De omslag naar elektrisch rijden gaat op sommige plekken sneller dan op andere, maar iedereen is het erover eens dat het in Scandinavië erg goed gaat. Vooral Noorwegen is een van de koplopers op het gebied van elektrische auto’s. Benzine auto’s worden bijna niet meer verkocht; afgelopen jaar was de verkoop van auto’s met alleen een benzine- of dieselmotor gedaald tot minder dan 10 procent. In dit artikel kijken we naar hoe het in Noorwegen zo goed heeft kunnen gaan, en wat wij er in Nederland van kunnen leren.
1. Noren begonnen meer dan 35 jaar geleden al
Waar de Nederlander pas echt kennis maakte met de elektrische auto’s toen de bijtelling op 0% werd gezet, begonnen ze in Noorwegen eind jaren 80 al met de acceptatie. Hier was een popgroep voor te danken.
1.1 Weigerden parkeergeld te betalen
Zij reden in een opgebouwde elektrische auto en weigerden parkeergeld en tol te betalen. Dit ging natuurlijk niet goed, en de auto werd meerdere keren ingenomen door de politie wegens uitstaande boetes.
Totdat de publieke opinie ervoor zorgde dat er vanaf 1996 inderdaad geen tol betaald hoefde te worden voor elektrische auto’s. Drie jaren later kwam daar ook het gratis parkeren bij.
Conclusie MoveMove tankpas review: 8,2
De MoveMove pas is uniek. Ja, je betaald een maandprijs, maar daarvoor ontvang je extra diensten zoals overal tanken, elektrisch laden, gebruik van OV, parkeren en de wasstraat. Daarom is de pas geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en graag verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>
MoveMove tankpas review
Diensten afrekenen zoals tanken, elektrisch laden, het OV, parkeren en de wasstraat. De pas is geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>
1.2 Teruggang benzine auto’s
Het was het startschot van vele subsidies die de Noorse overheid in het leven riep voor elektrische voertuigen. En hiermee werd het afscheid van de benzine auto’s dus begonnen. Al deze subsidies en regelingen hadden over het jaar 2021 een erg mooi resultaat.
Ruim 66 procent van alle verkochte auto’s was elektrisch, een groot deel hybride en slechts 8 procent van de verkopen waren diesel of benzine auto’s.
Met deze cijfers is Noorwegen met stip koploper in Europa. Nederland mag zichzelf terugzien op de tweede plaats, maar wel op geruime afstand. 20 procent van de auto’s die in 2021 verkocht werden was elektrisch.
2. Door welke subsidies zijn benzine auto’s ingehaald?
De opmars van elektrische auto’s in Noorwegen kan niet los gezien worden van het feit dat het land veel goedkope elektriciteit opwekt met bijvoorbeeld waterkracht.
Door deze goedkope energie waren er meerdere bedrijven die probeerden een elektrische auto te ontwikkelen die marktleider kon worden.
Geen btw op aanschaf van elektrische auto’s
Dat is niet gelukt, maar er zijn wel een aantal subsidies uit gerold. Zo betaal je in Noorwegen wel btw op de aankoop van benzine auto’s, maar niet op elektrische varianten. Dat scheelt 25%. Ook mogen de elektrische voertuigen op de busbaan en betalen ze – met dank aan de popgroep – geen tol.
2.1 Jaarlijks kosten van 3 miljard
De subsidies lijken wel aan het einde van hun latijn, omdat het simpelweg te duur is. Het kost jaarlijks ongeveer 3 miljard euro, iets dat niet houdbaar lijkt.
Toch zal de beslissing niet zomaar even genomen worden, aangezien de Noorse bevolking erg groen is. Ze zullen dus niet blij zijn met een terugdraaiing van de subsidies.
3. En Nederland dan?
Je vraagt je nu misschien af hoe we in Nederland van de benzine auto’s af gaan komen, aangezien veel van de fiscale voordelen hier al zijn afgeschaft.
Het is dus afwachten op de markt, die met betaalbare elektrische voertuigen moet komen. Daarnaast moet het aantal laadpalen natuurlijk ook blijven doorgroeien.
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)

- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.