3 minuten leestijd

Taxichauffeur zijn lijkt een aantrekkelijk beroep, want het aantal zelfstandige taxichauffeurs en het aantal taxibedrijven is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld.

Het is een van de beroepsgroepen die die terecht bovenaan staan in de lijst van afgelegde kilometers en zeker kilometervreters in ZZP Nederland genoemd mogen worden. Een groeiend aantal chauffeurs kiest ervoor om zzp’er te worden.

Ze bepalen liever zelf hun werktijden, vrachten en routes. Deze rasechte ondernemers, verbruiken veel brandstof met hun wagen en passen in de doelgroep van een zzp tankpas

Is zo’n zzp tankpas voor de taxi zinvol en maakt het daarmee het beroep aantrekkelijker? Zo ja waarom? Een overzicht van de voordelen.

1. Beroep van taxichauffeur

Door de gewijzigde taxiwet in 2016 en daarmee de opkomst als Uber is deze ontwikkeling goed voor klanten, al is de concurrentie moordend te noemen. In 2005 waren er 4700 taxibedrijven en uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal is gestegen tot tot bijna 9000 in 2017.

Vooral de laatste twee jaar is de groeit met 55% hoog geweest. Klanten vervoeren is lange dagen maken, want 83% van de taxibedrijven telt in 2017 één werkzame persoon.

Het principe van dit beroep lijkt eenvoudig:  tegen een betaling vervoert een taxichauffeur een of meerdere klanten van A naar B.  Als hij of zij makkelijk om kan gaan met mensen, dan is het een gaaf beroep.

In 2005 waren er 4700 taxibedrijven en het aantal is gestegen tot tot bijna 9000 in 2017. De concurrentie moordend te noemen. 

1.1 De meeste tijden rond Amsterdam en Schiphol

Taxichauffeur in Amsterdam

In Nederland rijden meer dan 36.000 taxi’s rond, waarvan ruim 6000 zelfstandig zijn als zzp taxichauffeur. Werkten tien jaar geleden nog 63% van de chauffeurs als zelfstandige, nu is dat 83% en in Amsterdam zelfs 85%. 

Ruim een derde van de groei van het aantal taxibedrijven komt door de toename van het aantal taxibedrijven in Amsterdam.

Bijna een op de drie Nederlandse taxibedrijven is in de hoofdstad gevestigd omdat daar ook het toerisme is toegenomen en daardoor het aantal potentiële klanten.

1.2 Geen vakbekwaamheidsexamen meer nodig

Naast een rijbewijs, heeft de taxichauffeur een CCV-B en een chauffeurspas nodig, maar een vakbekwaamheidsexamen is niet meer verplicht. Een taxibedrijf beginnen is hierdoor makkelijker en goedkoper geworden.

De chauffeurspas moet altijd zichtbaar zijn in de auto, zodat passagiers kunnen zien dat het een geregistreerd taxichauffeur is.  

De zzp taxichauffeurs werken vrijwel allemaal fulltime op de taxi. De meeste zelfs meer dan 60 uur om aan een minimaal salaris te kunnen komen.

2. Tankpas voor de taxi

Een taxi tankt dagelijks. Het betalen kan natuurlijk contant, dat komt niet vaak voor, met een bankpas, maar ook een tankpas. Het gebruik van een zakelijke tankpas is erg gemakkelijk en is bijna hetzelfde als betalen met een normale bankpas.

Alleen zo’n pas biedt veel meer. Wij zetten vijf voordelen op een rij wat een tankpas voor de taxi chauffeur kan beteken:

1: minder tijd nodig voor de boekhouding

Veel zzp taxichauffeurs hebben een gepaste hekel aan het doen van hun boekhouding. Het verzamelen en verwerken van rekeningen en (brandstof)bonnetjes is een tijdrovende klus. 

Een zakelijke tankpas neemt een deel van het werk uit handen. Veel administratiekantoren adviseren ook een tankpas om discussie met de belastingdienst te voorkomen.

Brandstofkosten zijn aftrekbaar, net als de btw

Brandstofkosten vallen onder de autokosten en zijn fiscaal aftrekbaar. Ook de btw is terug te vragen. Maar de belastingdienst stelt een harde voorwaarde: dat u het kan aantonen.

Dat betekent tankbonnetjes bewaren, met kans dat u ze kwijtraak. Aangezien over een gemiddelde tankbeurt al snel €20,- btw geheven wordt, is het jammer als een zzp taxichauffeur dit geld niet terug ontvangt van de belastingdienst.  

Een tankpas voor de taxi is daar een oplossing voor: van alle zakelijk gemaakte reisuitgaven met uw taxi ontvangt u maandelijks op één factuur, met daarop de betaalde btw vermeld. Deze factuur kunt u gebruiken bij het doen van btw aangifte.

2: Kiezen tussen universele tankpas of merkgebonden tankpas

Er zijn twee soorten tankpassen: een universele tankpas of een merkgebonden tankpas. Kenmerkend voor een universele tankpas is deze enkele euro’s per maand kost en de merkgebonden tankpas veelal gratis is.

Zo is de zakelijke Tango tankpas van bijvoorbeeld  Q8-Tango (de Q8 Liberty card) gratis, maar daar staat tegenover dat er geen extra diensten met de kaart betaald kan worden.

3: Extra diensten betalen met een zzp tankpas.

De trend is dat steeds meer diensten met een zakelijke tankpas betaald kan worden. Zo heeft de brandstofpas van tankpas.nl de mogelijkheid om te betalen bij de autowasstraat (carwash), parkeerplaatsen en parkeergarages van o.a. Q-Park.

Het betalen van tol is eveneens mogelijk, wat met name in het buitenland handig is. In Nederland wordt weinig tol geheven. Door de maandfactuur komen alle zakelijk reisuitgaven op een factuur te staan en zijn er nog minder losse facturen en bonnen te bewaren.

Er zijn meer opties – zoals pechhulp  – maar elke zzp’er kan zelf een pakket samenstellen waarvoor hij de tankpas zzp wilt gebruiken.

4: Goedkoop tanken met hulp van apps

Als u in bezit bent van zzp tankpas, dan betaald u altijd de pompprijs bij het afrekenen. Het levert geld op om op zoek te gaan waar u goedkoop kan tanken.

Gelukkig zijn er apps die de brandstof prijzen vergelijken van de (ruim 4200) brandstof stations in Nederland. Op pagina met brandstof apps staan gratis app’s en wij checken of de prijs die in de app staat overeenkomt met de dagelijkse pompprijs.

De meeste apps bieden meer functionaliteiten zoals parkeer, en file informatie en die zijn in ons overzicht te vinden.  

5: Gemak dient de taxichauffeur met een zakelijke tankpas
 

Ondernemers zoals zzp taxichauffeurs willen zo min mogelijk administratief gedoe. In zijn algemeenheid vinden zzp’ers administratief werk en bonnetjes te bewaren van het tanken of van de parkeergarage al gauw een verspilling van tijd.

Toch is deze bewijslast nodig bij het btw aangifte doen en het opvoeren van autokosten als aftrekpost. Het grote voordeel van een zakelijke tankpas zzp is de maandelijkse verzamelfactuur. Het geeft een overzicht van de gemaakte autokosten en de betaalde btw.

Vele ondernemers kiezen dan ook een tankpas vanwege het gemak: met een pas – die op naam van de het taxibedrijf staat – worden een deel van zakelijke autokosten afgerekend.

Bonnen verzamelen vinden ondernemers gauw een verspilling van tijd. Toch is deze bewijslast nodig bij het btw aangifte doen

Zakelijke tankpas voor de taxi?

Hierboven staan de belangrijkste vijf voordelen van een zakelijke tankpas voor de taxi. Het gemak van zo’n pas maakt het taxi beroep net weer een stukje aantrekkelijker.

U heeft de keuze tussen een universele of merkgebonden tankpas. Om een afgewogen keuze te maken, bekijk dan de zzp tankpas vergelijkingtabel en vraag direct online een tankpas aan. Het is maar een paar minuten werk…


  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This