Het is geen geheim dat de diesel- en benzine prijzen tegenwoordig erg hoog zijn. Ondanks maatregelen van de overheid, zoals bijvoorbeeld de accijnsverlaging, zijn de prijzen nog steeds erg hoog. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die verklaren waarom de diesel en benzine prijzen van brandstof zo hoog is. In dit artikel zullen we er een aantal langs lopen. Ook gaan we in op de toekomst van de accijnsverlaging. Gaan we in 2023 gewoon weer terug naar de ‘normale’ (hoge) accijns?
1. Oorlog Oekraïne niet enige reden van de hoge benzine prijzen
Dat de oorlog in Oekraine niet heeft gezorgd voor lagere prijzen van de benzine en diesel is ook duidelijk, maar het is niet de enige reden. De prijzen waren namelijk al redelijk hoog, en dat was op het moment van het uitbreken van de oorlog nog een nawee van de coronacrisis.
1.1 Erfenis coronatijd
Toen de volledige wereldeconomie aan het afkoelen was, besloten veel olie- en gasproducenten om hun raffinaderijen af te schalen. Bijna twee jaar hebben wij nog een artikel geschreven over brandstoffen omzet tientallen procenten lager was door de pandemie.
De gehele productie kwam toen bijna stil te staan. Bij het weer opstarten van de productieketen, ontstonden problemen.
Zo was er in sommige gevallen achterstallig onderhoud. Door de (te) hoge vraag steeg de olieprijs, waardoor ook de diesel- en benzine prijzen omhoog gingen. Een opwaartse spiraal..
Midden in coronatijd daalde de afzet met 40%
2. Diesel in plaats van gas in de industrie helpt niet mee
Als we kijken naar de het de diesel- en benzine prijzen van begin 2022 – voor de oorlog in Oekraïne dus – zien we dan ook dat benzine al rond de 2 euro kostte in Nederland.
Toen de oorlog uitbrak, ging deze prijs nog verder omhoog. Er kwamen veel sancties op Russische bedrijven. Zowel het aanbod van gas, als van olie ging dus omlaag.
Een hoge gasprijs heeft indirect ook invloed op de benzine prijzen. Als gas namelijk erg duur is, kiezen bepaalde spelers in de zware industrie ervoor om te stoken op diesel.
Hierdoor is er dus meer vraag naar olie, waardoor je ook aan de pomp meer gaat betalen.
3. Is het verstandig om de accijnsverlaging af te schaffen?
Om de diesel- en benzine prijzen te drukken, kondigde de Nederlandse overheid in april aan dat er een accijnsverlaging zou komen.
Hierdoor ging de prijs van brandstof even omlaag, tot onder de 2 euro. Maar doordat de oorlog intensiveerde en het aanbod van gas wegviel, werd het voor auto’s alsnog weer duurder om te tanken.
Momenteel zijn de benzine prijzen op het niveau van voor de oorlog, en de diesel is zelfs een stuk duurder. Op veel plekken betaal je tegenwoordig meer voor diesel, dan voor benzine. Bizar.
3.1 Meer mensen laten auto staan door hoge diesel- en benzine prijzen
Is het daarom dus wel verstandig om de accijnsverlaging – die in principe maar geldt tot 1 december – weer af te schaffen? De ANWB wil dat de accijnsverlaging van kracht blijft.
Uit verschillende enquetes is gebleken dat 60% van de ANWB-leden hun auto vaker laat staan door de hoge diesel- en benzine prijzen. De organisatie wil niet dat mensen niet meer op pad gaan. Bepaalde groepen, bijvoorbeeld voor wie het openbaar vervoer geen optie is, worden zo extra hard geraakt.
Dat moet voorkomen worden. Ook voor veel ondernemers is het een probleem als de prijzen te hoog blijven. Het wordt minder aantrekkelijk om bijvoorbeeld de klant te bezoeken. En dat kan een hoop orders schelen!
Tenslotte nog een top: gebruik een tankpas. De voordelen zijn bekend (geen bonnetjes, een btw factuur enz), maar ook korting op de adviesprijzen. De hieronder genoemde Q8 Liberty Card kunnen wij – speciaal voor onze bezoekers – een garantiekorting geven op de diesel- en benzine prijzen!
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1350+ stations
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
- Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
- Fijnmazig landelijke dekking: 1350+ tankstations
(Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone) - Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
- Betaald parkeren in de Tango App
- Wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.
8,7
- Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
- Tango, Avia, Sakko, OK, EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
- Pompprijs is leidend
- Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
- Geen transactie kosten per tankbeurt
- Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
- Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
- Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),
- De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen.
- In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
- Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
- Betaald parkeren app geintegreerd
- Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.