2 minuten leestijd

Tanken met tankpas; wat moet u weten als mkb ondernemer?

Tanken met tankpas moet u doen als u de tankpas aanbieders moet geloven. Er wordt veel reclame gemaakt voor allerlei tankpassen. Tot vervelens toe! Wat moet u weten als u kiest voor zo’n mkb tankpas, of zzp tankpas en zijn fiscale spelregels? Wat zijn de mogelijkheden? Waar bent u het goedkoopst uit? Een poging om de bomen in het bos nog terug te zien…

Wat vindt de fiscus als u gaat tanken met tankpas?

Rondom de aftrek van zakelijke kosten heeft de belastingdienst natuurlijk allerlei regels. Op internet is daar veel over te vinden, ook in onze kennisbank. Laten we een aantal issues noemen die relevant zijn voor de zelfstandige zakelijke autorijder:

 • Btw-aftrek. Geprinte bonnetjes raken wel eens kwijt of zijn niet meer leesbaar. Dat is fiscaal vervelend, omdat het niet meer aantoonbaar is. Een tankpas biedt uitkomst, omdat u een maandelijks verzamelfactuur ontvangt met daarop de transacties. Lees verder in het gratis informatiepakket – de titel dekt de lading – Geen Btw Gedoe.
 • Betaal met pinpas of creditcard. Voor facturen onder de € 100,- inclusief btw gelden zogenaamde vereenvoudigde factuurvereisten. Voor brandstofbonnetjes geldt de regel dat u als afnemer te identificeren bent, om te voorkomen dat u btw kunt aftrekken op de brandstofbonnen van de buurman. Begrijpelijk. Betaal dus altijd met pin-, tankpas of creditcard en nooit contant (ja, het gebeurd nog…). Steeds meer boekhouders adviseren om met plastic geld te betalen. Zakelijke tanken en btw teruggave is blijkbaar niet zo triviaal als het lijkt.
 • Rijdt u de auto ook privé? Dan is alleen het percentage zakelijk gebruik van de btw aftrekbaar. Een sluitende kilometerregistratie is dan belangrijk. Heeft u deze niet, dan kunt u 2,7% van de cataloguswaarde als forfait op de aftrek in mindering brengen (1,5% als de auto niet ‘op de zaak’ staat of vanaf het vijfde jaar na het jaar van aanschaf). Lees ons artikel over privé auto zakelijk gebruiken in onze kennisbank. Wilt u het wel de kilometers bijhouden, kijk dan naar kilometer registratie apps of naar volledig automatisch werkende rittenregistratie inbouw oplossingen die u kan in uw auto kan plaatsen.

 

 

Een tankpas: de voor- en nadelen

Er zijn vijf voordelen om te tanken met tankpas. Zie weer onze kennisbank en in de sidebar on het kopje ‘Aangeraden artikelen’.  Hieronder worden een aantal voordelen kort genoemd als u wilt gaan tanken met een tankpas:

 • Voordelen. Met een tankpas ontvangt u een periodiek een verzamelfactuur; u heeft de hierboven genoemde tank bonnetjes niet meer nodig. De factuur staat op naam van de zaak, dus dat probleem heeft u ook niet meer. De tankbeurten worden periodiek en achteraf van uw zakelijke rekening afgeschreven. Op verzoek kan dat (soms tegen betaling) in periode van vier weken of maandelijks. 
 • Nadelen. Voor de geleverde dienst moet u maandelijks een bijdrage betalen. Ook moet u bij sommige leveranciers een borg storten en wordt uw kredietwaardigheid gecheckt. Daarnaast is het aanbod wat lastig te vergelijken. Daarom doen wij dat voor u. Bekijk ons overzicht op de speciale pagina’s voor de tankpas zzp en tankpas mkb.

Twee soorten tankpassen

Tanken met tankpas kan met twee soorten brandstofpassen.

 • Merkgebonden passen. De merkgebonden passen (van Shell, Esso, enz.) hebben als nadeel dat u alleen bij de betreffende stations kunt tanken. Niet echt handig, behalve als u vaak bij hetzelfde station tankt. Op onze website kan u kiezen voor de Q8-Liberty Card, waarbij tegen scherpe brandstof prijzen kan tanken bij Tango.
 • De universele of speciale tankpas. De zzp tankpas is gericht – zoals de naam al zegt – het meest op de zpp’er. MultiTankcard heeft veel opties, ook als als u meerdere medewerkers heeft die een auto van de zaak rijden en een eigen tankpas moeten hebben. Dit kunt u regelen in de Tankpas Beheer Omgeving. Tankpas.nl biedt meer opties maar is duurder. 

Zoals u leest zijn er vele keuze mogelijkheden om te tanken met tankpas. Wij hebben een vergelijkingstabel waarbij boven genoemde tankpassen, met al hun eigenschappen, in een groot tabel wordt vergeleken. Desgewenst kan u een tankpas direct aanvragen. Deze tankpas vergelijking tabel is beste te bekijken op desktop of laptop. 

Bekijk u het liever op een tablet of mobiel, ga dan naar de zzp tankpas overzichtspagina voor de zzp’ers, en vof’ers. Bent u werkzaam in het mkb, bekijk dan onze mkb tankpas pagina.


Voordelen zakelijke tankpas
 • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
 • Sluitende administratie van de autokosten
 • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
 • Geld- en kostenbesparing: goedkoop tanken en altijd de btw teruggave
 • Optioneel het betalen van Parkeren, tol, autowasstraat enz.
Vergelijk de tankpassen en vraag direct aan

Tankpassen vergelijken en aanvragen

Share This