zakenreizigers de belangrijkste redenen zijn om te kiezen voor bepaalde online booking tool.

In België, Nederland, Luxemburg staat de prijs van een reis bovenaan. Dat de prijs in Nederland bovenaan staat was te verwachten. Gemak staat op twee. In Frankrijk hecht de zakenreiziger juist meer waarde aan het gemak dan de prijs.

Of we nu kijken naar de Benelux, onze Oosterburen, Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk, de prijs van de reis en het gemak van het boeken staan in de top.

4.1 Online booking tools bieden gemak

Een overzicht van reizigers uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten leert dat een groot deel gepersonaliseerd boeken belangrijk vindt. Online booking tools bieden mogelijkheden om zoekopdrachten te specificeren. Zo krijgt wordt het beste persoonlijke aanbod voorgesteld.

Het gemak van online booking tools is dat verschillende luchtvaartmaatschappijen of hotels zijn ondergebracht op één platform. Zo krijgt de zakenreiziger een goed overzicht van de beschikbare opties. Het striktere reisbeleid van de werkgever kan gemakkelijk langs deze opties worden gelegd.

Bij een online booking tool zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen of hotels ondergebracht op één platform

5. Online booking trend zet zich voort

Zo lijkt het er dus op dat online booking tools steeds meer zakenreizigers weten te overtuigen van de voordelen van hun platform. Het gemak en het overzicht maakt dat een boeker snel en gemakkelijk de beste vlucht en het beste hotel kan uitzoeken.

Redenen als gemak en prijs passen goed in de Nederlandse cultuur. Waarom zou je meerdere sites van luchtvaartmaatschappijen en hotels bezoeken om de beste opties te vinden.  Dit kan gemakkelijk en snel via een boekingssite zoals die van Booking.com of Trip.com?

Het is dan ook waarschijnlijker dat deze trend zich in ieder geval in Nederland eerder zal voortzetten. Een ommekeer in het gebruik van online booking tools is niet te verwachten.

  • Vergelijk en vindt de goedkoopste tickets in 1200 databases
  • Met één zoekopdracht bij Trip.com wordt tegelijkertijd in meerdere ticketvergelijkingssites gezocht
  • Reisklasse (premium) economy,  business class en first class
  • Vertrek/aankomst van vliegveld naar keuze
  • Optioneel: boeken van een hotel

Zoek je goedkoopste ticketVergelijkt prijzen uit 1200 databases

trip.com - zakelijk vliegen met gemak

Share This