fbpx
2 minuten leestijd

Hoewel de bewustwording omtrent klimaatproblematiek steeds groter lijkt te worden, is dat niet overal zichtbaar. Zo wordt er steeds meer gebruikt gemaakt van privevluchten. Als we naar de cijfers kijken van Schiphol en Rotterdam The Hague Airport, valt zelfs op dat in de eerste 9 maanden van 2022 al vaker is gevlogen met een privévliegtuig dan in heel 2019. Dat was het laatste ‘volwaardige vliegjaar’, voordat de coronacrisis zorgde voor een daling in het aantal vluchten. 

1. Waar gaan de privevluchten heen?

Er wordt vaak gezegd dat privevluchten onnodig zijn, en dat een merendeel plaatsvindt omdat de rijken bijvoorbeeld ‘even willen shoppen’.

Uit data blijkt dat deze bewering niet helemaal uit de lucht is gegrepen. Een derde van alle vluchten met een privévliegtuig was korter dan 500 kilometer. En ruim 10 procent is zelfs korter dan 250 kilometer.

Er wordt het vaakst gevlogen naar Parijs en Londen vanuit Nederland. Toevalligerwijs zijn dit twee bestemmingen waar je met de hogesnelheidstrein in 2 tot 3 uur bent. Trein reizen tot 700 kilometer zijn veelal snel, maar blijkbaar is het niet snel genoeg… 

Privevluchten worden ook gedaan om te shoppen

1.1 Record privevluchten in 9 maanden al gebroken

In 2019 werd er in totaal bijna 15.000 keer gevlogen met een privévliegtuig vanaf Schiphol en Rotterdam. Zoals gezegd waren 2020 en 2021 coronajaren, en dat was vooral in 2020 zichtbaar. Toen waren er namelijk ongeveer 10.000 privevluchten.

In 2021 steeg het aantal alweer, en werd de grens van 15.000 vluchten gehaald en overschreden. Maar in dit jaar is in de eerste 9 maanden dit record al weer verbroken en staat de teller zelfs al op meer dan 16.000 privevluchten.

2. Bekende gebruikers van privévliegtuig

Doordat de luchtvaartsector de vluchtgegevens openbaart, is het makkelijk om na te gaan wie er allemaal veel gebruik maken van privevluchten.

In ieder geval is altijd zichtbaar wanneer de vliegtuigen vliegen. Zo is te zien dat het regeringsvliegtuig van Nederland in 2022 al meer dan 172.000 kilometer heeft gevlogen. Hierbij dient wel vermeld te worden dat dit vaak ging om afstanden van meer dan 2000 kilometer.

2.1 Max Verstappen

Dat gegeven kan niet gezegd worden van het privévliegtuig van Max Verstappen, de Dassault Falcon. Deze vloog ruim 164.000 kilometer dit jaar, en werd ook veel gebruikt voor korte afstanden. Zo vloog Verstappen een keer van Nice naar Cannes, een reis van zo’n 25 kilometer. 

De uitstoot van privevluchten is ongeveer 5 tot 7 keer zo groot per passagier als wanneer dit persoon met een normale vlucht vliegt. Misschien zou het dus goed zijn om hier iets aan te veranderen… 

  • Zoeken: Ruim 9000 privé jets beschikbaar op 40.000 locaties
  • Boeken: Digitaal en voor de beste prijs en service
  • Vliegen: Geen wachtrijen, geen vertragingen door eigen VIP terminals
  • Je vliegt wanneer jij wil van waar je wenst.
  • Besparing van je kostbare uren aan tijd op het vliegveld.
  • Van 3 uur van te voren aanwezig zijn naar 10 minuten inchecktijd
  • Vertrek je van een speciale prive VIP terminal en niet de main terminal.

Zoek, Boek en Vlieg >Huur een prive jet als ondernemer  

 

Villiers prive jet

Share This