Er wordt veel gesproken over de waterstofauto’s en de uitkomst die het zal bieden voor het klimaatprobleem. Maar het is de vraag of dit type brandstof wel echt beter is dan een normale elektrische auto. In dit artikel gaan we dieper in op wat waterstofauto’s precies gebruikt en wat de efficiëntie is.
1. Hoe werken waterstofauto’s precies?
Strikt gezien is zijn waterstofauto’s een type elektrische auto, maar de elektromotor wordt, in tegenstelling tot de ‘normale’ ev niet door een batterij aangedreven, maar door een waterstofcel.
De waterstofcel zet waterstof om in elektriciteit voor de motor. De waterstof tank je bij een tankstation, wat een van de voordelen van de waterstofauto gelijk geeft.
1.1 Tanken gaat snel
Het tanken gaat net zo snel als bij een conventionele brandstofmotor waar je benzine of diesel moet tanken. In de meeste auto’s die op waterstof rijden past ongeveer 7 kilo waterstof, waar je rond de 600 kilometer mee kunt rijden.
De laadsnelheden van elektrische auto’s blijft daar nog achterwege, al is de vraag hoelang dat nog zo blijft.
In waterstofauto’s zijn nog wel een kleine batterij aanwezig. Het regeneratief remmen laadt deze batterij op, net als bij andere elektrische auto’s. Zo win je energie terug als de snelheid afneemt tijdens het rijden.
2. Hoe schoon is waterstof met betrekking tot het milieu?
Tijdens het gebruiken van waterstof, dat wil zeggen het proces waarbij waterstof wordt omgezet in elektriciteit, komen geen schadelijke stoffen vrij, alleen water. Op de weg zijn waterstofauto’s dus net zo schoon als een elektrische auto met een batterij.
Maar – net als bij het opwekken van elektriciteit – kan er veel uitstoot ontstaan bij het produceren van de waterstof.
2.1 Productie kost veel energie
De productie van waterstof kost namelijk veel energie, tijdens de elektrolyse. Dit proces scheidt de waterstofmoleculen van de zuurstof, door elektrische stroom door water te sturen.
Als de elektriciteit die hiervoor wordt gebruikt, wordt opgewekt in kolencentrales, is de waterstof vanzelfsprekend bepaald niet CO2-neutraal. Spreken over dat de waterstofauto’s per definitie groen is, is dus te kort door de bocht.
Waterstofauto’s per definitie groen is te kort door de bocht.
Waterstof kan uitkomst bieden voor het overbelaste hoogspanningsnet en de onzekerheid van het aanbod van groene elektriciteit.
Wind en zon brengen niet altijd genoeg energie, en op sommige momenten juist teveel. Op deze piekmoment kan productie van waterstof dienst doen als een soort batterij, om later gebruikt te worden op daluren.
3. Efficiëntie van waterstofauto’s
In de ideale toekomstige wereld waar genoeg elektrische stroom is, kun je een vergelijking maken van de efficiëntie van de waterstofauto. Deze vergelijking gaat uiteraard over de huidige technologieën, waarvan niet is uit te sluiten dat daar verbetering in komt.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de efficiëntie van de ‘normale’ elektrische auto is een stuk hoger dan die van de waterstofauto. 77% tegenover 27%.
De efficiëntie van de ‘normale’ elektrische auto is een stuk hoger: 77% tegenover 27%.
Beginnend bij de elektriciteit verliest de waterstofauto energie bij de productie, transport en opslag, in de brandstofcel, en ten slotte in de motor. Deze stappen zijn dus nog niet efficiënt genoeg, zeker in vergelijking batterij-auto.
4. Is het rendabel en haalbaar om te rijden op waterstof?
Dan rijst de vraag of het haalbaar is om nu in een waterstofauto te rijden, en of het een toekomst heeft. Om te beginnen met de kosten: de aanschaf van een auto op waterstof is qua prijs hoog, ongeveer anderhalve keer zo hoog als een vergelijkbare elektrische auto.
Dit geldt ook voor de brandstof, al fluctueert die prijs veel. Op het moment van schrijven is 100 kilometer rijden in waterstofauto’s qua brandstof anderhalf tot 2 keer zo duur. Waterstof tanken kan ook maar op een paar plekken in Nederland
4.1 Onderhoudskosten
Het onderhoud zit tussen een elektrische auto en een benzineauto in qua kosten. Een conventionele brandstofmotor heeft veel draaiende en bewegende onderdelen, die na verloop van tijd vervangen moeten worden.
Een elektrische auto heeft dat een stuk minder, en bij de waterstofvariant zitten de extra onderhoudskosten in de brandstofcel.
5. Waterstof tanken
Het tanken van waterstof kan momenteel op 13 plekken in Nederland, dus tijdens het rijden door het land moet je bewust bezig zijn met waar je kan tanken.
Toyota heeft met zijn Mirai een van de populairste waterstofauto’s van Nederland. Bij aankoop van deze Mirai kun je kiezen voor een tankservice. Als je binnen een aantal kilometers van een waterstof tankstation woont, kun je de auto laten tanken. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe.
5.1 Waterstofauto’s heeft toekomst, maar
Of de waterstofauto daadwerkelijk een belangrijk onderdeel van het persoonlijk vervoer gaat worden, is nog zeer de vraag. Door de verbetering van het snelladen van elektrische auto’s en de batterijtechniek, lijkt waterstof nog een hoop stappen te moeten maken om rendabel te zijn.
Als buffer voor het opvangen van stroompieken lijkt wel degelijk een plek voor waterstof, net als voor de zware industrie.
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Je betaalt alleen het laadtarief
- Ook te gebruiken als hybride laadpas
- Dekking +200.000 in Europa van publieke oplaadpalen,
- Geen (standaard) borg betaling
- Verder geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Eén btw-factuur per 2 weken, geen gedoe met bonnetjes
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +200.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Geschikt voor personenauto en bestelwagens
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar

- Online navigatie of met FleetOne App naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Beheer je account, facturen en uitgaven online
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.