Het tanktoerisme is weer terug. Niet van Nederland naar België, maar ditmaal andersom. Wie herinnerd zich niet de berichten dat Nederlanders in de grensstreek massaal de grens overgaan naar België om daar te tanken?
Een ander bekend voorbeeld is dat Nederlanders die op weg zijn naar Frankrijk altijd tanken in Luxemburg omdat daar de brandstofprijzen significant lager zijn dan in Nederland (en België).
Sinds kort tanken meer Belgen in Nederland dan andersom. Wat is er hand?
1. Tanktoerisme
Het fenomeen dat automobilisten de grens overgaan omdat de brandstof daar goedkoper is noemen we met een mooi woord tanktoerisme. Deze vorm van toerisme wordt zelfs uitgebreid op Wikipedia beschreven. Het is publiek geheim als u gaat tanken in Europa, dan er grote prijsverschillen zijn.
1.1 Luxemburg spant de kroon
Het brandstof tanken in Luxemburg is het meest voordelig voor de automobilist op doorreis! De accijns in Nederland behoren tot de hoogste in Europa, zeker de laatste jaren in vergelijking met de omringende landen.
De oorzaak is een aantal accijns- en btw-verhogingen, die zorgden voor fikse prijsverschillen waardoor men tankt in het buitenland.
2. Belgen trekken de grens over
De Nederlandse brancheorganisatie van tankstations Beta, waarvan ruim een kwart van de Nederlands tankstations houders (3800) zijn aangesloten, is het tanktoerisme een doorn in het oog. De Belgisch federatieve evenknie Brafco inmiddels ook.
De Belgische automobilist steken meer en meer de grens over om goedkoop (met name) diesel te gaan tanken. De dieselaccijns in België wordt stapsgewijs verhoogd. In 2016 was het ruim 3 cent, in 2017 bijna 3,5 cent en in 2018 met 5 cent per liter.
Totaal is de accijns verhoging van bijna 12 cent en daarmee op hetzelfde niveau als Nederland. De Belgisch regering heeft wel een compensatie regeling in het leven geroepen voor ondernemers die veel op de weg zijn. Maar die geldt alleen voor Belgische ondernemers.
2.1 En benzine dan?
Omgekeerd is benzine in België goedkoper dan in bijvoorbeeld Nederland. Dus trekken de Belgische pompen ook Nederlandse benzinerijders aan.
Maar dat is veel minder het geval. Dieselrijders leggen lange afstanden af en voor benzine gaat men geen 50 kilometer omrijden. Ook voor lpg blijven de verschillen groot.
In België wordt geen accijns geheven op lpg, terwijl in Nederland zo’n achttien cent per liter moet worden betaald.
Door de verhoging van de dieselaccijns in België zal komende jaren het tanktoerisme van Nederland nar Belgie afnemen, maar andersom niet.
Wat eveneens meespeelt dat bij de zuiderburen de accijnzen op tabak, frisdrank en alcohol begin 2018 zijn verhoogd. Hierdoor wordt shoppen over de grens steeds minder aantrekkelijk voor Nederlanders.
Ook in Duitsland gaan stemmen op om de heffingen op diesel en tabak te verhogen. Zover is het echter nog niet.
3. Rest van Europa
De accijns op benzine gaat niet veranderen. Dat betekent dat de dieselprijs aan de pomp in België op bepaalde momenten zelfs hoger zijn dan die van benzine. Tanken in Luxemburg blijft slim, zeker als je dicht bij grens woont: je wordt extra beloond.
Het verschil op 50 liter gaat van 11,30 euro vandaag naar 18,30 euro in 2018. In West-Europa gaat vanaf 2018 België bij de illustere top 3 horen (naast Nederland en Italië) van dure dieselprijzen.
De positie van Nederland is ‘verstevigd’ omdat tanken in 2018 duurder is geworden. Dan maar hopen of de Belgen weten dat ze niet op maandag moeten tanken in Nederland, de duurste dag om te tanken volgens de laatste tanktest van de ANWB.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.