De oprichting en de groei van Tesla heeft de autowereld aardig veranderd. Sinds de Tesla Model S breed verkrijgbaar was, werd er anders gekeken naar elektrische auto’s. Sindsdien worden er heel veel elektrische auto’s verkocht – waarbij de Model S nog steeds de maatstaf is. Gaat er met de Tesla vrachtwagen een soortgelijk iets gebeuren? De truck is een aantal weken geleden voor het eerst geleverd. Wordt het een succes, en wanneer wordt een Tesla vrachtwagen in Europa geleverd? Lees alle details in dit artikel.
1. Lang verwacht, maar hij is er!
Er is al heel lang gepraat over de Tesla vrachtwagen, maar na de aankondiging eind 2017 is dus eindelijk het moment gekomen dat de eerste elektrische vrachtwagen is geleverd.
Het Amerikaanse bedrijf PepsiCo heeft 100 vrachtwagens besteld, en heeft er nu twee ontvangen. Dit is overigens niet het enige bedrijf dat een grote order heeft geplaatst.
De Tesla Vrachtwagen is meer dan 130 keer besteld door Walmart en ook de grote bierbrouwer Anheuser-Busch verwacht 40 vrachtwagens.
2. Verwachte cijfers van de Tesla vrachtwagen
Het is natuurlijk heel belangrijk dat de uitstoot van de transportsector naar beneden gaat. Om daarvoor te zorgen moet (een deel van) de diesel verdwijnen. Maar dat kan uiteraard alleen als er alternatieven zijn die haalbaar blijken.
Het voordeel van diesel is logischerwijs dat je niet afhankelijk bent van de infrastructuur van laadpalen en dat het tanken bovendien wat sneller gaat dan het laden.
2.1 Groot bereik van 800 km
Gelukkig is het bereik van de vrachtwagen redelijk op orde. Op een volle batterij kan ongeveer 800 kilometer worden gereden, en dat is inclusief maximale belastbaarheid.
Het opladen gaat daarnaast ook snel. Er kan 70% worden bijgeladen in dertig minuten tijd. Gezien de verplichte pauzes van chauffeurs moet het bereik dus geen probleem zijn, mits het laadnetwerk voldoende capaciteit heeft.
3. De kosten
De kosten van het gebruik van de Tesla vrachtwagen lijken – zeker met de huidige hoge dieselprijzen – erg gunstig. Volgens de meeste critici worden de Tesla vrachtwagens binnen 4 jaar terugverdiend ten opzichte van diesel vrachtwagens.
De aanschafprijs van de elektrische variant is een stuk hoger, maar de operationele kosten zijn veel lager. Volgens Tesla zelf kost hun truck 1,26 dollar per mijl, terwijl een traditionele truck meer dan 1,51 kost. En deze berekening was gedaan met een dieselprijs van 2,50 dollar per gallon. Dat is tegenwoordig een stuk hoger…Kortom, de business case lijkt gunstig
3.1 Goede eerste signalen
Zoals je van Tesla zou verwachten, zijn er ook nog een aantal dingen die veel chauffeurs blij zullen maken. Zo is de cabine van alle gemakken voorzien en is ook de veiligheid een stuk beter door het vele gebruik van glas en grote spiegels.
Het is de vraag of de Tesla vrachtwagen overal populair wordt, maar er zijn in ieder geval een paar goede eerste signalen.
3.2 Cabine niet zo praktisch
Het voordeel is dat de cabine een soort puntvorm heeft, maar de nadelen zijn groot. Een Poolse journalist zette het op een rijtje op bigtruck.nl. De zijruiten kunnen niet open, waardoor je in de péage of bij een toegangspoortje uit moet stappen. Niet handig.
Verder is door de centrale zitpositie het zicht als je achter een andere truck rijdt, minimaal. Je kunt er niet even omheen kijken.’
Vooraf al een hoop discussie, zoals altijd met innovaties,. Er moet meer praktijk ervaring komen, wij als redactie houden het in te gaten.
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.