3 minuten leestijd

De manieren waarop ondernemers en werknemers betalen voor zijn altijd voer voor mooie gesprekken. Aan alle opzetten zijn voor- en nadelen, die voor elke ondernemer nét even anders zijn. In dit artikel kijken we naar de financial lease, en dan met name naar het onderdeel ‘economisch eigenaar’ zijn. Wat houdt dat precies in, en waarom zou dat voor jou als ondernemer goed zijn? Lees het hier.

1. Wat is financial lease?

 De financial lease auto constructie kun je het beste vergelijken met het afsluiten van een lening. Dit is dan ook de reden dat je economisch eigenaar wordt van de auto.

De leasemaatschappij is geen eigenaar, maar jij betaalt een vast bedrag waarmee je de auto afbetaalt. Het bedrijfsmiddel dat je afbetaalt met de lease, geldt als het onderpand voor de lening.

Je kunt tegenwoordig ook een leasecontract afsluiten voor andere bedrijfsmiddelen dan een auto. Denk bijvoorbeeld aan een bouw- apparatuur en voertuigen, maar ook een 3D-printer, of medische apparaten leasen.

1.1 Start of slotsom

Naast de aflossing betaal je uiteraard ook maandelijks rente. Je kunt de hoogte van het bedrag aanpassen door een start- en/of slotsom toe te voegen. Een startsom is een aanbetaling waarmee je je maandbedrag minder hoog wordt. Je kan het combineren met een slotsom.

De hoogte van het leasebedrag kan je aanpassen door een start- en/of slotsom toe te voegen.

Een slot- termijn of som is een bedrag dat aan het einde van de leaseperiode nog niet is afgelost. Over dit bedrag betaal je tijdens de looptijd van het leasecontract alleen rente en je lost niets af. Aan het einde van de looptijd betaal je de slottermijn in één keer. Dat is na afloop van de laatste leaseperiode.

2. Wat is het voordeel economisch eigenaar te zijn

En dan is de vraag waarom je zo graag economisch eigenaar zou willen zijn van bijvoorbeeld een leaseauto. Dit heeft onder andere te maken met verschillende belastingvoordelen waar je aanspraak op kunt maken als ondernemer.  In dit artikel noemen we er de vier belangrijkste.

2.1 Afschrijfkosten drukken de winst

Als je economisch eigenaar van iets bent, betekent dat ook dat je dat middel op de balans van je onderneming kunt zetten. Hierdoor heb je ook te maken met afschrijfkosten, en deze zijn weer af te trekken van de totale winst die je maakt in een jaar. En een lagere winst, betekent een lagere winstbelasting. 

2.2 Renteaftrek

Dan is er ook nog de renteaftrek. De rente die je betaalt over de lening kan ook worden opgevoerd als zakelijke kosten, die dus wederom van de winst kan worden afgetrokken. 

Conclusie MoveMove tankpas review: 8,2

De MoveMove pas is uniek. Ja, je betaald een maandprijs, maar daarvoor ontvang je extra diensten zoals overal tanken, elektrisch laden, gebruik van OV, parkeren en de wasstraat. Daarom is de pas geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en graag verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>

MoveMove tankpas review

Diensten afrekenen zoals tanken, elektrisch laden, het OV, parkeren en de wasstraat.  De pas is geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>

2.3 Investeringsaftrek mogelijk als economisch eigenaar

Ondernemers die economisch eigenaar zijn van een auto hebben vaak recht om gebruik te maken van de investeringsaftrek. Er zijn een aantal opties die onder deze noemer vallen:

 • energie-investeringsaftrek (EIA),
 • de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de
 • Kleinschaligheids Investerings Aftrek (KIA)

Of een van deze opties voor jou gelden, kun je het beste zelf checken op de site van de belastingdienst of door je accountant laten uitzoeken. 

2.4 BTW-verrekenen is ook mogelijk

Als laatste lichten we de btw toe. Over de financial lease betaal je btw, en deze is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de shortlease, ook te verrekenen op je btw-aangifte.

Dit hoeft gelukkig niet elke maand opnieuw, maar kan in een keer aan het begin van de leaseperiode. Dat scheelt een boel cash geld!

3. Samenvatting Economisch eigenaar

Jouw (nieuwe) lease auto komt direct op jouw naam te staan bij financial lease. Dat betekent dat zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, autoverzekeringen en de wegenbelasting.

Kortom, je bent economisch eigenaar ben je dus al vanaf het begin, met alle bovengenoemde voordelen van dien. Na de volledige aflossing – en de eventuele slotsom – mag je je ook juridisch eigenaar noemen. Interesse om te leasen? Klik op op onderstaande button van FinancialLease en zoek de auto uit. Het aanvragen gaat volledig digitaal en de offerte is vrijblijvende en er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Auto leasen met gemak noemen wij dat…

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
 • Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

 

FinancialLease.nl - blog

Klantentevredenheid: 9,5

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This