3 minuten leestijd

Is er een tankpas voor particulieren? Zo ja, wat zijn de voor- en nadelen?

Autochauffeurs die veel kilometers maken voor het werk of naar het werk kunnen met zo’n tankpas veel euro’s besparen. Want een tankpas voor particulieren levert in principe korting op per tankbeurt.

1. Brandstofprijzen zijn net een jojo

Een korting van gemiddeld €2,50 per tankbeurt is reëel al lijkt het niet veel. Maar het kan zo maar oplopen tot tientallen euro’s op jaarbasis als je wekelijks tankt.

Zeker als je kijkt naar de naar de grafiek op de website van CBS hoe hard de brandstofprijzen zijn gestegen de afgelopen jaren. Tijdens de corona periode waren de brandstofprijzen (fors) lager, maar daarna was de trend weer fors stijgend door de oorlog in Oekraïne.

brandstof prijzen zijn net een jojo - daarom heeft particuliere tankpas voordelen

Inmiddels (juni 2023) zijn de brandstofprijzen weer lager, maar schijnt bedriegt: per 1 juli vervalt de accijnsverlaging die is ingevoerd na aanleiding van de al genoemde oorlog.

Dan lijkt zo’n pas vanwege de korting aantrekkelijk vinden wij als redactie, zeker omdat je er geen omkijken naar hebt.

In dit een artikel lees je de voor- en nadelen en welke pas aanbieders er zijn. Als blijkt dat het voor jouw situatie zinvol is een tankpas voor particulieren te hebben, dan kun je het (onderaan) direct aanvragen.

Is er een tankpas voor particulieren?

Auto chauffeurs die veel privé kilometers maken, voor het werk of naar het werk kunnen met een particuliere tankpas veel euro’s besparen. 

2. Inzicht in tankgedrag

Het in de inleiding genoemde kostenbesparing is het eerste voordeel van een particulier tankpas.

‘Meten is weten’ is het tweede voordeel.

Je krijgt een goed en helder inzicht van je tankgedrag, en daarmee uiteraard gekoppeld jouw rijgedrag. Wanneer je eens per week moet tanken, dan heb je eigenlijk niet zo in de gaten wat dit maandelijks kost.

Je gaat niet zitten berekenen wat je jaarlijks uitgeeft aan de tankbeurten. Als je gebruik maakt van een particuliere tankpas dan krijg je gratis en zonder veel moeite een (maandelijks of jaarlijks) overzicht van alle tankbeurten.

Zo weet je niet alleen hoe vaak je tankt, maar ook wat dit gekost heeft. Ik denk dat je schrikt..

Vaak dan kom je er dan ook pas achter hoe groot de uitgave is en hoeveel je hierop zou kunnen besparen als je de boodschappen op de fiets zou gaan doen in plaats van met de auto…


Meten is weten

Je krijgt een goed en helder inzicht van je tankgedrag, en daarmee uiteraard gekoppeld je rijgedrag.


2.1 Nadelen van een tankpas voor particulieren

In de meeste gevallen worden er eisen gesteld aan waar je kan tanken. Dat kan een nadeel zijn. Denk daarbij aan dat je alleen kan tanken bij een bepaald brandstofmerk of een lokale brandstof aanbieder, vaak gekoppeld aan een garagebedrijf.

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden want het kan een blokkerend nadeel voor je zijn dat je kilometers moet omrijden om jouw tank te vullen.

Je wilt immers wel voordelig kunnen tanken bij een tankstation in de buurt van je woning of werkplek(en).

3. Welke aanbieders zijn?

Niet zoveel. Toch is het de moeite waard om te vergelijken welke aanbieder het meeste voordeel kan bieden.

Het is al eerder aangegeven, er zijn lokale tankstations die een tankpas aanbieden, maar dat heeft als nadeel dat je alleen bij het desbetreffende tankstation(s) kan tanken.

Chauffeurs die door het gehele land kilometers afleggen hebben meer aan een particuliere tankpas die landelijk dekking heeft.

Dan is een tankpas van BasicCard een mogelijkheid. Die heeft wel als nadeel dat het €9,95 per jaar kost, maar ze bieden 9 cent korting per liter bij 450 aangesloten tankstations verspreid over het gehele land.

De tankpas van United Consumers biedt meer korting garanties en heeft een grotere landelijke spreiding. Het lijkt het meest voordelige antwoord te geven op de vraag is er een tankpas voor particulieren. Vandaar dat we deze specifieke tankpas voor particulieren onder het vergrootglas leggen.

4. De particuliere tankpas van United Consumers

Is er een tankpas voor particulieren? Ja, de tankpas van UnitedConsumers

Het consumenten collectief UnitedConsumers is in 2000 opgericht. Het doel is om de vaste lasten van consumenten te verlagen door verschillende producten heel groot in te kopen.

Op dit moment besparen maar liefs 500.000 consumenten op producten zoals zorg- en autoverzekering, maar ook brandstof. Meedoen is eenvoudig.

Na het kiezen van een product kan je met een persoonlijke inlogcode terecht op Mijn UnitedConsumers. Hierin kun je de door jouw opgebouwde korting bekijken en laten uitkeren op je bankrekening. Wanneer jij dat wilt.

4.1 Goedkoop tanken door twee garanties

Met de tankkaart van UnitedConsumers kun je bij meer dan 600 tankstations in heel Nederland goedkoop tanken. Het zijn allemaal bemande tankstations, dus je kunt veilig tanken en profiteert van de beste service (wasstraat, shop, toilet enz).

Na het tanken en het betalen met een bankpas, laat je de tankpas scannen door de pompmedewerker en binnen 24 uur is uw korting bijgeschreven op je kortingstegoed saldo.

4.2 Wat is de korting?

Met de UnitedConsumers tankkaart tank je gegarandeerd goedkoper doordat ze twee kortingsgaranties bieden:

  • Garantie 1: gegarandeerd minimaal 6 cent korting op de verschillen adviesprijzen:
    • Op benzine en diesel is de garantie zelfs vaak 10 cent per liter
    • Op LPG 20 cent per liter.
  • Garantie 2: 1 tot 3 cent extra korting bovenop de korting aan de pomp

Omdat een tankstation zelf bepaalt of zij aan de pomp al veel of weinig korting geven ten opzichte van de adviesprijs, verschilt de tankkorting per tankstation. De korting varieert het meest tussen de 10 en 13 cent voor benzine en diesel en tussen de 21 en 23 cent voor LPG.

Je ontvangt gegarandeerd tussen de 7 en 9 cent korting per liter, vaak is het meer. Want bij een tankstation dat minder korting geeft aan de pomp, profiteer je altijd van een minimale tankkorting van 6 cent door Garantie 1.

Wanneer je deze korting aan de pomp ontvangt, krijg je via UnitedConsumers hier altijd nog 1 tot 3 cent extra korting bovenop (Garantie 2).
Voor de benzine-en dieselrijders heb je groter kans op minimaal 10 (garantie 1) + 1 (garantie 2) = 11 cent korting en dat kan oplopen tot 16 cent korting per liter.

Voor degene die LPG tanken is het voordeel nog groter: vaak 22 cent en dat kan oplopen tot 26 cent korting per liter!

Dubbele korting

Bij UnitedConsumers varieert de korting het meest tussen 10 en 13 cent voor benzine & diesel en voor LPG tussen de 21 en 23 cent. Daar bovenop komt altijd nog 1 tot 3 cent.

Bekijk hier met welke korting waar je kunt tanken. Dan kom u (in een nieuwe tab) uit op de website van UnitedConsumer.

Sla deze webpagina op als favoriet op uw smartphone, zodat je deze informatie onderweg altijd bij de hand heeft.

5. Dus er is toch een tankpas voor particulieren?

Op deze vraag om een particuliere tankpas aan te schaffen is zeker te overwegen waard als je kijkt na de voordelen van zo’n pas.

De gratis tankpas van UnitedConsumers levert het hoogste kosten voordeel op, biedt de meeste korting en is te gebruiken bij 600 tankstations.

Hun voorwaarden voor tanken met korting zijn niet echt spannend, maar voor de volledigheid is het goed om ze te noemen:

  • Minimaal 5 en maximaal 100 liter per tankbeurt,
  • Betalen bij het tankstation met contant geld of met uw pinpas,
  • Het gebruik van bestaande zegel- of spaarsystemen mag er niet mee gecombineerd worden,
  • U tankt maximaal 2 keer per dag met uw UnitedConsumers tankkaart.

Een nadeel van deze tankpas is dat er geen brandstof app is zodat je snel kan zien waar de tankstations zijn.

Dit is te omzeilen door de webpagina waar je kan tanken van United Consumer op te slaan als favoriet op je smartphone of tablet.

De tankpas direct gratis online aanvragen bij UnitedConsumers, het is maar een paar minuten werk.

Tankpas online aanvragen UnitedConsumers
Share This