fbpx
2 minuten leestijd

Het blijft altijd een van de grootste discussiepunten. Ga je voor benzine of diesel in jouw nieuwe leaseauto? Natuurlijk kan je tegenwoordig ook voor een elektrische auto gaan, maar voor velen is dat nog steeds geen serieuze optie. En dan terwijl er in 2030 geen auto’s met fossiele brandstoffen meer verkocht mogen worden in Nederland. Tot die tijd zal de discussie tussen benzine of diesel echter levend blijven. Hopelijk helpt dit artikel je in je zoektocht!

1. Is diesel voor de armen?

Qua rijgedrag en comfort is er tegenwoordig niet meer zoveel te zeggen qua verschillende tussen de beide brandstoffen. Vroeger had diesel een armoedige uitstraling onder de bevolking.

De auto maakte veel meer lawaai en bovendien stonk de motor aanzienlijk, ten opzichte van benzine. Die eigenschappen heeft diesel gelukkig niet meer. Als je gaat kiezen tussen benzine of diesel zal je vooral kijken naar de financiën en naar de levensduur van de motor.

We zullen beginnen met kijken naar de verschillende op financieel vlak.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

2. Benzine of diesel, wat is goedkoper?

Op de vraag of benzine of diesel goedkoper is, is niet zomaar een antwoord te geven. Het hangt namelijk extreem af van hoeveel kilometers je daadwerkelijk rijdt per jaar. Diesel is namelijk goedkoper per liter dan benzine is.

Dit compenseert voor de hogere wegenbelasting die je maandelijks betaalt aan de overheid. De overheid heeft gekozen voor deze hogere wegenbelasting omdat diesel van oudsher veel vervuilender is dan benzine. 

2.1 Aanschafprijs hoger door BPM

Het is echter niet alleen maar de wegenbelasting die hoger is. Ook bij de aanschafprijs is een verschil merkbaar tussen een auto op benzine of diesel. Dit heeft te maken met de BPM. Dit is een soort accijns die bovenop de cataloguswaarde van een auto wordt berekend.

Deze BPM is afhankelijk van de CO2 uitstoot per gereden kilometer, samen met andere uitstoot. Dit is hoger bij een dieselauto dan bij een motor die benzine verbruikt.

De levensduur van een dieselauto is wel een stuk langer dan dezelfde variant met een benzinemotor.

Traditioneel kunnen dieselmotoren makkelijk 100.000 kilometer meer rijden. Dat is natuurlijk een groot verschil, wat ook meegerekend dient te worden in de impact op het milieu.

De levensduur van dieselauto is een stuk langer

3. Benzine of diesel: wat past het best bij jou?

Welke brandstof het beste bij jou past, hangt eigenlijk af van hoeveel kilometers je rijdt. Als je een ondernemer of consultant bent, die het hele land doorrijdt, is een dieselmotor beter dan benzine en vaak goedkoper. Veel bedrijven bieden geen benzineauto’s aan in hun leaseprogramma.

Langzamerhand zullen elektrische auto’s natuurlijk veel populairder worden.

Je kunt voor jezelf gemakkelijk een rekensom maken met de kosten van een keuzen tussen benzine of diesel. Er is een omslagpunt te vinden.

Vanaf dit punt (uitgedrukt in een aantal gereden kilometers) is het goedkoper om diesel te rijden. Iedere situatie is anders, dus lees je goed in voordat je de beslissing maakt!

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veeal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This