De iconische KLM Boeing 747 was de blikvanger van de gehele KLM-vloot. Jarenlang was het vliegtuig van Amerikaanse makelij het grootste vliegtuig van de wereld, en hij was dan ook zeer populair onder zowel reizigers als vliegtuigmaatschappijen. De dubbeldekker heeft zijn laatste vlucht onder de KLM-vlag echter gehad.
2. Verwachte drukte voor de KLM Boeing 747 bleef uit
Door de populariteit van de jumbojet – de bijnaam voor het toestel – verwachtte de gemeente Haarlemmermeer grote drukte.
Dit zorgde voor wat ongemak door de coronacrisis waarin we momenteel zitten. Men zag problemen ontstaan rondom het afstand houden van elkaar. Mede hierdoor waarschuwde de gemeente en riepen ze mensen op om thuis te blijven. Niet elke vliegtuigspotter gaf hier gehoor aan, maar de echte drukte bleef uit.
Eigenlijk was het de bedoeling dat de laatste KLM Boeing 747 landing in maart plaats vond. Tijdens deze landing kwamen tientallen fans naar Schiphol toe.
Hier ontstonden situaties die niet wenselijk waren, waardoor er kritiek kwam op de gemeente. Om dit te voorkomen had de gemeente de bekende spotterplaatsen op 25 oktober afgesloten.
De KLM Boeing 747 heeft ruim 11.00 vluchten gevlogen
3. Het toestel
De vlucht van de KLM Boeing 747 die de eer had als laatste te landen had als codenaam PF-BFW, ook wel ‘City of Shanghai’.
De zaterdag voor de laatste landing vertrok het vliegtuig om 21:45 richting Shanghai. Iets minder dan 24 uur later, om 20:50, zat de jarenlange trouwe dienst er op van de ‘Queen of the Skies’
Zeker 20 jaar lang was het vliegtuig actief als passagiersvliegtuig voor KLM. In deze periode maakte de KLM Boeing 747 11.199 vluchten. Hierdoor was het vliegtuig meer dan 102.000 uren in de lucht.
Door de grote capaciteit maakte het vliegtuig vooral lange vluchten. Azië en de Verenigde Staten werden vaak aangedaan, waardoor er veel zakelijke passagiers in de vluchten te vinden waren.
Overigens gaat het vliegtuig nu niet richting de sloop. Hij wordt aangepast zodat hij actief kan blijven als vrachtvliegtuig. Ook dit zal gebeuren onder de vlag van KLM.
Het vliegtuig is dus nog steeds te bewonderen, maar zelf kan je er niet meer mee van A naar B reizen.
3.1 Hoe gingen de afscheidsvluchten in het verleden?
Door de corona perikelen was de KLM genoodzaakt Boeing 747 jumbojets vervroegd uit te faseren. Een groots afscheidsvlucht was niet mogelijk, al was de animo er vast wel geweest.
In het verleden zijn van meerder vliegtuigen afscheid genomen. Dat ging met veel meer geluid en uiterlijk vertoon georganiseerd. Enkele iconen uit het verleden waren de DC-8 en good old Fokker vliegtuigen F27, F50 en F100.
Op de website van Up In The Sky is een mooi overzicht met foto’s te bekijken voor de zakenreiziger onder ons die veel in die plane’s hebben gezeten.
- Zoeken: Ruim 9000 privé jets beschikbaar op 40.000 locaties
- Boeken: Digitaal en voor de beste prijs en service
- Vliegen: Geen wachtrijen, geen vertragingen door eigen VIP terminals
- Je vliegt wanneer jij wil van waar je wenst.
- Besparing van je kostbare uren aan tijd op het vliegveld.
- Van 3 uur van te voren aanwezig zijn naar 10 minuten inchecktijd
- Vertrek je van een speciale prive VIP terminal en niet de main terminal.

Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.