Oliemaatschappij Shell bieden automobilisten de mogelijkheid hun CO2 uitstoot te compenseren door een eurocent per liter extra te betalen. Een marketingstunt?
1. Bomen zijn CO2 slurpers
Auto’s stoten circa 15% van de totale CO2 uit. Het is bekend dat bomen CO2 opnemen terwijl ze groeien.
Als je het aantal bomen laat toenemen dan neemt de netto CO2 uitstoot af. Dus als Shell Nederland bomen laat planten, dan lijken ze goed bezig te zijn.
Navraag bij de Universiteit van Wageningen laat zien dat het zo wel kan werken.
1.1 Grootste boomplantoperatie sinds 100 jaar
In een artikel legt professor Gert-Jan Nabuurs het uit dat ze het hebben uitgerekend, al is het een minimum scenario. Shell gaat fors investeren met de opbrengsten van die ene cent in boomprojecten in o.a. Peru en Indonesië.
Volgens Shell Nederland directeur Marjan van Loon is dit de grootste boomplantoperatie van de afgelopen 100 jaar. In deze tropische landen is het klimaat ideaal: de bomen groeien sneller door de warmte en arbeid is daar veel goedkoper.
Shell investeert in de grootste boomplantoperatie van de afgelopen 100 jaar.
1.2 Elke automobilist betaald 23 euro per jaar
Als een automobilist wekelijks een tank van 45 liter verbruikt, dan betaalt die hij of zij jaarlijks zo’n 23 euro aan compensatie.
Volgens de topvrouw van Shell Nederland Marjan van Loon biedt het de klanten in Nederland een oplossing die direct impact heeft zolang elektrisch rijden nog niet voor iedereen bereikbaar is.
Shell verwacht 17 miljoen euro op te halen, waarmee ze 5 miljoen bomen willen gaan planten in 12 jaar tijd.
1.3 Automobilist bepaald
Deelname aan de compensatie is vrijwillig. Sinds half april kan je zelf bepalen zelf of je als automobilist deze 1 eurocent extra wilt betalen. Tankers van V-Power brandstof doen automatisch mee.
2. Wennen: Shell Nederland handelt in bomen
CO2 compensatie is niet nieuw. Ook vliegtuig passagiers kunnen (vrijwillig) enkele euro’s tot maximaal enkele tientjes per vlucht extra betalen. De opbrengsten worden dan bijvoorbeeld in bomen geïnvesteerd of zonnepanelen parken om zo uitstoot van elders te compenseren.
Shell werkt hard aan een groener imago. Zo hebben de ambitie dat ze in 2050 hun CO2 afdruk gehalveerd willen hebben. Ook de bonus van de top is afhankelijk geworden van deze groene ambities.
Ze hebben ook aangekondigd tweehonderd snelladers te bouwen in Nederland. Vorige jaar was de oliemaatschappij al gestart met laadpalen, maar dat beleid wordt dus doorgezet.
2.1 Klimaatneutraal autorijden
Met deze vrijwillige bijdrage helpt Shell je als autorijder klimaatneutraal te gaan autorijden.
Bosbouw wordt door wetenschappers gezien als een van de effectiefste methodes om CO2 uit de lucht te halen. Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat 37% van de klimaatdoelen van Parijs gerealiseerd door ontbossing tegen te gaan en herbebossing te stimuleren.
De intenties en acties van Shell hebben zeker marketing waarde, maar ze hebben effect. Maar om in het perspectief te plaatsen: Shell investeert jaarlijks ruim 25 miljard euro in gaswinning en 2 miljard in duurzame alternatieven. Shell Nederland manoeuvreert langzaam in het groene domein, maar vooruit.
2.2 Merknaam Shell stijgt door vergroening
Shell heeft zijn titel als het meest waardevolle merk in Nederland weer behaald dankzij het opvoeren van hun groene ambities. Dat meldt marketingbureau Brand Finance in zijn jaarlijkse merkenrapport. De merkwaarde van Shell, het bedrag dat het bedrijf zou kunnen ophalen als het zijn merk in licentie zou geven, steeg tot 36 miljard euro.
Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De sprong vooruit komt met name door de bereidheid van o.a. Shell Nederland om zich om te vormen van een olie- en gasbedrijf tot een elektriciteitsleverancier, aldus onderzoekers. De hierboven beschreven ambitie om de uitstoot van CO2 tegen 2050 te halveren is daar een onderdeel van.
In ieder geval is CO2 regeling van Shell al een succes.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veeal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.