2 minuten leestijd

Zakelijk tanken en btw teruggaaf

Zakelijk tanken en btw teruggaaf is 1 op 1 met elkaar verbonden. Tenminste, als u het goed aanpakt. Zo is het überhaupt onverstandig om brandstof contant te betalen. Dan loopt u zeker de BTW teruggaaf mis!  In een artikel op de website van SABbest accountants wordt uitgelegd dat het beste is om te betalen met pinpas of een zakelijke tankpas.

Wij gaan een stap verder: zelfs het betalen met pinpas of creditcard is NIET verstandig. De BTW terugaaf bij zakelijk tanken is het beste gegarandeerd met een zakelijke tankpas door de waterdichte (btw) administratie. In dit artikel leggen we uit waarom.

 

1. Waarom brandstof betalen met een pas

U staat zwak tegenover de belastingdienst in een btw teruggaaf discussie over brandstof omdat bewijs ontbreekt. Natuurlijk kunt u een bon op (bedrijfs)naam vragen bij het contant betalen. Dat is omslachtig maar kan ook vaak niet. De medewerker van een tankstation ziet je aankomen.

Daarnaast neemt het aantal bemande tankstations af in Nederland.  Het alternatief is dat u betaald met uw pinpas en de tankbon bewaart. Maar het nadeel van een tankbon is dat uw bedrijfsnaam er niet op staat. Op de bankafschrift van een zakelijke rekening staat wel het afgeschreven bedrag en heeft u al betere bewijslast.

Maar op zo’n afschrijft staat alleen het totaal bedrag inclusief btw gespecificeerd. Dus u moet zelf administratief de btw berekenen om zo de betaalde BTW terug te vragen. Het is allemaal niet zo moeilijk (het totaal bedrag maal 100 en delen door 121), maar het kost u veel tijd.

O ja, als u met een pinpas betaald, moet de pas wel op uw bedrijfsnaam staan, anders wordt de btw teruggaaf niet gehonoreerd. Wilt u zakelijk tanken en btw teruggaaf regelen, dan is een tankpas een reële en minst bewerkelijke optie.

 

 

 

2. Brandstof afreken bij tankstation met tankpas

SABbest bevestigd dat het handig is om gebruik te maken van een tankpas voor het zakelijk tanken en btw teruggaaf. U hoeft geen tankbonnen te bewaren en ontvangt twee wekelijks of maandelijks een verzamel factuur. De kans op discussie met de belastingdienst is nihil.

U tankt met BTW garantie en de administratie is waterdicht. Een zakelijke tankpas heeft nog veel meer voordelen, maar laten we buiten beschouwing van dit artikel.

 

3. Welke brandstof passen zijn er voor de auto van de zaak?

Op deze website worden meerdere passen vergeleken. Elke soort tankpas heeft zijn specifieke voor-en nadelen voor zijn een eigen zakelijke doelgroep (ZZP, VOF en MKB). Indien u een auto van de zaak heeft, u bent zzp’er, dan is de Tankpas.nl van Travelcard een voordelig oplossing. Indien u een wagenpark beheert tot 25 auto’s heeft, dan heeft MKB Brandstof een veelzijdig oplossing. 

Wilt u altijd bij hetzelfde tankstation tanken als ondernemer, dan is een merkgebonden tankpas zoals deQ8 Liberty Card (ook wel Tango Tankpas genoemd) een eenvoudige oplossing.

Bijkomend voordeel van deze (via deze website gratis) tankpas dat onderzoek heeft aangetoond dat Tango gemiddeld de goedkoopste van Nederland is. Keuze genoeg!


Voordelen zakelijke tankpas
  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Goedkoper tanken en gegarandeerde de btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

zakelijke tankpassen vergelijken