fbpx
2 minuten leestijd

Het is altijd hetzelfde! U wilt gaan tanken, parkeert de auto aan de benzinepomp en dan zit je benzineklep aan de andere kant.

Maar er is een ezelsbrug om te weten aan welke kant die klep zit. Graag delen we zes leuke weetjes over het tanken.

 

1. Kijk met tanken op uw dashboard!

Wanneer u een auto leent of huurt dan is het vaak een probleem om te ontdekken en te weten aan welke kant de benzinedop zit.

Er is een eenvoudige manier om het te snel te achterhalen.

Staat er op het dashboard van uw wagen het symbool van een benzinepomp met de slang rechts?

Dan zit de dop ook rechts. Ook kan het zijn, dat een klein driehoekje het aangeeft waar de dop van de tank zit.

 

 

2. Waarom is een vastzetklep verboden?

Niet alle tankpistolen hebben een vastzetklep. De voornaamste redenen hebben te maken met veiligheid en het milieuverontreiniging.

Een vastzetklep van het vulpistool is in Nederland zelfs bij wet verboden om een normale auto mee vol te tanken.

Bussen en vrachtwagens hebben het nog wel. In België is er geen wet over de vastzetklep, maar de meeste servicestations hebben het verwijderd voor een betere veiligheid.

Sommige stations bieden het nog wel aan voor extra service: de klant zet het tankpistool vast ent bijvoorbeeld tussentijds de autoramen schoonmaken.

 

Een vastzetklep van het vulpistool is in Nederland bij wet verboden.

 

3. Is goedkopere brandstof ook van mindere kwaliteit?

De basisproducten bij tankstations zijn gelijk. De grotere merken voegen zogenaamde ‘additieven’ toe aan de brandstof toe om hem beter te laten zijn en ook zuiniger.

Sommige testen hebben aangetoond, dat de additieven zorgt voor een zuiniger brandstofverbruik.  Maar of de meerprijs dat voordeel dekt doet misschien wel mee over de mythevorming over brandstofkwaliteit.  

Ik kies zelf voor de bekende merken, maar ga vaker tanken bij de onbemande tankstations van Tango. Want die levert gemiddeld het goedkoopst en leveren hetzelfde product.

 

 

4. Hoe ver kan ik rijden met het brandstoflampje aan?

Een spannende vraag! Het rijgedrag is een bepalende factor in hoe ver u kunt rijden op een tank.

Een rustige chauffeur zal verder rijden dan iemand met een wat zwaardere voet. Wanneer het lampje gaat branden dan kunt u gemiddeld rond de 50 tot 70 kilometers rijden voordat u moet tanken.

In de handleiding van de auto kunt ook een aanwijzing vinden hoever u nog kunt rijden. Het is dus niet nodig om direct in paniek te raken als het brandstoflampje gaat branden.

 

5. Wat moet ik doen na het tanken van de verkeerde brandstof?

Het belangrijkste is om kalm te blijven en om de wegenwacht in te schakelen. Er zijn bij de wegenwacht speciale installaties wanneer iemand verkeerd getankt heeft. De brandstof wordt dan op een verantwoorde en veilige manier afgevoerd.

Benzine tanken in een dieselauto is erg slecht. Een dieselauto is uitgerust met elektronische regelingen en er ontstaat direct schade aan het brandstofsysteem.

De diesel heeft ook een smerende functie. Andersom geldt hetzelfde. Diesel in een benzinemotor is ook geen goed idee, omdat het veel minder goed ontbrandt. De motor loopt niet goed en het oliepeil stijgt. 

 

6. Is tanken ongezond?

De dieselhandschoenen beschermen de handen van de tanker tijdens het tanken. Deze handschoenen voorkomen dat er schadelijke stoffen door de huid in het lichaam komen. Dus tanken  is ongezond, maar niet alleen vanwege de brandstofdampen.

 

Ruim 70% van alle tankpistolen bevatten ziekte verspreidende bacteriën. Pak dus gerust een handschoen!

 

6.1 Tankpistool vol met bacteriën 

Wat denkt u van alle bacteriën die op het tankpistool zitten? Dokter Kelly Areheart in Amerika heeft het onderzocht en ontdekte dat 71 procent van alle tankpistolen ziekte verspreidende bacteriën bevatten. Pak dus gerust een handschoen!

De pompslang wordt dagelijks door honderden mensen gebruikt met als gevolg dat er duizenden bacteriën op zitten. Door handschoenen te dragen tijdens het tanken bescherm je jezelf beter tegen al de virussen en andere slechte dingen die op de tankstations zitten.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om na het tanken uw handen te wassen. Immers, de plastic wegwerphandschoenen zijn niet goed voor het milieu.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veeal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This