3 minuten leestijd

tankpas fraude is te voorkomen

Tankpas fraude is te voorkomen. Door de veiligheidsvoorzieningen zijn tankpassen standaard al goed beschermd tegen oneigenlijk gebruik. Een voorbeeld is het kunnen instellen en blokkeren van de pincode in de Tankpas Beheer Omgeving  (zzp tankpas) of als u mkb’er bent, het portaal van de Wagenparkbeheerder. Maar het kan instrumenteel wel goed geregeld zijn, maar alert gebruik door u en/of uw chauffeurs is nodig. Georganiseerde bendes en andere criminelen bedenken helaas steeds meer methodes om tankpassen te ontvreemden en illegaal te gebruiken.
Wat wordt er nog meer gestolen uit auto’s en hoe kunt het voorkomen? Tenslotte geven we vijf tips om tankpas fraude te voorkomen.

Wat trekt autodieven het meest aan

Een auto is een geliefd object om in te breken. Er zijn genoeg gelegenheden om in te breken. Gewoon op straat, in parkeergarages, naast kantoren, rondom hotels en vliegvelden. Of zomaar voor uw bedrijf of thuis. Het zijn vaak plekken waar veel auto’s staan en weinig mensen zijn. Autodieven weten precies waar ze moeten zijn en wanneer. Denk aan plekken waar u maar even bij uw auto weg bent, zoals de supermarkt, een klant of sportschool, in een park. De dievengilde is eigenlijk gek op alles wat los (soms vast) zit in de auto.

 1. De meest gewilde buit is de laptop, tablet en eReaders. Vergeet randapparatuur niet (printers, USB sticks, hard disk)
 2. Hetzelfde geld voor de smartphone. Zo makkelijk te verhandelen…
 3. Tank- en pinpassen, identiteitsbewijzen en autopapieren zijn zeer gewilde spullen
 4. Gereedschap, zoals accuboren, zaagmachines enz
 5. Gewone koffers, tassen en rugzakken, ook als ze leeg zijn
 6. Sinds een aantal jaren, zijn ze ook uit op airbags en navigatiesystemen, met name van de Duitse automerken.

Kortom, genoeg van waarde om te ontvreemden! We gaan we terug naar de tankpas fraude.  

 

Meest gestolen uit de auto: Laptop, smartphone en tank-en pinpassen

 

1. Auto op slot – buit eruit

Voorkom tankpas fraude. Doe de auto op slot en elke denkbare buit eruit.

Een belangrijke tip om tankpas fraude te voorkomen, het lijkt zo voor de hand te liggen, is de bekende slogan ‘Op slot? Buit eruit!’.

Het is bekend dat door veel chauffeurs te vaak over het hoofd wordt gezien, of domweg niet aan denken. We herhalen het dus maar, laat nooit waardevolle spullen, waaronder uw zakelijke tankpas, achter in uw auto als u ergens parkeert. Al is het maar voor even.

Volgens leasemaatschappij Alphabet blijkt dat Amsterdam de meest kansrijke stad is voor auto inbraak. Op de tweede plaatst volgt Rotterdam en Den Haag  staat op afstand op plaats drie.
In het buitenland is het parkeergebied vliegveld van Bergamo in Italië het meest berucht en daar vinden veel auto inbraken plaats. Het geboefte stelen de tankpas (soms met pincode..) en gebruiken deze direct.

 

2. Houdt uw tankpas altijd bij u

Soms wordt een bestaande zakelijke tankpas simpelweg vervangen door een identieke en reeds geblokkeerde tankpas. Uw tankpas hoeft dus niet direct gestolen worden, maar kan wel omgeruild worden door een andere identieke tankpas. Deze vorm van tankpas fraude wordt ‘card swapping’ genoemd en kan u voorkomen door altijd uw tankpas bij te houden. En er zicht op te houden als u het afgeeft!

 

3. Geeft u tankpas nooit als af borg 

In het buitenland wordt bij sommige tankstations borg gevraagd als u gebruik wilt maken van het toilet. Doe dat nooit. Sterker, in lijn met tip 2, geef nooit voertuigsleutels, tankpas,  bankpas of paspoort af, of andere waardevolle spullen. Het is vragen om problemen. Bureau Europol meldt meer en meer misbruik gevallen door deze ‘borg methode’. Tankpas fraude wordt steeds vaker genoemd.

Borg soms noodzakelijk

Soms moet u toch een borg afgeven of bijvoorbeeld te kunnen douchen bij een tankstation. Geef dan een (klein) cashbedrag af. Laat voor ontvangst tekenen of maak een foto met uw smartphone van het afschrift.

 

4. Let op met draadloos betalen

Draadloos betalen met behulp van NFC is erg gemakkelijk. Wordt u gevraagd om te betalen met een draadloze terminal, of vertrouwt u de terminal in kwestie niet, vult u dan in eerste instantie een foutieve pincode in. Als deze pincode wordt geaccepteerd, weet u zeker dat u te maken heeft met een illegale terminal. Neem in dat geval direct contact op met uw tankpas aanbieder.

 

5. Registreer de gegevens

Het is een klusje, maar noteer de gegevens van uw waardevolle bezittingen zoals de laptop. Ook voor allerlei betaalpassen is het belangrijk de nummers te registeren en de telefoon nummers die direct moet bellen om uw een pas moet blokkeren.

 

Nooit uw zakelijk tankpas afgeven, ook niet voor borg. Daar zijn andere oplossingen voor.

 

 

Tankpas fraude is te voorkomen

Volgens autorai neemt de diefstal van lichte bedrijfswagens toe naar ruim 1800 stuks per jaar. Voertuigen van tussen vier tot zeven jaar zijn het meest gewild. Tenslotte een aantal tips om inbraak te voorkomen van uw bedrijfsauto:

 • Check altijd of uw de auto heeft afgesloten. Vergeet niet ramen en schuifdak
 • Haal de radio of het frontje uit de auto. Stop het niet in het dashboardkastje, maar neem het mee
 • Parkeer uw auto in het zicht, indien mogelijk een verlichte plaats
 • Verwijder de zuignap van het navigatie systeem of smartphone van de voorruit
 • Zet uw dashboard kastje op. Er valt niets te halen..
 • In nooit uw autopapieren, pin- en tankpassen in uw auto
 • Laat andere spullen niet zichtbaar in de auto achter (laptop tas, rugzak, zakenkoffer enz)

 

Opletten in het buitenland

In het buitenland is het extra opletten. Landen waar u alert moet zijn op voertuiginbraak en tankpas fraude, zijn Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Zwitserland. Nogmaals, houd dus altijd uw zakelijke tankpas bij de hand, schrijf uw pincode nooit op, geef uw tankpas of voertuigsleutels nooit af als borg en let goed op de terminal waar u betaalt.

Meer weten over zakelijke tankpassen? Bekijk onze overzichtpagina met zakelijke tankpassen voor de zzp en het mkb. Klik op de relevante buttons in onderstaand overzicht.


Voordelen zakelijke tankpas
 • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
 • Sluitende administratie van de autokosten
 • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
 • Goedkoper tanken en gegarandeerde de btw teruggave
 • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Tankpas vergelijken en aanvragen

Share This