Een gemiddeld installatiebedrijf heeft al snel een wagenpark van tien auto’s. Van de autokosten is brandstof al snel één van de grootste kostenposten. Het is dan ook belangrijk om het brandstofverbruik en de autokosten van het wagenpark nauwlettend te beheren.
Veelal wordt dan gedacht dat het veel werk is voor de chauffeurs en de afdeling administratie. De bestuurder moet bonnetjes bewaren en die vervolgens declareren, waarmee de afdeling administratie weer druk mee is.
Heeft u wel eens een zakelijke tankpas overwogen om uw autokosten te bewaken? Het is een eenvoudig oplossing en er zijn tankpassen beschikbaar die het fleetmanagement voor alle soorten bedrijven en wagenparken regelen.
Of u nu een klein (zzp-vof) bedrijf of een groter (mkb) bent, het kan allemaal. Maar ja, waar moet ik dan op letten om zo’n tankpas te kiezen?
In dit artikel geven wij een aantal punten mee, waarmee u het beste rekening mee kan houden voor het fleetmanagement van uw wagenpark.
1. Sturen op brandstofkosten van het wagenpark
Tankpassen lijken misschien wel sterk op gewone betaalpassen of creditcards, maar zijn dat niet. Een tankpas is zelfs beter dan pinpas of creditcard. Want in tegenstelling tot deze reguliere betaalpassen, hebben tankpassen extra mogelijkheden waarmee de brandstofuitgaven van uw medewerkers achter het stuur eenvoudiger wordt gecontroleerd.
In het veelgelezen artikel wagenparkbeheer zelf doen worden tankpassen besproken waarmee u het gebruik van de pas kunt aanpassen aan de behoefte van ieder voertuig. Er zijn aanbieders van tankpassen die mogelijkheden aanbieden om ongeoorloofde aankopen te helpen voorkomen door daglimieten in te stellen.
De twee besproken tankpassen in het genoemde wagenparkbeheer artikel komen de rapportagefuncties aan de orde, waarmee u alle brandstofuitgaven van uw wagenpark beter kunt beheren.
Een tankpas is zelfs beter dan pinpas of creditcard om mee te betalen
2. Geografische inzet van uw wagenpark
Voor enkele zakelijke tankpassen gelden landelijke beperkingen: er kan alleen getankt worden in Nederland. Als dat uw werkgebied is, dan is het natuurlijk prima.
Andere zakelijke brandstofpassen kunnen internationaal en/of bij verschillende merken gebruikt worden. Dit laatste is juist de kracht van universele brandstofpassen. Werkt u internationaal, zorg er dan voor dat uw passen werken in de landen waar u en uw auto’s wellicht rondrijden.
Zeker in de grensstreken moet u daarbij rekening houden. Denk daarbij aan de gebruikelijke routes voor toeleveringen, bestellingen en woon-werkverkeer. Let er ook op dat de passen ondersteund worden door uw favoriete tankstations.
Bezoek onze speciale overzichtspagina voor de starter, zzp en vof (zzp tankpas) en de pagina voor de grotere bedrijven (mkb tankpas). Voor elke pas vindt u het netwerk van tankstations die de tankpassen accepteren.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
3. Tankpas is meer dan een betaalpas
In ons artikel ‘wie mag een zakelijke tankpas gebruiken‘ leest u welke organisatie een zakelijke tankpas mogen gebruiken. In feite zijn twee soorten tankpassen: merkgebonden en universele tankpassen.
Kenmerkend voor een universele tankpas is dat deze enkele euro’s per maand kost en de merkgebonden tankpas veelal gratis is. Zo is de zakelijke Tango tankpas van bijvoorbeeld Q8-Tango (de Q8 Liberty card) gratis, maar daar staat tegenover dat er geen extra diensten met de kaart betaald kan worden.
3.1 Onderhoudskosten beheren van uw wagenpark
De laatste bieden vele extra mogelijkheden, wat zo’n pas zo meer aantrekkelijk maakt. Met zo’n pas is afrekenen in een wasstraat en parkeergarage al vrij normaal, maar met enkele van de beste tankpassen kunt u ook de onderhoudskosten betalen van uw wagenpark. Lees daarover in het veelgelezen artikel 5 tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een tankpas.
Een voorbeeld is Tankpas.nl waarmee u kan afrekenen bij meer dan 100 Vakgarages. Zo kunt u eenvoudig niet alleen uw brandstofkosten volgen, maar ook uw uitgaven voor het onderhoud van uw wagenpark.
Bijkomend voordeel is dat al die uitgaven netjes op de verzamelfactuur vermeld zijn, die uw vervolgens kan gebruiken bij de btw aangifte.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.