3 minuten leestijd

Het is verbazingwekkend hoe goed het weer gaat met B.V. Nederland. De economie groeit als een tierelier met een groei van 3,3 procent in 2017 volgens het DNB. De hoogste groei in 10 jaar.

Onderzoek van de Rabo verwacht dit jaar een groei 3,1 procent. Kortom, ons land is weer in de hoogconjunctuur beland. Een goede graadmeter zijn de brandstofkosten, die ongeveer 25 tot 30 procent van de totale autokosten uitmaken.

De brandstof prijs groeit ook: inmiddels 12% hoger dan een jaar geleden. Concreet: u betaalt gemiddeld 5 euro meer per tankbeurt dan een jaar geleden.

Het loont weer om strenger op de kosten te letten, zeker als u als ondernemer veel op weg zit of meerdere medewerkers met een leaseauto in dienst hebt.

1. Begin met slim op brandstofkosten te besparen

Met eenvoudige middelen is het mogelijk om snel 10 procent op de brandstofkosten te realiseren. Met creatief en slim te rijden en te tanken is dit mogelijk.

Wij geven in dit artikel zeven toch wel verbazingwekkende makkelijke tips om op brandstofkosten te besparen. Maar eerst een rekensom om duidelijk te maken hoeveel u kan besparen in geld.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

2. Rekensom brandstof prijs

Stel u bent schilder en uw heeft een regionale klantenkring dan kan u ongeveer €400,- per jaar besparen op de brandstofkosten. Voor een benzineauto is dat te realiseren bij 30.000 kilometer en bij een dieselauto 40.000 kilometer per jaar.

Een MKB onderneming heeft vaak meerdere leaseauto’s in bezit. Stel u heeft een wagenpark van vijftien auto’s (diesel en benzine) dan kan de besparing van de brandstofkosten oplopen tot €6000 euro.

Dat is serieus geld. Hoe is dit te realiseren? We beginnen met het tankgedrag en door scherp te letten op de brandstofprijs.

Rekenmodel autokosten

Wat zijn de autokosten als een zakelijke auto rijdt?

Een auto brengt veel kosten met zich mee. Daarom is het zinvol om alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten. Dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer te berekenen. Download gratis het sjabloon en u kunt de kosten direct invoeren. 

tip 1. Stuur het rij- en tankgedrag met een tankpas 

Prettige bijkomstigheid van veel MKB tankpassen is dat het wagenparkbeheer zelf gedaan kan worden. In het bijbehorende tankpas portaal kan per pas een aantal instellingen gedaan worden.

De brandstof prijs scheelt per merk maar de prijs wordt bepaald door de toevoegingen die de kwaliteit van de brandstof beïnvloeden. Aan deze additieven, zoals V-Power, Excellium of Ultimate, hangt een prijskaartje.

Want of deze additieven nu echt helpen is de vraag, maar u kunt besparen door te voorkomen dat deze getankt worden. Lees in dat geval ons veelgelezen artikel de mythes rond brandstofkwaliteit. Via het wagenpark beheer systeem, kun u dit voor per auto blokkeren dat deze brandstof soorten getankt kan worden om zo lagere brandstofkosten te hebben.

Nog een besparingstip die erg voor de hand ligt. Als er voor het werk geen kilometers in het buitenland gemaakt hoeven te worden, kan ook het tanken in het buitenland geblokkeerd worden. 

Dat scheelt direct weer een extra maandbedrag wat u bij sommige tankpassen moet betalen.

tip 2. Monitor de rijstijl 

Maak medewerkers bewust van hun rijstijl. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door rapportages te delen die uit het wagenparkbeheer komen. Dat kunt u mailen of via de app die behoort aan het wagenparkbeheer systeem.

Vergeet niet uw eigen rijstijl mee te nemen..

tip 3. Kies uw tankstation zorgvuldig vanwege de brandstof prijs

Het tanken op maandag en tanken langs de snelweg is niet verstandig. Het kan al snel tot vijf tot zeven eurocent per liter schelen als er gelet wordt op waar er getankt wordt.

Er zijn diverse apps voor de smartphone beschikbaar die laten zien waar er precies goedkoop getankt kan worden. Bezoek onze speciale pagina met een aantal veel gebruikte brandstof apps worden die u gratis kan downloaden.

Een voorbeeld is de ANWB Onderweg app, die het meest gedownload wordt.

Onbemande tankstations

Tango tankstation met lange brandstof prijs

Wilt u nog een stap verder in de besparing van de brandstofkosten, tank dan bij onbemande tankstations. Die zijn daarmee veelal goedkoper dan hun bemande soortgenoten.

De brandstof prijs zijn ook 3 tot 5 eurocent lager dan de bemande tankstations. In 2017 vond 27% van de tanktransacties plaats bij een onbemand tankstation, meer dan de verdubbeling sinds 2010.

Daarnaast zijn het aantal onbemande tankstations hard gegroeid naar meer dan 50% van het aantal stations. Marktleider in de onbemande tankstation sector is Tango. Hun marktaandeel neemt rapt toe, Tango groeit met 1 tankstation per maand.

tip 4. Maar gebruik van zuinigere auto’s 

Een grote stap om te besparen is het type auto. Als MKB’er kunt u sturen op de type auto door leasebudgetten inclusief brandstof toe te passen. Dan stuurt u erop dat de leaserijder sneller een zuinigere auto te kiezen.

Dit bespaart uw onderneming geld en brandstofkosten, maar de bestuurder ook op de bijtelling van de auto.

tip 5. Creëer competitie, wie tankt de laagste brandstof prijs?

Een creatievere manier om te besparing te realiseren kan door een wedstijd van te maken. Zeker als meerdere leaserijders in uw onderneming zijn, bedenk een originele manier om te besparen op brandstof.

Deel een prijs uit voor de meest zuinige rijder binnen het bedrijf en sommige lease bedrijven melden daar mooie besparingen mee.

tip 6. Biedt alternatieven 

Er is een trend gaande dat een medewerker een mobiliteitsbudget gaan krijgen. Een auto is niet meer perse noodzakelijk om van A naar B te gaan. Het openbaar vervoer kan ook een optie zijn, of een eBike, een (elektrisch) scooter voor kortere ritjes door de stad.

Dezelfde trend is ook gaande in de tankpas ontwikkelingen. Tankpas aanbieder MTc biedt sinds kort de zogenaamde MoveMove pas aan; een mobiliteitspas die gebruikt kan worden om te tanken maar om gebruik te maken van het Openbaar Vervoer: trein, bus en zelfs een OV-fiets.

tip 7. Maak gebruik van de functies van de auto 

cruisecontrol bespaard op kosten brandstof

De huidige moderne auto’s bevatten standaard vaak al een aantal functies voor brandstofbesparing. Maak daarom gebruik van de cruise control, het start-stopsysteem en de weergave van de bandenspanning.

Deze functies zorgen ervoor dat de auto een stuk zuiniger zal rijden.

3. Bepaal zelf de brandstof prijs

De rode draad door dit artikel is dat een tankpas een handige hulpmiddel om direct op de kosten te besparen. Het wagenparkbeheer, de kortingen die u bij de meeste tankpassen ontvangt en de mogelijkheid om bij onbemande tankstations te tanken. Voor zowel MKB als ZZP vergelijken wij de beste tank- en mobiliteitspassen uit de markt.

Klik op onderstaande oranje buttons en maak haast om een keuze te maken.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This