Eisen voor een boekhoudpakket

Veelal wordt als eerste de keuze gemaakt tussen een online of offline boekhoudpakket. Daarbij is tegenwoordige het online boekhouden het meest gekozen, omdat de gebruiker op elke plek bij zijn boekhouding terecht kan. Uitgaande dat u kiest voor een van de online boekhoud pakketten, houdt dan rekening met onderstaande tips om mee te nemen:

  1. Snel overzicht te hebben van de btw (vooral de zzp’er) voor de aangifte en de verlies & winst rekening (voor MKB’er)
  2. Importeren van bankafschriften door een bankkoppeling
  3. Aanschaf e/o abonnementskosten
  4. Urenregistratie
  5. Aanmaken van (debiteuren) facturen
  6. Adressenbeheer (CRM) voor debiteuren en crediteuren
  7. Ondersteuning van het doen administratieve handelingen op een smartphone (app)

 

Btw aangifte en winst en verliesrekening

Een Excel bestand met enkele tabbladen kan voor een (part-time) eenmanszaak voldoende zijn met 10-20 mutaties per jaar. Maar zodra je ermee naar de boekhouder stapt, of een btw aangifte wilt indienen moet je alles omzetten. Dat is dubbel werk en het kost geld. De eerste winst (=besparing) is te nemen door een boekhoudpakket te kiezen waar eenvoudig inkomsten en uitgaven snel en eenvoudige in te voeren zijn.

 

Bankafschriften

Bankmutaties laden in online boekhoud pakketten

Elke grote bank biedt mogelijkheid om te koppelen met diverse boekhoudpakketten. Handmatig overtypen of up- en downloaden is niet meer nodig want met de boekhoudkoppeling worden uw transacties automatisch verstuurd naar uw boekhoudpakket. In deze tijd een minimale vereiste voor online boekhoud pakketten want het bespaart u echt veel tijd!

 

Project administratie

Sommige ondernemers (consultants, projectmanagers, loodgieters enz) factureren uren x tarief. Let er op dat registreren gemakkelijk gaat voor de uren voor klanten en projecten. Hou bij hoeveel je gewerkt hebt per project of per klant en met druk op de knop direct de factuur gemaakt kan worden. Administratie bijhouden wordt dan een stuk simpeler.

 

Online boekhoud pakketten voor vast bedrag per maand

Let op met variabele tarieven voor online boekhoudprogramma’s. De tijd van één duur pakket aanschaffen is voorbij, loop niet tegen variabele kosten aan en extra’s modules die in het basispakket horen te zitten. Voor starters zijn er aantrekkelijke mogelijkheden waarbij sommige online boekhoud pakketten gratis abonnementen hebben.