Wat is een tankpas?2017-10-05T10:35:47+00:00

Wat is een tankpas?

Wat is een tankpas? Er zijn meerdere benamingen voor een tankpas, brandstofpas, tankcard of tankkaart. Het is een betaalmiddel waarmee verschillende soorten brandstof betaald kan worden bij een tankstation. Vaak betaald men de gewone pompprijs, soms wordt er extra korting verstrekt.

Verschillende soorten gebruikers van een tankpas

Wat is een tankpas is, is afhankelijk van het type gebruiker:

 • Consumenten of particulieren die op basis van een spaarsysteem korting ontvangen op de getankte brandstof.
 • Werknemers die van hun werkgever een leaseauto hebben ontvangen en op kosten van de werkgever kunnen tanken.
 • Ondernemers die een auto op naam van de onderneming hebben staan. Brandstofkosten zijn dan onderdeel van de autokosten en fiscaal aftrekbaar. Een zakelijke tankpas is eveneens aftrekbaar.
 • Stichtingen of verenigingen die ingeschreven staan bij het KvK. De gebruikers kunnen op kosten van de stichting of vereniging uitgaven doen die met tankpas betaald mogen worden.

In Nederland zijn (aantoonbare) autokosten fiscaal aftrekbaar voor ondernemers, stichtingen en verenigingen. Om die reden wordt de tankpas het meest gebruikt door kleine (zzp, vof) en middelgrote (mkb) ondernemers. Een uitgebreid artikel ‘Wie en welke organisaties een zakelijke tankpas mogen gebruiken’ staat in onze kennisbank.  

Elke twee of vier weken ontvangt de organisatie op wiens naam de zakelijke tankpas staat een verzamelfactuur van de tankpas aanbieder. Alle gemaakte kosten en de betaalde btw zijn daarop gespecificeerd. Naast brandstofkosten is het ook mogelijke andere diensten te betalen met een tankpas bijvoorbeeld een parkeergarage. Welke extra diensten betaald worden is afhankelijk welke type tankpas aangeschaft wordt.

 

Merkgebonden versus universele tankpas

Wat is een tankpas? Merkgebonden versus universele tankpas

Er zijn merkgebonden tankpassen en universele tankpassen. Het woord zegt het: een merkgebonden pas kan gebruikt worden bij een of meerdere brandstofmerken. Dat is gelijk het nadeel van een merkgebonden tankpas zoals van Shell of Q8. Er kan alleen getankt kan worden bij het desbetreffende merk. Eveneens kunnen minder diensten afgerekend worden dan met een universele tankpas. Want met een universele tankpas kan veelal landelijk getankt worden. Zoals gezegd, een voordeel van een universele tankpas is het kunnen betalen van extra diensten. U kunt daarbij denken aan de autowasstraat (carwash) en de parkeergarage. Maar ook de tol of pechhulp en bij sommige zelfs het klein onderhoud bij de Kwik-fit en vakgarages.

Voordeel tankpas

Het grote voordeel van een zakelijke tankpas is dat de eigenaar regulier een verzamelfactuur ontvangt.  Daarop staat een overzicht van de gemaakt autokosten en de betaalde btw. Voor een btw plichtig organisatie kan hierdoor de btw eenvoudige teruggevraagd worden.  Dat is al snel €15,- per tankbeurt. Het verzamelen, bewaren en administratief verwerk van losse tankbonnen is daarmee overbodig geworden. Daarom kiezen veel ondernemers dan ook een zakelijke tankpas vanwege het gemak.  Met één pas – die wel op naam van de onderneming, stichting,vereniging moet staan – worden de zakelijke autokosten betaald.
Een tankpas voor particulieren biedt met name een kosten voordeel van tientallen euro’s per jaar.

Nogmaals wat is een tankpas?

Op deze website worden diverse tankpassen met elkaar vergeleken. Vooral voor ondernemers biedt een zakelijke tankpas voordelen en het meeste gemak:

Voordelen zakelijke tankpas
 • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
 • Sluitende administratie van de autokosten
 • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
 • Geld- en kostenbesparing: goedkoop tanken en altijd de btw teruggave
 • Optioneel het betalen van Parkeren, tol, autowasstraat enz.
Vergelijk de tankpassen en vraag direct aan

Tankpassen vergelijken en aanvragen

 

Samenvatting
Wat is een tankpas?
Titel
Wat is een tankpas?
Omschrijving
Wat is een tankpas? Er zijn meerdere benamingen voor een tankpas, brandstofpas, tankcard of tankkaart. Het is een betaalmiddel voor oa brandstoffen.
Auteur

5 Comments

 1. Jerry 6 oktober 2017 om 15:21

  Niks zo iritant als constant moeten vragen om bonnetjes te bewaren. Je wil niet weten hoe vaak mensen die vergeten of kwijt raken. Zonde van de energie. Nu we wat groei doormaken wordt dat van een kleine irritatie alleen maar een groter probleem. Dus toch maar eens een info aanvraag doen.

 2. Gijs Becker 27 oktober 2017 om 21:33

  Tot vorige maand nog nooit van gehoord. Maar na een tip van een collega aannemer een besteld. Ik gebruik tankpas.nl al bijna een maand dus en heb er nog geen problemen mee gehad. In tegendeel, alles gaat nu veel vlotter door die maandfactuur. Had eerder moeten doen.

 3. Steffie Mets 26 november 2017 om 11:38

  Heel interessante artikel! Ik vergeet en raak mijn bonnetjes vaak kwijt. Een zakelijke tankpas gaat mij helpen al weet ik niet of het opweegt tegen de maandelijkse kosten. Ik zie verschillende passen, welke past het beste bij mijn situatie? Ik tank 1 a 2 per week, vaak bij dezelfde tankstation in Leusden.

 4. Roos Boelens 21 juni 2018 om 09:58

  Heel handig lijkt me, ik ben regelmatig de kluts kwijt, maar nu moet ik me niet meer zorgen maken om mijn bonnetjes bij te houden?

 5. Redactie 21 juni 2018 om 14:35

  Dag Roos, ja dat klopt. Door een tankpas te gebruiken kan je stoppen met bonnen te verzamelen en te verwerken in je boekhouding. Afhankelijk welke tankpas je kiest, worden uitgaven van het tankstation, autowasstraat, parkeergarage ed allemaal vermeld op de verzamelfactuur.
  He totaal bedrag van zo’n factuur mag je opvoeren als zakelijk kosten en daarop gespecificeerde btw mag je terugvragen bij de fiscus!

Geef een reactie