3 minuten leestijd
Wat is het voordeel van een zakelijke tankpas?
Eén voordeel van een zakelijke tankpas is het significant minder tijd kwijt zijn aan administratie. Wanneer u een auto op naam van uw onderneming heeft staan, is het belangrijk dat de tankbonnen worden bewaard. Het is een onderdeel van de autokosten administratie en heeft u ook nodig voor de btw aangifte. En dat is best een opgave, zeker als u medewerkers voor u aan het werk zijn.
 
 
 
Stel u zoekt een oplossing, dan is een zakelijke tankpas is in zo’n geval een uitkomst. Alle gemaakte transacties wordt maandelijkse op een overzichtsfactuur verstrekt door de tankpas aanbieder.
 
Bonnetjes bewaren of kwijtraken is passe is dus groot voordeel van een zakelijke tankpas. Maar er zijn meerdere voordelen.
 
MKB medewerkers zullen naar u opkijken
 

Tankpas voor medewerkers

Als ondernemer (zzp, vof, mkb) is het niet alleen praktisch voor uzelf, maar ook als u personeel in dienst heeft. Als de werknemers – die ook zakelijk rijden natuurlijk – een zakelijk tankpas hebben, dan staan alle tankbeurten op een en dezelfde factuur.
Het voordeel werkt meerdere kanten op:
 1. De werknemers hoeven geen tankbonnen meer bij u in te leveren,
 2. Ze hoeven de brandstof niet meer voor te schieten, of u geen voorschot meer te betalen
 3. U hoeft geen declaraties meer uit te betalen.
 
Zeker in geval dat meerdere tankpassen binnen een onderneming gebruikt worden, bespaart het serieus veel tijd in de administratie! Want er wordt een compleet overzicht gegeven van de getankte brandstofkosten van alle tankpassen gegeven op één factuur.
 
Daarnaast heeft u ook in één keer een overzicht van de betaalde btw. En dit maakt de btw-aangifte weer een stukje eenvoudiger.
 

Vijf maal voordeel van een zakelijke tankpas

Naast de eenpitter heeft de ondernemer die personeel in dienst eveneens voordeel van een zakelijke tankpas. Het besparen van administratie is het belangrijkste voordeel en die staat om die reden op de eerste plek. Maar er zijn nog vier andere te noemen;
 
 1. Besparen administratietijd van zowel de autokosten als bij de btw aangifte (zie boven)
 2. Extra diensten afrekenen met de tankpas, zoals een autowasstraat of een parkeergarage
 3. Keuze mogelijkheid tussen een universele tankpas (enkele euro’s per maand) of een merkgebonden tankpas (gratis)
 4. Brandstofkosten besparing. Want u kunt goedkoop tanken door apps
 5. Gemak dient de mens: geen omkijken meer naar het afhandelen van de gemaakt autokosten die met de tankpas betaald kunnen worden.
Deze vijf voordelen worden uitgebreid beschreven in een artikel over de ondernemer die een zakelijk tankpas zoekt. Samengevat is het grootste voordeel van een zakelijke tankpas dat het (administratie)tijd en geld bespaard en het levert een hoop gebruiksgemak op.
 
 
De grootste voordelen van een zakelijke tankpas: minder administratie tijd, maximaliseert de btw teruggave en het levert een hoop gebruiksgemak op.
 
 
 

Tankpas aanbieders

Een zakelijke tankpas wordt door diverse aanbieders aangeboden.
Zo is de tankpas van MKB Brandstof een universele tankpas, die zich meest richt op het Midden- en Klein Bedrijf (MKB) met een wagenpark. Voor de zzp’er is Tankpas.nl van Travelcard bijzonder geschikt, die ook buiten Nederland gebruikt kan worden. Daarnaast kan bijvoorbeeld een taxi betaald worden en auto onderhoud bij zo’n 270 vakgarages in geheel Nederland.

Tankt u vaak bij hetzelfde tankstation, dan is een merkgebonden tankpassen een oplossing, zoals van Shell, BP of Tango/Q8.

Er is een aparte overzichtspagina op deze website van de tankpas aanbieders. Wilt u alle eigenschappen van een tankpas bekijken, klik dan door naar de tankpas vergelijkings tabel en bepaal welke kenmerken voor uzelf belangrijk zijn. Desgewenst kunt onderin de tabel direct een tankpas aanvragen. Het aanvragen is volledig digitaal en kost u maar een paar minuten tijd.
 

Heeft een tankpas ook nadelen?

In principe niet. Als u een universele tankpas kiest dat is het enige nadeel van zo’n tankpas de maandelijkse abonnementskosten.
 
U moet daarbij denken aan een bedrag tussen de €2,50 en €7,50 per maand. Dit zijn autokosten en natuurlijk fiscaal aftrekbaar.
 
In verhouding tot de kosten (tijd) die u maakt om een losse tankbonnetjes te verwerken in uw administratie en btw aangifte bij belasting, zijn deze kosten laag te noemen.
 

Kilometer registratie

Met het hebben van zakelijk tankpas bent u er nog niet.
U moet als autogebruiker ook kunnen aantonen of uw privé kilometers maakt met uw zakelijk bolide. En zo ja, hoeveel.
 
Blijft u onder de grens van 500 kilometer per jaar, dan hoeft u geen bijtelling te verwachten. Voor het bijhouden van het soort kilometers (privé of zakelijk) zijn er regels voor de rittenregistratie opgesteld door de belastingdienst.
 
Maar ja, dat betekent weer administratie…
 
Maar de techniek kan hier ook een handje helpen.
 
 kilometerregistratie apps

Kilometerregistratie apps

Elke ondernemer heeft wel een zakelijke mobiel, ofwel een smartphone waarop vele handige app’s draaien. Uit onderzoek van SIDN blijk dat er gemiddeld op elke smartphone zo’n 25 apps zijn geïnstalleerd.  
 
In de app stores van zowel iOS als Android zijn vele apps te vinden die kilometers registeren. Het kwaliteitsverschil van deze apps zijn groot. Daarom helpen wij u een handje en kunt u op onze overzichtspagina de beste en meest handige kilometerregistratie apps vinden.
 

Inbouw oplossingen

Een nadeel van een kilometerregistratie app is dat u er aan moet denken de app aan te zetten als u  de auto in stapt. Als u dit te omslachtig vindt, kunt u kiezen uit een aantal andere rittenregistratie oplossingen.
 
Sommige oplossingen worden vast ingebouwd en sommige zijn portable. De aanschafspijs van rittenregistratie inbouw oplossing is hoger als die van apps, maar u heeft er geen omkijken naar.
 
Ga naar de speciale pagina over rittenregistratie inbouw oplossingen en vindt daar verschillende producten.
 

Nogmaals voordeel van een zakelijke tankpas.

Het hebben van een zakelijke tankpas biedt echt voordelen voor u als ondernemer. Bekijken onze tankpas vergelijkings tabel en vraag direct uw tankpas aan.
Het online invullen van de aanvraag is maar een paar minuten werk.
 

Voordelen zakelijke tankpas
 • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
 • Sluitende administratie van de autokosten
 • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
 • Goedkoper tanken en gegarandeerde de btw teruggave
 • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Tankpas vergelijken en aanvragen