3 minuten leestijd

De zzp in Nederland rijdt graag auto. Want voor zakelijke reizen pakken zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) het liefst de auto, ook wanneer ze een afspraak hebben binnen hun eigen woonplaats.

Dat blijkt uit de landelijke zzp enquête van MultiTankcard. De zzp mobiliteit met trein, bus of metro is niet zo populair bij deze groep ondernemers. 

Het openbaar vervoer komt er zelfs bekaaid vanaf bij het snelgroeiende zzp segment van de Nederlandse samenleving. Meer dan acht op de tien zzp’ers (84% ) stapt in de auto voor een zakelijke reis buiten de eigen woonplaats. Waarom wordt de zzp mobiliteit met name gedicteerd door de auto? 

1. ZZP in Nederland reist divers

Meer dan de helft van de ondervraagden (51% ) zegt reizen per auto voordeliger te vinden dan reizen met het openbaar vervoer.

De factor reistijd speelt ook mee. Zelfs voor zakelijke reizen binnen de eigen woonplaats is de auto met 50 procent veruit het meest gekozen vervoermiddel. Twee derde vindt daarnaast dat de auto altijd netjes en schoon moet zijn, waardoor ze regelmatig een bezoekje brengen aan de autowasstraat.

1.1 Representatieve uitstraling

‘Daaruit zou je kunnen opmaken dat representativiteit een grote rol speelt’, aldus MultiTankcard, die het onderzoek liet uitvoeren onder de zzp’ers. ‘Misschien dat zelfstandig ondernemers het liefst per auto bij hun klanten aankomen.’

Maar de zzp in Nederland reist toch diverser. Want met 37,5 procent is de fiets het op een na meest gekozen vervoermiddel voor de korte afstanden. Alleen zzp’ers in de branche zorg en gezondheid kiezen vaker voor de fiets dan voor de auto.

Dat zal te maken hebben dat veel van hun cliënten dichtbij elkaar wonen en dan juist een auto niet handig is om telkens een parkeerplek te moeten zoeken.

51% zegt reizen per auto voordeliger te vinden dan reizen met het openbaar vervoer.

2. Meeste zzp’ers rijden in de privé auto

Bijna twee derde van de zzp’ers (65 procent) gebruikt voor zakelijke reizen een auto die privébezit is. 

Om de kosten te drukken, kiezen verreweg de meeste zzp’ers er voor om in een privéauto te rijden en de zakelijk gereden kilometers te registreren. Het bedrag wat fiscaal voor zakelijke kilometers afgetrokken mag worden staat sinds 2006 vast op € 0,19 per kilometer, al is deze sinds begin 2023 verhoogd naar € 0,21 per kilometer. Dit is lang niet kostendekkend.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

2.1 Brandstofprijzen sneller gestegen dan inflatie

Voor veel ondernemers is dit lage bedrag een doorn in het oog, omdat het allang niet meer kostendekkend genoemd mag worden. Want alleen de brandstofprijzen zijn sinds 2004 sneller gestegen dan de gemiddelde inflatie.

De gemiddelde brandstofprijs steeg 43,7 procent in de periode tussen 2004 en 2012. Een liter Euro 95 kostte destijds €1,25 en in 2012 was dat €1,65. Sindsdien alleen nog maar meer geworden.

Diesel ging in die periode van €0,89 naar €1,39 per liter en lpg van €0,46 naar €0,70 euro. Volgens Autoblog zou €0,49 een meer realistischer vergoeding zijn. Redactie ontvangt regelmatig bevestigende mails van zzp in Nederland!

2.2 Milieu vriendelijk reizen fiscaal belonen

Milieu vriendelijk reizen

De populariteit van de auto betekent overigens niet dat zzp’ers geen oog hebben voor het milieu.

Integendeel, een aanzienlijk deel van de respondenten (45 procent) vindt dat ondernemers die de fiets of het openbaar vervoer verkiezen boven de auto, daarvoor belastingtechnisch beloond moeten worden. ‘Naast gemak is kostenbeheersing voor zzp’ers erg belangrijk’, aldus MultiTankCard. ‘Zouden er financiële voordelen zitten aan het reizen per trein, bus of tram, dan is het goed mogelijk dat zelfstandig ondernemers de auto vaker laten staan.’

Het nieuwe kabinet is ambitieus op gebied van het klimaat, wie weet komen daar nieuwe initiatieven vandaan ten gunste van de ‘groene’ zzp mobiliteit?

3. Zzp in Nederland ondersteunen met een zakelijke tankpas

In het onderzoek geven zzp’ers aan veel tijd kwijt te zijn aan de administratie van hun gemaakte kilometers en de bijbehorende kosten. Daarom is er voor deze doelgroep een zogenaamde zzp tankpas ontwikkeld.

Verschillende tankpas aanbieders springen gretig in op deze sterke groeiend groep van kilometervreters in zzp Nederland. Het zijn mobiliteits passen die gratis (Tango tankpas, of Fleetone) of tegen een vast maandbedrag (Tankpas.nl, MoveMove) worden aangeboden.

Daarmee kunnen allerlei diensten betaald worden zoals de autowasstraat, parkeren in de parkeergarage en met sommige zelfs mobiel parkeren, waardoor u nooit teveel betaald.

Als u dan toch met het openbaar vervoer gaat, dan kunt met sommige tankpassen in-en uit checken. Al deze uitgaven zijn inzichtelijke op de maandelijkse verzamelfactuur.

4. Vijf voordelen voor een zzp in Nederland

Het veel tijd kwijt zijn aan de administratie is voor de zzp daardoor een energie vretende activiteit. Het besparen van administratie is het belangrijkste voordeel van een zakelijke tankpas en die staat om die reden op de eerste plek. Maar er zijn nog vier andere voordelen te noemen;

 1. Besparen administratietijd van zowel de autokosten als bij de btw aangifte (zie boven)
 2. Extra diensten afrekenen met de tankpas, zoals een autowasstraat of een parkeergarage
 3. Keuze mogelijkheid tussen een universele tankpas (enkele euro’s per maand) of een merkgebonden tankpas (gratis)
 4. Brandstofkosten besparing. Want u kunt goedkoop tanken door apps
 5. Gemak dient de mens: geen omkijken meer naar het afhandelen van de gemaakt autokosten die met de tankpas betaald kunnen worden.

Deze vijf voordelen worden uitgebreid beschreven in een artikel over de ondernemer die een zakelijk tankpas zoekt. Een zakelijke tankpas lijkt op de bekende pinpas, maar het is meer.

Want samengevat is het grootste voordeel van een zakelijke tankpas dathet administratieve tijd en geld bespaard en het levert een hoop gebruiksgemak op.

 

5. Zoek jij een zakelijke tankpas om zzp mobiliteit te ondersteunen?

Wat vindt jij belangrijk bij de aanschaf van een zakelijke tankpas?

Op deze website zijn een aantal aanbieders van tankpassen en die bieden allerlei diensten aan. De een vindt het kunnen betalen van parkeren en de autowasstraat belangrijk, de andere wil altijd de laagst mogelijk brandstofprijs.

Bekijk de mogelijke zzp tankpassen op onze speciale pagina en vraag direct  zo’n tankpas om aan om zo invulling te geven aan uw eigen zzp mobiliteit! 

 

 • Exclusief: de eerste 3 maanden(!) gratis.
  Daarna: €3 per maand, maandelijks opzegbaar
 • Tanken én laden bij 2000+ tankstations en 462.000+ oplaadpunten
 • Pompprijs is leidend
 • Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
 • Geen (standaard) borg betaling, transactiekosten of service fee
 • Fijnmazig landelijke dekking door multi-merken netwerk
 • Geen gedoe met bonnetjes, al je facturen in één online portaal

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

FleetPass tankpas voor Nederland

 

 • Tanken in Benelux (3200+ tankstations) bij vele merken
 • Laden in Europa bij alle 462.000+ oplaadpunten
 • Merken: Esso, Texaco, Avia, Q8, Tango, Tamoil, TinQ, Firezone en meer
 • Geen transactie kosten of service fee per tankbeurt
 • Geen contract en opzegtermijn
 • Geschikt voor personenauto en bestelwagen
 • Géén minimum afname verplichting 

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

FleetPass tankpas voor Nederland

 

 • De kortingen gelden op de gemiddelde landelijke adviesprijzen. 
 • Bekijk waar je kan tanken met  de app (iOS en Android)
 • Je account, facturen en uitgave online beheren
 • Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
 • De tankpas is beveiligd met PIN code en kan gekoppeld worden aan kenteken
 • Geen pechhulp mogelijkheden
 • Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen

Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

FleetPass tankpas voor Nederland

 

Share This