fbpx
2 minuten leestijd

Als je nog in de markt bent voor een privéjet, is er een mooi aanbod gekomen om over na te denken; het oude vliegtuig van oud dictator Saddam Hoessein. Deze Boeing 747 heeft al een tijdje niet gevlogen en een beetje onderhoud is dus aan te raden, maar de mogelijkheid is er in ieder geval. Dan ben je in ieder geval een mooi verhaal rijker.

1. Vliegtuig van Saddam Hoessein sinds 1991 aan de grond

De verkoop van het vliegtuig van Saddam Hoessein wordt gedaan door een veilinghuis, in opdracht van de nationale luchtvaartmaatschappij van Irak. Dat er niet de hoofdprijs wordt verwacht, is ook wel duidelijk.

Verwachte opbrengst: 1 miljoen euro

De luchtvaartmaatschappij verkoopt tegelijkertijd een tweede Boeing 747, die dezelfde staat heeft. Beide vliegtuigen staan al sinds 1991 aan de grond en hebben sindsdien geen onderhoud gehad.

Bij de hopelijke verkoop van beide vliegtuigen wordt waarschijnlijk ongeveer 1 miljoen euro aan opbrengst verwacht.

1.1 Regeringsvliegtuig

Het vliegtuig dat vooral gebruikt is door Saddam Hoessein de zijn regering, is de kleinere van de twee. Dit vliegtuig heeft 45 zitplaatsen in de 1e klasse, en 285 stoelen in de economy.

Nu is het natuurlijk de vraag of de stoelen überhaupt nog bruikbaar zijn. Voordat de vliegtuigen permanent geparkeerd werden in Tunesië, waren ze ongeveer 10 jaar in dienst. Luchtwaardig is de Jumbojet 747 na meer dan dertig jaar aan de grond dus ook niet meer.

2. Wordt dit type Boeing 747 überhaupt nog gebruikt?

De Boeing 747 was altijd een van de populairste vliegtuigen voor luchtvaartmaatschappijen, en trok ook altijd veel bekijks. Zelf heb ik in mijn Philips tijd er tientallen keren in mogen vliegen.

2.1 Regeringsvliegtuig van Saddam Hoessein

Saddam Hoessein stond bekend om zijn wreedheid en zijn grootheidswaanzin. We kennen zijn mega grote paleizen maar dus ook zijn Boeing regeringsvliegtuig.

Maar ook in de westerse wereld zien we voorbeelden, zoals de bekende Air Force One, van de Amerikaanse president. Maar er zijn miljonairs die zo’n megavliegtuig als privévliegtuig gebruiken. Zo zagen we laatst nog dat Neymar naar Saudie Arabië werd gevlogen in een privé variant.

2.2 Minder te zien

Toch zien we het vliegtuig steeds minder terug. De Boeing is groot, zwaar, lawaaierig en daardoor niet zuinig. Hij wordt in de ban gedaan en vervangen door zuinigere varianten. Laatst werd nog bekend dat KLM voor het laatst vloog met het vliegtuig.

Kortom, als je fan bent van de Boeing 747, en je wilt de blits maken met iets dat van Saddam Hoessein is geweest, kun je overwegen om je spaarpot(je) aan te boren.

  • Zoeken: Ruim 9000 privé jets beschikbaar op 40.000 locaties
  • Boeken: Digitaal en voor de beste prijs en service
  • Vliegen: Geen wachtrijen, geen vertragingen door eigen VIP terminals
  • Je vliegt wanneer jij wil van waar je wenst.
  • Besparing van je kostbare uren aan tijd op het vliegveld.
  • Van 3 uur van te voren aanwezig zijn naar 10 minuten inchecktijd
  • Vertrek je van een speciale prive VIP terminal en niet de main terminal.

Zoek, Boek en Vlieg >Huur een prive jet als ondernemer  

 

Villiers prive jet

Share This