Er zijn in Nederland ongeveer 200 bemande tankstations te vinden langs de snelweg. De snelweg tankstations ervaren heftiger concurrentie van de meer dan 2100 onbemande tankstations. Die zijn met name te vinden in de steden, op industrieterreinen en langs de provinciale weg. De belangrijkste reden is natuurlijk de hoge brandstofprijzen van de snelweg tankstations. De verschillen zijn extreem.
1. Een kapitaal verschil. Letterlijk.
De verschillen in de prijs zijn soms 20 cent per liter. Maar kan extremer. Er zijn zelfs plaatsen dat het verschil maar liefs 26 eurocent is.
Het klinkt als een laag bedrag. Het is echter opgeteld over een heel jaar en over alle liters brandstof een kapitaal van honderden euro’s! Het is mogelijk om geld te besparen door slimmer te tanken.
Een tankpas maakt het voor de zakelijke autorijder nog gemakkelijker om hier gebruik van te maken, omdat er vaak nog korting aam verbonden is.
2. Voor zakelijke ondernemer is snelweg tankstation ook te duur
Een consument, die de brandstof uit de eigen portemonnee moet betalen zal sneller kiezen voor een goedkopere pomp dan een snelweg tankstation welke altijd duurder is.
Het maakt de consument niet uit of het om een bemand of onbemand tankstation gaat. De leaserijders betalen zelf de brandstof niet.
Wel stuurt een werkgever wel steeds vaker op om verstandiger te gaan tanken. De kosten zijn voor de werkgever immers hoger wanneer er langs de snelweg getankt wordt, terwijl er ook goede alternatieven zijn.
3. Snelweg tankstations blokkeren op tankpas
Travelcard (tankpas.nl) is een van de grotere tankpas aanbieders. Woordvoerder Jan-Reint Vink ziet wel een trend. Hij constateert onder zijn 14.000 klanten met meer dan 350.000 tankpassen, dat men minder langs de snelweg tankt. Een paar getallen die dit onderbouwt.
In 2010 tankte nog 23 procent van alle automobilisten bij een tankstation langs de snelweg. Het is vandaag de dag naar 14 procent gedaald. Er komen zelfs verzoeken van bedrijven binnen om de duurdere snelweg tankstations te blokkeren op de tankkaart.
Het onderschrijft hoe kritische men is op de brandstofkosten. Het is namelijk een uitstekende manier om geld te besparen.
Kritisch letten op brandstofkosten is een uitstekende manier om geld te besparen. Ook voor leaserijders.
4. Een toename van onbemande tankstations
De BOVAG brancheorganisatie heeft bevestigd, dat uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal onbemande tankstations flink stijgt.
Het is eerder bericht, de onbemande tankstations winnen het qua aantal van de bemande tankstations en het snelweg tankstation. Het lijkt een trend welke niet meer veranderd.
5. Twee derde onbemand
De BOVAG verwacht, dat over tien jaar ruim 65 procent van alle tankstations onbemand is. Tinq en Tango zijn de snelle groeiers, waarbij Tango het grootste marktaandeel heeft.
Voor lokale tankstation ondernemers is het al bijna geen andere optie dan om het tankstation om te bouwen naar een onbemand tankstation.
Personeel is de hoogste kostenpost, waardoor het vaak niet meer rendabel is om een tankstation te runnen. Een onbemand tankstation kan besparen op deze kosten en zo meer marge maken om de literprijzen aantrekkelijk te houden aan de pomp.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.