4 minuten leestijd

Autoleasen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Veel particulieren en ondernemers kiezen ervoor om een auto te leasen in plaats van er een te kopen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor het leasen van een auto, waaronder de financiële voordelen en de flexibiliteit die het biedt. Hoe kun jij een zelf een autoleasen?

1. Wat is autoleasen?

Het leasen van een auto zou je kunnen zien als het huren van een auto. Als particulier kun je voor een vast maandelijks bedrag gebruik maken van een auto, zonder dat deze in jouw bezit is.

De eigenaar van de auto blijft veelal de verantwoording houden voor het onderhoud van de auto. Er zijn verschillende leasevormen, waarvan de meest populaire hieronder toelichten.

Autoleasen is huren van een auto

1.1 Operational lease

Er zijn verschillende vormen van autoleasen mogelijk. Allereerst is er de ‘operational lease’. Bij deze vorm van leasen financiert de leasemaatschappij de aankoop van de auto.

Jij betaalt per maand een vast bedrag. Dit bedrag houdt vaak ook servicekosten in voor bijvoorbeeld pechhulp en onderhoud. Juridisch gezien is de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. Als de leaseperiode voorbij is kun je de auto weer inleveren of deze verkopen.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

1.2 Financial lease

Dan is er de ‘financial lease’. Deze vorm van leasen heeft meer weg van een lening. De leasemaatschappij zal de aankoop van de auto financieren en jij betaalt dit terug met een vast bedrag per maand.

Belangrijk is dat jij bij deze vorm van leasen de eigenaar bent van de auto en dus ook het economisch risico zal dragen.

1.3 Private lease

Tot slot is er de ‘private lease’.  Deze vorm van leasen lijkt inhoudelijk op de ‘operational lease’. Het verschil is dat deze vorm van leasen voor particulieren bedoeld is. Je kan zowel een nieuwe, als een gebruikte auto privé leasen.

Je zal hierbij een vast maandbedrag betalen, ook weer inclusief onderhoud et cetera. De leasemaatschappij is ook bij deze vorm eigenaar van de auto. Aan het einde van de leaseperiode moet je de auto weer inleveren.

1.4 Verschil tussen operational en financial autoleasen

Voor zakenmensen wordt een veelal operational of financial lease gebruikt. Onderstaande video legt kort en krachtig uit de verschillen tussen beide vormen, en waarom financial lease aantrekkelijker is voor ondernemers.

2. De financiële voordelen van autolease

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor het leasen van een auto is het financiële voordeel. Het leasen van een auto is vaak goedkoper dan het kopen van een nieuwe auto.

Bij het leasen van een auto betaal je namelijk alleen voor het gebruik van de auto en niet voor de volledige waarde van de auto. Hierdoor zijn de maandelijkse kosten vaak lager dan bij het kopen van een auto.

Een auto leasen is goedkoper dan kopen

2.1 Geen grote investering

Daarnaast hoef je bij het leasen van een auto geen grote investering te doen. Bij het kopen van een auto moet je vaak een groot bedrag betalen, terwijl je bij het leasen van een auto alleen een aanbetaling doet en vervolgens maandelijks een bedrag betaalt.

Dit kan voordelig zijn als je geen groot bedrag hebt om in een auto te investeren.

2.2 Flexibiliteit

Een ander voordeel van het leasen van een auto is de flexibiliteit die het biedt. Bij het leasen van een auto heb je vaak de mogelijkheid om na een bepaalde periode de auto in te leveren en een nieuwe te leasen.

Hierdoor heb je altijd een relatief nieuwe auto tot je beschikking, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onderhoudskosten of waardevermindering.

2.3 Voorwaarden bij een autoleasen

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen als jekiest voor een auto leasen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit van een geldig identiteitsbewijs. Ook zijn er minimumeisen aan het inkomen dat je moet hebben.

Het bedrag waarvoor je maandelijks een auto kan leasen is afhankelijk van je gehele financiële situatie en niet mogelijk vanaf een vaststaand bedrag. Als je een private lease wil aanvragen is dat mogelijk bij verschillende leasemaatschappijen. Dit is vaak zonder kosten en vrijblijvend. Dit is een goede optie om te overwegen als je het leasen een kans wil geven.

2.4 Als starter kan je ook ook autoleasen

Ook als starter is het financieel mogelijk om een auto te leasen. Een leasemaatschappij zal bij ZZP’ers via de Kamer van Koophandel (KvK) kijken naar de kredietwaardigheid van jouw bedrijf en op basis daarvan beslissen of het voor jou mogelijk is om een auto te leasen.

3. Zet alles voor jezelf op een rijtje

Voor je besluit om een auto te leasen kan het goed zijn om de kosten voor jezelf even op een rijtje te zetten. Op de lange termijn kan het leasen van een auto duurder zijn per maand dan het kopen van een nieuwe auto. Het is goed om de afweging voor jezelf te maken wat je belangrijk vindt.

Als je waarde hecht aan het rijden van de nieuwste modellen zal het waarschijnlijk goedkoper zijn om te leasen, dan keer op keer in een nieuwe auto te investeren en oudere met verlies te verkopen.

Een voordeel aan leasen is dat je het vaak ook een kans kan geven, voor je vastzit aan een contract op de lange termijn.

3.1 Autoleasen met gemak!

Op het internet zijn er vele leasebedrijven te vinden die auto’s aanbieden om te leasen. Doe vooronderzoek en vergelijk verschillende leasemaatschappijen. Kijk naar de auto’s die ze aanbieden, de kosten die daarbij komen kijken en wat er allemaal binnen die kosten valt. Het is verstandig om contact op te nemen met een leasemaatschappij die past bij jouw wensen.

Wij werken samen met Athlon, FinancialeLease.nl en JustLease omdat ze een hoge klanten waardering (minimaal 8,5) hebben en hun hele aanvraagproces digitaal verloopt. Geen heen en weer sturen van pakken papier dus. Autoleasen met gemak noemen we dat.

3.2 Welke leasevorm past bij jou?

Al met al zijn er voor het leasen van een auto verschillende mogelijkheden. Het principe is voor alle vormen van leasen hetzelfde: jij betaalt maandelijks een vast bedrag voor gebruik van de auto. Voordat je een auto gaat leasen is het goed om te bekijken welke vorm van leasen bij jou past.

Houdt bijvoorbeeld rekening met wie de verantwoordelijke is van eventuele bijkomende kosten voor de auto. Verder is het goed om te realiseren dat je een maandelijks inkomen mogelijk moet hebben om een auto te kunnen leasen. Houdt ook rekening met de kosten (op lange termijn) van het leasen van een auto en overweeg eventueel een proefperiode om te kijken of het iets is dat bij jou past.

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
 • Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

 

FinancialLease.nl - blog

Klantentevredenheid: 9,5

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This