Er zullen altijd discussies zijn over welk type motor beter is: een op diesel of een op benzine. De verschillen zijn niet altijd even duidelijk, dus daarom hebben we dit artikel gemaakt. We gaan kijken wat een dieselmotor precies doet en waarom hij wel, of niet beter presteert dan een variant op benzine.
Natuurlijk zijn er ook velen die tegenwoordig zweren bij elektrische of hybride auto’s, omdat het booming is in de leasemarkt. Maar PHEV/EV laten we in dit stukje even achterwege. Ga je mee in een fraai overzicht staaltje techniet?
1. Hoe werkt een dieselmotor?
De dieselmotor zag zijn levenslicht in 1892. Rudolf Diesel was student op een technische universiteit in Duitsland en was op zoek naar een oplossing voor de weinig efficiënte benzine- en stoommotoren. Deze waren een aantal jaren hiervoor bedacht, maar presteerden nog niet goed.
Diesel keek kritisch naar de benzinemotor en verbeterde hem. In de basis werkt de dieselmotor op eenzelfde manier als de variant op benzine. Dat gaat namelijk met een zogenaamde 4 takt cyclus. Dat wil zeggen dat er 4 verschillende bewegingen in de cilinders plaatsvinden per cyclus.
Al deze bewegingen samen zorgen ervoor dat de wielen kunnen draaien. We beschrijven de 4 slagen van een dieselmotor.
1.2 Inlaatslag
De cyclus begint met de inlaatslag. Bij de inlaatslag gaat de klep van de cilinder open. De lucht die hierdoor naar binnenkomt, zorgt ervoor dat de zuiger naar beneden moet bewegen.
1.2 Compressieslag
De zuiger wordt terug naar boven gedrukt waardoor de lucht samen wordt geperst. Door de hoge druk die ontstaat, stijgt de temperatuur van de aanwezige lucht.
Dit komt doordat er wrijving ontstaat tussen alle moleculen in de lucht.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
1.3 Verbrandingsslag
Op het moment dat de lucht genoeg is samengeperst, komt er brandstof in de cilinder. Deze brandstof kan worden ontstoken door de hoge temperatuur. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de zuiger weer naar beneden wordt geperst.
1.4 Uitlaatslag
De zuiger laat weer los en gaat daardoor terug naar boven. Door deze beweging wordt de uitlaatklep van de cilinder geopend. Hier kunnen de uitlaatgassen die tijdens de verbinding zijn ontstaan, ontsnappen via de uitlaat van de auto.
De zuiger blijft door dit proces constant op en neer bewegen door de verbranding van brandstof. Deze beweging wordt in de krukas omgezet in roterende beweging. Hierdoor gaan uiteindelijk de wielen draaien.
Het grote verschil tussen de benzine- en dieselmotor is het feit dat benzine met lucht wordt vermengd voordat deze in de cilinders wordt samengeperst. Diesel wordt direct geïnjecteerd in de gecomprimeerde lucht.
2. Problemen dieselmotor
Een dieselmotor werkt dus eigenlijk op grond van zelfontbranding. Als de temperatuur hoog genoeg is, vindt er verbranding plaats. Dat levert weer problemen als de buitentemperatuur te laag is.
Bij de benzinemotor zorgt de bougie voor kleine ontstekingen waardoor de benzine kan verbranden. Er zijn technieken bij de dieselmotor toegevoegd waardoor de auto ook bij extreem lage temperaturen gewoon kan starten. Vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van gloeidraden, maar tegenwoordig is de industrie wat ingenieuzer.
De brandstof wordt namelijk later geïnjecteerd tijdens de compressie van de lucht. Hierdoor wordt de temperatuur hoger en kan de dieselmotor alsnog gewoon starten.
2.1 Milieu belasting dieselmotor is fractie groter
Ook het milieu moet natuurlijk meegenomen worden in de discussie over welke brandstof beter is. Een dieselmotor stoot over het algemeen zowel meer CO2 als fijnstoffen uit dan een vergelijkbare benzinemotor.
Het is ook daarom, dat auto’s op diesel duurder zijn in aanschaf en belasting dan benzineauto’s. De BPM bepaalt in Nederland voor een groot deel de aanschafprijs.
Voor je portemonnee betekent dit overigens niet per se dat een dieselmotor een slechtere keus is dan een op benzine. Zoals we weten is de prijs per liter namelijk nogal verschillend. Benzine kost vaak meer dan 2 euro per liter, dat is echt wel een paar dubbeltjes duurder dan diesel.
Het prijsverschil tussen benzine en diesel is al snel een paar dubbeltjes.
3. Positieve eigenschappen van diesel als brandstof
Als je puur kijkt naar de voordelen van diesel, zal je zien dat het niet voor niets is dat diesel op zoveel plekken nog steeds onmisbaar is.
Vrachtwagens, bussen, treinen, schepen en bouwvoertuigen (graafmachines, mini kranen enz) vertrouwen op hun dieselmotor. Alle vracht (luchtvaart uitgezonderd) wordt voor 94% met diesel vervoerd.
Dat komt mede doordat diesel een hogere energiedichtheid heeft dan benzine. Bij de verbranding van diesel komt dus meer energie vrij dan bij een even grote hoeveelheid benzine.
3.1 Welke motor is beter?
Samenvattend is het moeilijk om te zeggen welke motor beter is, benzine of diesel. Het hangt namelijk erg af van je situatie. Voor ondernemers die veel onderweg zijn kan het bijna niet uit om een benzineauto te gebruiken.
Ze zullen veel sneller voor een diesel kiezen. Qua efficiëntie is diesel superieur, maar dat heeft niet genoeg impact op het milieu. Nog steeds zijn dieselauto’s namelijk een stuk vervuilender. Vandaar dat diesel nog steeds een beetje een slechte naam heeft. En of dát ooit nog gaat veranderen…
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1350+ stations
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
- Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
- Fijnmazig landelijke dekking: 1350+ tankstations
(Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone) - Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
- Betaald parkeren in de Tango App
- Wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.
8,7
- Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
- Tango, Avia, Sakko, OK, EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
- Pompprijs is leidend
- Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
- Geen transactie kosten per tankbeurt
- Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
- Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
- Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),
- De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen.
- In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
- Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
- Betaald parkeren app geintegreerd
- Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.