fbpx
2 minuten leestijd

Eerder werd al geschreven over het pensioen van de Airbus A380. De superjumbo jet van het Europese vliegtuigbouwer werd aan de kant gezet tijdens de coronacrisis omdat er geen plek meer voor was tijdens de schaarste van de verkochte vliegtickets. Nu gaat het weer een stuk beter en wordt er weer volop gevlogen. Genoeg reden voor een aantal vliegtuigmaatschappijen om de A380 weer van stal te halen. 

1. Over de Airbus A380

De A380 was lange tijd een van de vlaggenschepen van de vloot van Airbus. Het type vliegtuig is nog steeds het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Over de gehele lengte van het toestel zijn er twee verdiepingen waar passagiers kunnen zitten.

Bij het bestellen van een vliegtuig kunnen luchtvaartmaatschappijen precies kiezen hoe ze het vliegtuig van binnen willen configureren. Hoeveel plek is er voor de 1e klas, zijn er speciale cabines die afgesloten kunnen worden.

Ook in Nederland (Schiphol) was het vliegtuig het te bewonderen. Luchtvaartmaatschappij Emirates gebruikte het toestel om toen dagelijks van Schiphol naar Dubai te vliegen.

1.1 Indrukwekkende getallen

Al deze keuzes hebben voor een gemiddelde van 555 zitplaatsen per toestel gezorgd. Maximaal zouden er in theorie 843 mensen in de A380 passen.

Sinds 2012 vliegt dit grootste passagiersvliegtuig ter wereld. De lengte van het vliegtuig is ruim 72 meter en de spanwijdte is bijna 80 meter. Het gewicht is met 361.000 kilogram en dus indrukwekkend om in de lucht te krijgen.

Met een spanwijdte van bijna 80 meter is 320.000 liter brandstof nodig om te vliegen

Met voltanken ben je een poos bezig: er kan 320.000 liter mee genomen worden maar dat is ook nodig om het gevaarte met zoveel passagiers te kunnen vervoeren.

Het vliegtuig wordt gebouwd – beter gezegd geassembleerd – in Toulouse, Frankrijk. Als dat gereed is, dan is het tijd voor een lik verf. Dit gebeurd in Hamburg, waar ook het interieur wordt ingebouwd. Per vliegtuig is 3600 liter verf nodig, want het totaal oppervlakte is 3100 m2

Alles is dus groot en veel aan dit vliegtuig! Bovenstaande video geeft een mooie indruk van de superjumbo!

1.1 Toch tegenvallend

De eerste commerciële vlucht werd gemaakt door Singapore Airlines. Op 25 oktober 2007 werd er gevlogen van Singapore naar Sydney. Er werd bij de aankondiging van het type vliegtuig gezegd dat Airbus verwachtte dat ze ruim 1000 toestellen zouden leveren.

Toch is de productie in 2021 al gestopt wegens tegenvallende bestellingen. In totaal werden er 242 toestellen geleverd. Voor een A380 was een luchtvaartmaatschappij ongeveer 300 miljoen euro kwijt.

2. Laatste vluchten

In 2020 werd de gehele luchtvaart een tijd stil gelegd door de coronacrisis. Tijdens deze periode besloten veel vliegtuigmaatschappijen om het uitfaseren van de A380 te versnellen. Een aantal maatschappijen stopte zelfs volledig, zo ook Air France – KLM.

2.1 Extreem veel vraag naar tickets

Toch zijn er ook een aantal bedrijven die hebben besloten om het vliegtuig toch weer in te zetten. Singapore Airlines, Qantas en Korean Air hebben alweer besloten om toch weer te vliegen met de superjumbo jet. En dat ondanks de extreem hoge brandstofprijzen, waar ook de luchtvaartsector mee kampt.

De Airbus staat bekend als een zeer onzuinig toestel, dus de beslissing is zeker opvallend te noemen. Er is blijkbaar weer extreem veel vraag naar vliegtickets.

De A380 staat bekend als zeer onzuinig toestel

Ook in Europa overweegt men om weer te gaan vliegen met de A380. Zo liet Lufthansa weten dat er naar de mogelijkheden wordt gekeken. Of het echt gaat gebeuren is nog de vraag. Er zijn namelijk niet zoveel piloten meer, die met het toestel mogen vliegen. 

  • Zoeken: Ruim 9000 privé jets beschikbaar op 40.000 locaties
  • Boeken: Digitaal en voor de beste prijs en service
  • Vliegen: Geen wachtrijen, geen vertragingen door eigen VIP terminals
  • Je vliegt wanneer jij wil van waar je wenst.
  • Besparing van je kostbare uren aan tijd op het vliegveld.
  • Van 3 uur van te voren aanwezig zijn naar 10 minuten inchecktijd
  • Vertrek je van een speciale prive VIP terminal en niet de main terminal.

Zoek, Boek en Vlieg >Huur een prive jet als ondernemer  

 

Villiers prive jet

Share This