2 minuten leestijd

Als je verkeerde brandstof getankt hebt, dan wordt dat een dure uitglijder. Maar het kan iedereen overkomen. Je leent of huurt bijvoorbeeld een auto die op een andere brandstof rijdt dan wat eigen auto normaal gesproken doet. Het is gebruikelijk de leen-of huurauto met een volle tank weer in  te leveren. Uit gewoonte pak je de slang bij het tankstation en voordat je het weet heb je de verkeerde brandstof getankt. Wat nu?

Rekenmodel autokosten

Wat zijn de autokosten als een zakelijke auto rijdt?

Een auto brengt veel kosten met zich mee. Daarom is het zinvol om alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten. Dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer te berekenen. Download gratis het sjabloon en u kunt de kosten direct invoeren. 

1. Verkeerde brandstof getankt ondanks productaanduiding.

De meeste pompen zijn zo uitgerust dat het nagenoeg onmogelijk is om de verkeerde brandstof te tanken. Alleen door middel van de verschillende kleuren van en de productaanduiding op de tankpistolen, zou de vergissing al te voorkomen moeten zijn.

Bij onbemande tankstations – zoals bij Tinq en Tango – moet je op de betaalterminal aangeven welke brandstof je wilt tanken. Daarnaast past het tankpistool van diesel niet in de tankopening van een benzine-auto.

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen gebeurt het helaas toch nog wel eens dat de verkeerde brandstof getankt wordt. Dit kan diesel zijn in plaats van benzine, of andersom.

2. Wat gebeurt er als er verkeerde brandstof in de motor komt?

Diesel heeft een smerende werking, in tegenstelling tot benzine. Zonder die ‘smerende’ werking ontstaat er schade aan het brandstofsysteem als uw auto op diesel rijdt.

Je kunt beter ook geen diesel in een benzine-auto doen. Doordat er veel meer olie in diesel zit wordt de benzine motor vuil. De diesel ontbrand ook pas bij veel hogere temperaturen, waardoor de motor niet lekker zal lopen. Kortom, beide brandstoffen zijn geen prettige combinatie. Wat je moet je doen als eerste stap?

3. Motor niet starten

Heb je het op tijd door? Voorkom dat de verkeerd getankte benzine door de motor wordt gepompt en start de auto dus niet.

Heb je wel gereden, dan is de kans op schade helaas erg groot, wat je hieronder kan lezen. Rijdt in ieder geval niet verder, maar bel direct je

dealer of de pechhulpdienst om te vragen wat je moet doen. 

3.1 Benzine bij diesel auto

Wanneer bij een dieselauto per ongeluk benzine getankt wordt en jij daarmee gaat rijden, ontstaat er schade aan het brandstofsysteem. Al is het “maar een litertje”, het kwaad is al geschied.

Diesel heeft een smerende functie in het brandstofsysteem. Benzine is het tegenovergestelde: het is veel schraler en smeert dan ook niet. Andersom is het ook niet best:

3.2 Diesel in een benzineauto

Diesel in een benzinemotor is ook geen goede combinatie. Dit geldt zeker voor de nieuwere benzinemotoren. Diesel ontbrandt veel slechter dan benzine, waardoor de motor niet lekker en onregelmatig zal lopen.

Daarnaast zorgt de diesel ervoor dat het oliepeil in de motor stijgt. De onverbrande diesel loopt dan langs de zuigerveren direct het carter van de auto in.

3.3 Andere brandstoffen

Naast benzine en diesel komen steeds meer verschillende brandstoffen op de markt. Je kan daarbij denken aan biodiesel, E85 (ethanol) en benzine met toevoeging van een bio component.

Check voordat je dit soort brandstoffen tankt, in het instructieboekje van je auto of de motor daar wel geschikt voor is. Beter is gewoon vooraf te vragen aan jouw dealer waar de auto in onderhoud is. Je weet nu welke ernstige schade verkeerde brandstof kan aanrichten.

Als je de motor niet gestart hebt, hoe wordt dan de verkeerde brandstof uit je tank verwijderd? De oplossing ligt voor de hand:

4. Tank leegpompen

Als je verkeerde brandstof getankt hebt dan moeten er twee dingen gebeuren. Meestal moet je de tank leeg laten pompen en de automotor laten reinigen.

Als je benzine in een diesel auto hebt gedaan, dan zul je zeker de auto moeten laten nakijken. De meeste pechhulpdiensten vragen voor het leegpompen een extra bijdrage voor, die je kunt vinden in de voorwaarden van uw polis. Veel keus heb je niet, maar het is goed om te weten.

Verkeerde brandstof getankt? De tank moet leeggepompt worden en de automotor gereinigd

5. Pechhulpdienst inschakelen

Hoewel de tankstations verkeerd tanken zo moeilijk mogelijk maken, is het toch ook een kwestie van goed op blijven letten. Een moment van onoplettendheid kan duur uitpakken. 

Mocht je verkeerde brandstof getankt hebben, bel dan met uw pechhulpdienst voor advies.  Het is bekend dat de ANWB Wegenwacht over speciale voertuigen waarmee de brandstof op een veilige en verantwoorde manier kan worden afgevoerd uit uw motor.

In onze overzicht van handige apps voor de zakelijke autorijder leest u meer over de ANWB Onderweg app.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This