2 minuten leestijd

 

De kilometervreters in ZZP Nederland groeit. Vaak wordt er gesproken over BV Nederland als het gaat over de ondernemers, maar inmiddels kunnen we ook spreken over ZZP Nederland.

In ons land zijn er meer dan 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (ZZP) en dat aantal blijft groeien.

Het zijn zzp’ers waarvoor het hoofdbaan is. Als je de ‘stapelaars’ meetelt, waarvoor het zzp zijn een bijverdienste is (in combinatie met een vaste baan) dan ligt het aantal nog hoger.

De beroepsgroep is zeer divers en bevindt zich in allerlei sectoren en leeftijden. Meer dan de helft is tussen de 35 en 55 jaar oud, met name man, al zijn vrouwen bezig met een inhaalslag.

 

 

1. In welke sectoren zijn zzp’ers actief?

Het CBS is neerlands cijferinstituut en heeft in 2016 een fraaie infographic gepubliceerd in welke sectoren de zzp’er actief zijn. Anno 2019 klopt dat nog aardig.

De meeste zelfstandige ondernemers zijn werkzaam in de specialistische zakelijke dienstverlening. De bouw trekt hard aan, deze sector staat op de tweede plaats, gevolgd door de  handel en de gezondheids- en welzijnszorg.

De Kamer van Koophandel heeft ook veel inzicht in de bedrijvigheid van deze ondernemers en geeft een fijnmaziger overzicht:

 

 

ZZP sectoren

Aantal zzp’ers

Zakelijke diensten266.740
Bouw119.329
Gezondheid85.526
Detailhandel62.050
Cultuur, sport en recreatie61.986
ICT en media53.198
Groothandel43.720
Land- en tuinbouw34.109
Industrie32.280
Logistiek21.790
Horeca20.644
Financiële instellingen9.387
Energie, water en milieu1.383
Overig116.137
Totaal928.279

Bron: Kamer van Koophandel, 2016

Voorkom bijtelling auto door goede ritregistratie

2. De kilometervreters in ZZP Nederland

Welke beroepsgroepen zijn de kilometervreters in ZZP Nederland? Niet verrassend zijn dat de taxichauffeurs, maar er zijn meer kilometervreters, We zetten een aantal groepen op een rij:

  • Taxichauffeur: De inschatting is dat er in Nederland ca. 4.500 zelfstandige taxichauffeurs (2012) zijn.
  • In de bouw zijn ZZP’ers niet meer weg te denken en momenteel weer spijkerhard nodig. Het aantal ZZP’ers in de bouw ligt ver boven de 100.000.
  • Zelfstandige chauffeurs en koeriers: Deze ondernemers zal als eerste een vracht-of bestelwagen aanschaffen (of leasen, huren). Daarnaast moeten ze zich inschrijven als transportondernemer bij de Kamer van Koophandel en een Eurovergunning aanvragen bij het NIWO. En dan kunnen ze pas kilometers gaan maken
  • Adviseurs: Dit is snel groeiend groep van interim managers, adviseurs, technici en ICT’ers die veel op klant locatie maken.

Ben jij een van deze ondernemers die veel op de weg zit en veel tankstations bezoekt?

Goedkoop tanken en eenvoudige btw aangifte doen zijn de twee grootste voordelen van een brandstofpas.

Maar ook vanwege het gemak, de kostenbesparing en om zo min mogelijk tijd te besteden aan tankadministratie. Vergelijk tankpassen op onze site en doe er uw voordeel mee!

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This