Het blijft altijd een van de grootste discussiepunten. Ga je voor benzine of diesel in jouw nieuwe leaseauto? Natuurlijk kan je tegenwoordig ook voor een elektrische auto gaan, maar voor velen is dat nog steeds geen serieuze optie. En dan terwijl er in 2030 geen auto’s met fossiele brandstoffen meer verkocht mogen worden in Nederland. Tot die tijd zal de discussie tussen benzine of diesel echter levend blijven. Hopelijk helpt dit artikel je in je zoektocht!
1. Is diesel voor de armen?
Qua rijgedrag en comfort is er tegenwoordig niet meer zoveel te zeggen qua verschillende tussen de beide brandstoffen. Vroeger had diesel een armoedige uitstraling onder de bevolking.
De auto maakte veel meer lawaai en bovendien stonk de motor aanzienlijk, ten opzichte van benzine. Die eigenschappen heeft diesel gelukkig niet meer. Als je gaat kiezen tussen benzine of diesel zal je vooral kijken naar de financiën en naar de levensduur van de motor.
We zullen beginnen met kijken naar de verschillende op financieel vlak.
2. Benzine of diesel, wat is goedkoper?
Op de vraag of benzine of diesel goedkoper is, is niet zomaar een antwoord te geven. Het hangt namelijk extreem af van hoeveel kilometers je daadwerkelijk rijdt per jaar. Diesel is namelijk goedkoper per liter dan benzine is.
Dit compenseert voor de hogere wegenbelasting die je maandelijks betaalt aan de overheid. De overheid heeft gekozen voor deze hogere wegenbelasting omdat diesel van oudsher veel vervuilender is dan benzine.
Door de oorlog in Oekraïne is diesel duurder geworden dan benzine. Bizar, want de keuze tussen benzine of diesel was vaak in voordeel van diesel omdat het dubbeltjes goedkoper was.
2.1 Aanschafprijs hoger door BPM
Het is echter niet alleen maar de wegenbelasting die hoger is. Ook bij de aanschafprijs is een verschil merkbaar tussen een auto op benzine of diesel. Dit heeft te maken met de BPM. Dit is een soort accijns die bovenop de cataloguswaarde van een auto wordt berekend.
Deze BPM is afhankelijk van de CO2 uitstoot per gereden kilometer, samen met andere uitstoot. Dit is hoger bij een dieselauto dan bij een motor die benzine verbruikt.
De levensduur van een dieselauto is wel een stuk langer dan dezelfde variant met een benzinemotor.
Traditioneel kunnen dieselmotoren makkelijk 100.000 kilometer meer rijden. Dat is natuurlijk een groot verschil, wat ook meegerekend dient te worden in de impact op het milieu.
De levensduur van dieselauto is een stuk langer
3. Benzine of diesel: wat past het best bij jou?
Welke brandstof het beste bij jou past, hangt eigenlijk af van hoeveel kilometers je rijdt. Als je een ondernemer of consultant bent, die het hele land doorrijdt, is een dieselmotor beter dan benzine en vaak goedkoper. Veel bedrijven bieden geen benzineauto’s aan in hun leaseprogramma.
Langzamerhand zullen elektrische auto’s natuurlijk veel populairder worden.
Je kunt voor jezelf gemakkelijk een rekensom maken met de kosten van een keuzen tussen benzine of diesel. Er is een omslagpunt te vinden.
Vanaf dit punt (uitgedrukt in een aantal gereden kilometers) is het goedkoper om diesel te rijden. Iedere situatie is anders, dus lees je goed in voordat je de beslissing maakt!
4. Waarom is diesel duurder geworden?
In Europa importeren we diesel omdat de raffinaderijen minder diesel produceren dan we zelf consumeren. Hierdoor werd vanuit Rusland dagelijks letterlijk miljoenen liters kant-en-klare diesel geïmporteerd en dat is door de oorlog gestopt. Dat merken we in de prijzen.
Want we gebruiken in de Europese landen ten eerste meer diesel dan benzine. De vraag – voor met name vrachtverkeer – blijft voor diesel grofweg gelijk, terwijl het aanbod is afgenomen.
4.1 Benzine of diesel?
Sta je als ondernemer voor de keuze om een nieuwe vrachtwagen, bus of personen auto aan te schaffen? Diesel is op dit moment een dure brandstof, het is lastig te voorspellen of het zo blijft. Als je de keuze hebt en het aanbod is er, kies dan elektrisch.
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1330+ stations
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
- Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
- Fijnmazig landelijke dekking: 1330+ tankstations
(Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone) - Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
- Betaald parkeren in de Tango App
- Twee wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.
8,7
- Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
- Tango, Avia, Sakko, OK, EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
- Pompprijs is leidend
- Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
- Geen transactie kosten per tankbeurt
- Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
- Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
- Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),
- De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen.
- In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
- Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
- Betaald parkeren app geintegreerd
- Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.