2 minuten leestijd

Zakelijk rijder let op geld bij het tanken

De zakelijk rijder tankt steeds vaker prijsbewust. Dat blijkt uit onderzoek van Travelcard Nederland en Tankpas.nl onder houders van een zakelijke tankpas. Het is publiek geheim dat brandstof langs de snelweg duurder is dan (net..) net na de afslag. Zakelijke rijders tanken nog maar in 16% van de gevallen langs de snelweg, terwijl vijf jaar gelden dit nog ruim 23% was. Een serieuze daling. Mede door innovatie worden brandstof prijzen lager. 

 

Zakelijk rijder tankt vaker bij onbemande tankstations

Want er lijkt een verschuiving gaande te zijn naar de (kleinere) onbemande tankstations. Vorig jaar vond 26,8 procent van de tanktransacties plaats bij zo’n onbemand tankstation. In 2010 lag dit aantal nog op slechts 12,6 procent. Het feit dat er meer onbemande tankstations zijn, speelt eveneens mee. Sinds september 2017 is 50 procent van alle in Nederland aanwezige pompstations onbemand. Die zijn daarmee veelal goedkoper dan hun bemande soortgenoten. Marktleider in de onbemande tankstation sector is Tanken & Go, beter bekend onder de naam Tango. Hun marktaandeel neemt rapt toe, Tango groeit met 1 tankstation per maand.

 

Self service filosofie van Tango 

Door de opkomst van internet is gedachtegoed self-service ernstig snel gegroeid. Het principe is dat een klant vaker zelf het product pakt en zelf betaald, zoals we dat kennen uit de supermarkt. Op internet is dat al jaren een alledaagse praktijk. Denk daarbij aan boek bestellen, vakantie boeken en verzekering afsluiten. Komt u nog in een bank? Ik niet, ik regel alles via het internet  Maar ook in de supermarkten (AH, Jumbo) en de IKEA innoveren door en zijn zelfscan kassa’s gemeengoed aan het worden. Onbemande tankstations kunt u wel zien als voorloper van deze innovatie. Gezien het snel gegroeide aantal, zijn TinQ en TanGo tankstations een normaal onderdeel geworden van het straatbeeld, ook voor de zakelijk rijder. Een fraaie innovatie!
 

 

Minder getankte liters per tankbeurt

Het aantal liters per tankbeurt is de afgelopen jaren fors minder geworden, blijkt uit wat ouder onderzoek van TankPro. In 2014 tankten automobilisten gemiddeld 22 liter benzine per bezoek. Dat was aan het einde van 2006 nog zo’n 26 liter, ofwel een daling van 15% in 7 jaar tijd. Bij diesel is de daling veel minder sterk. Dat blijkt uit verkoopgegevens van zo’n veertig tankstations, verspreid over het land.

 

Vast bedrag tanken

Belangrijke oorzaak van deze vormen de autorijders die voor een vast bedrag tanken, bijvoorbeeld 30 euro. Als de prijs per liter hoger wordt, kan er 30 euro minder liters worden getankt. Daarnaast speelt het plezierige feit mee dat auto’s steeds zuiniger worden en vergeet de opkomst van de hybride auto’s niet. Het onderzoek is een steekproef het zegt te weinig over het totale benzineverbruik in Nederland. Al is de trend de laatste jaren wel dalende. Ook is er geen onderscheid gemaakt tussen particuliere- en zakelijk rijders.

 

De hoeveelheid getankte bezine is 15% gedaald in 7 jaar. Diesel is stabiel, al is het wel duurder geworden.

 

 

Diesel is stabiel

In de afgelopen jaren is het aantal liters diesel per tankbeurt nauwelijks gewijzigd. Tankten dieselrijders eind 2006 nog ruim 69 liter per keer, dat aantal daalde in zeven jaar tijd met iets meer dan één liter. Het bedrag per tankbeurt steeg echter fors van ongeveer 73 euro naar 100 euro per transactie. Belangrijkste oorzaak zijn de belasting (accijns en btw) verhogingen aan de gestegen prijs per liter.

 

Handige apps voor de zakelijk rijder

Als u in bezit bent van zakelijke tankpas, dan betaald u de pompprijs bij het afrekenen. Bovenstaand onderzoek laat zien dat lonend is om op zoek te gaan als zakelijk rijder waar u goedkoop kan tanken.  Op internet zijn vele websites te vinden met brandstof prijzen, maar die lopen achter de feiten aan. Tegenwoordig zijn apps die sinds de komst van de iPhone brandstofprijzen vergelijken van de (ruim 4200) brandstof stations in Nederland. Voor de globetrotters onder ons, testen we ook apps die een overzicht van tankstations geven in Europa. 
Op onze pagina zakelijke autorijder tips, is de brandstof app de meeste bezocht pagina. De app van de ANWB Onderweg wordt het meest gedownload door zakelijk rijders en staat bovenaan in het lijstje goedkoop tanken door een app.

 


Q8 Liberty CardKenmerkenDetails..
 
 
 • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
 • Minimaal €0,12 (benzine) en €0,09 (diesel) korting bij Tango
 • Landelijke dekking: 574 tankstations (Tango, Q8, Texaco)
 • Tanken in België en Luxemburg  bij 450 tankstations
 • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
 • Btw teruggave met twee wekelijkse verzamelfactuur
 • Gratis gebruik van Q8 Liberty app

 

Direct uw tankpas aanvragen 
In 3 minuten aangevraagd en 3 dagen later in huis.

 

 

Q8 Liberty Tankpas - Tango Tankpas

De Q8 Liberty tankpas is gratis en geschikt voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.

 

 

 • Tanken in Benelux (meer dan 700 tankstations)
 • Pompprijs is leidend
 • Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,15 (benzine) en €0,12 (diesel) korting
 • Geen transactie kosten per tankbeurt
 • Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
 • Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
 • Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),

 

Direct uw tankpas aanvragen
In  3 minuten aangevraagd en 3 dagen later in huis

 

 

Q8 Liberty Tankpas - Tango Tankpas

 

 

 

 • De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen. 
 • Q8 Liberty app gebruikt u om goedkoopste tankstations te vinden
 • Te combineren met betaald parkeren app
 • Niet geschikt voor  transportbedrijven
 • Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
 • Geen pechhulp mogelijkheden
 • Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen

 

Direct uw tankpas aanvragen 
In 3 minuten aangevraagd en 3 dagen later in huis

 

Q8 Liberty Tankpas - Tango Tankpas

Deze pas is meest waardevol voor de ondernemer die op vaste plekken tankt en geen extra diensten nodig vindt.

 

 

 
 

Share This