< 1 minuut leestijd

 

ZZP’ers steeds belangrijker voor de arbeidsmarkt. Volgens het CBS is de arbeidsmarkt vorige jaar de economische crisis te boven gekomen. Het aantal banen heeft een nieuw record bereikt en in het vierde kwartaal waren meer mensen (inclusief zzp’ers – vof’ers) aan het werkt dan ooit tevoren. Het aantal werknemers met een vast contract neemt ook weer toe. Mooie ontwikkelingen!

 

1. Technici zijn populair

Ook uitkeringsinstituut UWV verwacht dit jaar 965.000 acatures.  In de detailhandel zijn de meeste mensen nodig (169.000), gevolgd door de zorg (131.000), de horeca (89.000) en specialistische zakelijke dienstverlening (88.000). 

Met name bij technische beroepen en in de ICT is sprake van krapte: softwareontwikkelaars, metselaars, schilders en elektriciens.

 

2. Arbeidsdeelname wel lager als in 2008

In vergelijking voor het uitbreken van de crisis in 2008 is de arbeidsdeelname nog wel lager. Het aantal werklozen in 2016 was ruim anderhalf keer zo groot als in 2008, ofwel 220 duizend meer.

De netto-arbeidsparticipatie tussen 15 en 75 jaar is nog steeds lager dan in 2008. Dat komt omdat mensen langer door (moeten) werken, sinds de regeling voor vervroegde uittreding zijn afgeschaft en versoberd. Vorig jaar had ruim 63% van de 55- tot 65-jarigen werk, in 2008 was dat nog minder dan 51%.

 

3. ZZP’ers steeds belangrijker en groter aandeel flexwerkers

Het aantal flexwerkers en ZZP’ers groeide nog harder dan de vaste banen. In 2016 lag het percentage voor werknemers met een vast contract op ruim 61%, tegen ruim 68% in 2008. De percentages flexwerkers en ZZP’ers waren juist aanzienlijk hoger in 2016:

  • Aandeel flexwerkers bijna 22%, tegen ruim 17% in 2008 en dat van
  • Aandeel ZZP’ers van meer dan 12% tegen bijna 10% in 2008, ofwel ZZP’ers steeds belangrijker

Het cijferinstituut heeft ook onderzocht in welke factoren de zzp’ers het meest actief zijn. In een eerder artikel op deze website is een overzicht gegeven in welke sectoren de zzp’ers actief zijn.

Het meest zijn ze werkzaam in de zakelijke dienstverlening, terwijl de bouw op een stevige tweede plaats staat. Een rode draad is dat zzp’ers vele kilometers afleggen, zeker nu de economie weer aantrekt! Bent u zzp’er of werkzaam in het MKB een overweegt een een tankpas? Vergelijk tankpassen voordat u een keuze maakt.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This