>>Waarom is maandag de slechtste dag om te tanken

Waarom is maandag de slechtste dag om te tanken

4 minuten leestijd

Waarom is maandag de slechtste dag om te tanken. Lees het in de tanktest

Hoe en waar kunt u het goedkoopst tanken? Waar kost tanken het meest? Als u de ANWB tankstation test leest dan bespaart u als ondernemer sowieso enkele tientjes elk jaar . Op maandagochtend moet u het tankstation vermijden blijkt uit de jaarlijkse tanktest.

 

Help, de benzine is op

U kent het gevoel vast wel, wanneer de benzine of diesel weer bijna op. Het dashboard begint te knipperen door het dreigende ‘tank’-lampje en de wijzer staat te ver in het rood. Gaat u stilstaan op de vluchtstrook? Dit hoeft gelukkig bijna nooit in Nederland. Ons kikkerlandje heeft bijna 4000 stations en daardoor de meeste per vierkante kilometer in de wereld. Alle 3.819 stations heeft de ANWB vergeleken en geanalyseerd in hun jaarlijkse tankstation test. Met het benzine-is-bijna-op gevoel moet u in Flevoland het nerveust moeten zijn, omdat u hier er gemiddeld het verst voor moet rijden.

 

Hoe komt de brandstofprijs tot stand?

De prijzen van de ruwe olie bepalen doorgaans de brandstofprijzen. Kosten van opslag, distributie en verwerking, btw en accijns komen hier nog bovenop. Door de pomphouder wordt besloten tot hoeverre hij de landelijke adviesprijs volgt en of hij hier korting op geeft. Ook zou hij er nog enkele centen bovenop kunnen gooien. Uit de tankstation test blijk dat er weinig speling is, maar toch zijn er grote verschillen tussen de verschillende tankstations, vooral tussen de verschillende brandstof merken. Daarom is het de moeite waard om te vergelijken.

 

De goedkoopste en duurste in de tanktest

De vijf goedkoopste en duurste tankstation ketens in Nederland zijn op een rij gezet in de tankstation test. Daarnaast heeft de ANWB alleen de ketens met meer dan 25 vestigingen meegenomen. Een uitzondering: van alle ketens is de Makro het goedkoopst. Makro heeft slechts zeven vestigingen, maar u kunt er wel zonder Makro-pas pinnen. Bovendien wordt in de tanktest onderscheid gemaakt tussen pompen die bemand en onbemand zijn. 

De uitslag van de tanktest is dat Fieten olie de goedkoopste keten is met een literprijs van € 1,473 voor Euro95 en € 1,169 voor diesel. Texaco is de duurste met een literprijs van € 1,585 voor Euro95 en € 1,257 voor diesel.

 

 

Per gemeente zijn er grote verschillen blijkt uit tankstation test

Het prijsvoordeel hangt er grotendeels waar u tankt, zoals de tanktest heeft uitgewezen. In Groningen kunt u het goedkoopst tanken en in Utrecht betaalt u het meest. Per plaats zijn de verschillen nog groter. Wanneer je in Amsterdam tankt dan betaalt u 6,4 cent gemiddeld meer per liter benzine dan wanneer u in Zaandam tankt. Eén gemeentegrens kan dus zo tientallen euro’s elk jaar aan tankkosten schelen. Als u kijkt naar de dertig grootste Nederlandse gemeentes dan is Leiden het duurst en Emmen het goedkoopste. Als je naar een gemiddeld benzineverbruik van 30 keer jaarlijks 40 liter tanken dan betaalt een Leidenaar € 78,75 meer per jaar dan iemand in Emmen. Een bedrag waar u mooi voor kunt uit eten…

 

Overal prijsvechters

Gelukkig voor u zitten er door het hele land prijsvechters. Het zijn de onbemande stations die goedkoper zijn. Zo heb je ze van Fieten Olie, Tango, Firezone en Tinq. Ook geeft u zo minder uit aan snacks en broodjes. U moet alleen weten waar ze zijn, gelukkig is dat niet moeilijk meer. Een app als ANWB Onderweg kan u hier bijvoorbeeld prima mee helpen en zoekt op locatie. Zo vind u de pompprijzen van alle tankstations in de buurt.  

 

Vaste kortingsdagen

Vaste kortingsdagen

Behalve de plaats waar u tankt heeft ook de dag van de week waarop u als ondernemer tankt invloed. Er zijn genoeg ketens die extra korting geven op bepaalde dagen. Zo heb je ‘Firezone Friday’ en ‘Dankjewel Dinsdag’ van Amigo en de ‘Slimme Donderdag Deal’ van Tango. Maandag blijkt de slechte dag om te tanken te zijn. Op maandag krijgt u amper ergens korting. Volgens de tanktest kunt u als ondernemer het beste op zaterdag tanken. Gemiddeld geven dan de meeste plekken extra korting. Bovendien hanteren steeds meer tankstations ‘flexibele prijzen. Hierbij veranderen de tarieven door de dag heen. Algemeen gezegd kost het tanken u ‘s ochtends meer dan ’s middags of ’s avonds. Op maandagochtend moet u dus nooit gaan tanken….

 

Maandag is de slechte dag om te tanken. Op maandag krijgt u amper ergens korting

 

Weg van de snelweg

Weg van de snelweg altijd nuttig blijkt uit tanktestAls u een locatie zoekt waar u goedkoop kan tanken, dan is tanken langs de snelweg het duurst, dat weet u ook wel. Zo’n station uitbaten is niet goedkoop en dat ziet u terug in de brandstofprijs. U betaalt gemiddeld 10,5 cent (benzine) en 9,8 cent (diesel) meer per liter door in Nederland.

Het grootse verschil is in Limburg: Gemiddeld is Euro95 12,4 cent duurder bij een tankstation aan de snelweg dan ergens anders. Gelukkig zien we ook budget tankstations zoals Tango steeds vaker langs de snelweg.

 

Extra kilometers

Goedkoper tanken en dus omrijden?  Dit is niet altijd een slim idee. Er zijn namelijk ook variabele kosten in het spel. Zo moet u rekening houden met de waardevermindering van uw auto doordat u een hogere kilometerstand krijgt en de ROB (Reparatie, Onderhoud en Banden) kosten. De totale kosten verschillen van 13 cent per kilometer voor een tweedehandse dieselauto tot wel 25 cent per km voor een grote en nieuwe benzineauto. Een regel om te onthouden is dat u bij een verschil in prijs van 5 cent baat heeft met omrijden tot 5 km, bij een prijsverschil van 10 cent is dit 10 km.

 

Als het prijsverschil 5 cent per liter is, dan heeft het baat om tot 5 km om te rijden, bij een prijsverschil van 10 cent is dit 10 km

 

De grens over?

Ook bij tanken over de grens heeft u niet altijd baat. Benzine rijders hebben wel vaak voordeel. Euro95 en E10 zijn stukken goedkoper in België en Duitsland. Diesel daarentegen is gemiddeld maar enkele centen goedkoper in Duitsland. In België is diesel vaak duurder. Bovendien belast je de wegen en het milieu door zonder noodzaak om te rijden. Het is verstandiger om een goedkoop tankstation te vinden die op de route ligt. Dit kunt u doen door gebruik te maken van de vele brandstof apps.

 

De conclusie van de tanktest

U kunt gemakkelijk als ondernemer aan de pomp besparen. Wanneer u niet tanks bij de tankstations aan de snelweg, dan kunt u al enkele tientallen euro’s per jaar besparen. Wilt u nog verder gaan, zoek in dat geval de goedkoopste tankstation die in de buurt of op de route ligt met een app als ANWB Onderweg. Hiermee kun je gemakkelijk prijzen van alle Nederlandse tankstations vinden. En als laatste, u kunt ook veel besparen door soms niet met de auto te gaan.


 

Voordelen zakelijke tankpas
  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Goedkoper tanken en gegarandeerde de btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Tankpas vergelijken en aanvragen

Door |2018-09-17T21:35:19+00:005 mrt 2018 |Tanken|

Geef een reactie