De brandstof markt is qua prijzen al bijna twee jaar zeer aan het fluctueren. Corona, de oorlog in Oekraïne en verlaging van olieproductie hebben allemaal hun rol gespeeld. Om de consument te helpen heeft de overheid vorig jaar de brandstof accijns verlaagd. Tijdelijk, dat wel. Er werd toen niet langer 21 procent, maar 6 procent gerekend per liter. Na een jaar gaat deze maatregel er echter weer van af. Vanaf 1 juli gaan we weer de ‘normale’ brandstof accijns betalen. En dat gaat een groot verschil maken qua prijs.
1. Brandstof accijns heeft grotere invloed dan productie waarschuwingen
Op het wereldtoneel kijkt men altijd naar de aankondigingen van het kartel van OPEC landen. Deze olieproducerende landen kunnen de olieprijs per vat sterk beïnvloeden door de productie te verhogen of te verlagen.
Deze maatregelen hebben alleen niet het effect gehad dat landen als Saudi-Arabië graag hadden gezien. De prijs per vat olie liep in april even snel op, maar zakte al snel weer naar het voorgaande niveau.
Het is dus de verwachting dat soortgelijke maatregelen niet tot hogere prijzen gaan leiden. De verhoging van de brandstof accijns doet dat logischerwijs wel.
1.1 OPEC wordt minder machtig
Begin juni kundige OPEC+ namelijk al aan dat er -samen met Rusland – in 2024 minder olie gewonnen gaat worden. Waar dat een aantal jaren geleden tot grotere ‘paniek’ zou leiden op de oliemarkt, is de OPEC+ groep tegenwoordig minder machtig.
Dit komt mede doordat de Verenigde Staten zelfvoorzienend zijn door de olievelden in Alaska. Ook andere olieproducerende landen die niet in de groep zitten volgen minder snel hun lijn. De verdeeldheid onder het kartel van oliebaronnen is gunstig voor de prijsontwikkeling.
Lees ook: Hoe is de literprijs opgebouwd en hoe hoog is de brandstof accijns?
2. Afbouw gaat in stappen
Er komen twee stappen aan in de afbouw van de verlaging van de brandstof accijns. De eerste stap is dus vandaag op 1 juli. Een liter benzine wordt 13,8 cent duurder. Als we naar de huidige brandstofprijzen kijken betekent dat dat de prijs weer richting de 2 euro per liter klimt.
Diesel gaat met 9,9 cent per liter omhoog naar 1,62. Let wel, dit gaat om de adviesprijzen van deze brandstoffen op het moment van schrijven. Tankstations bepalen uiteindelijk zelf de prijs, mede door de locatie van het tankstation. Overigens stijgt LPG ook, (maar) met 3,2 cent per liter.
In totaal zal benzine ruim 22 cent duurder worden per liter
Op 1 januari 2024 komt de tweede verhoging van de brandstof accijns. In totaal zal benzine 22,5 cent duurder zijn dan nu, diesel 15,5 cent en LPG 5,3. Die stijging is dus iets minder hard dan die van 1 juli.
2.1 Literprijs is groot deel brandstof accijns
De literprijs van de verschillende brandstoffen bestaan uit vier gedeeltes:
- Belasting toegevoegde waarde, ofwel de btw
- Marge voor de oliemaatschappijen
- Productiekosten
- Accijnzen van de overheid
De btw die je betaalt over brandstof is altijd 21%. Als je het btw-bedrag terugrekent vanaf het totaal kom je echter uit op slechts 17% van de literprijs. Van de overige 83% kijken is de marge voor de olie maatschappijen ongeveer 10 procent. Deze brutomarge wordt verdeeld als winst naar de pomphouder en de oliemaatschappij.
De productiekosten bedragen ongeveer 30% bij benzine. Hierbij moet je denken aan de prijs van olie, en de kosten die komen kijken bij het tot brandstof verwerken van deze olie.
2.2 Overheid is grootste slokop
Dan eindigen we met de brandstof accijns. De grootste slokop zeg maar. De hoogte wordt elk jaar bepaald door de overheid. Het is een vast bedrag per liter.
Bij benzine is dat nu meer dan 80 cent per liter.
Dat is gemiddeld 43%.
3. Tankstations zullen zelf eerder prijzen verhogen
Je zal de laatste dagen van de maand juni al merken dat de prijzen gaan stijgen, omdat de pomphouders ook willen profiteren van de hogere brandstof accijns. Door de prijsverhogingen stapsgewijs in te voeren, hopen ze in te spelen op grotere marges.
Let dus de komende tijd goed op wat je betaalt voor een liter brandstof. En: neem een zakelijke tankpas, dan heb je ieder geval de grootste kans op kortingen!
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1350+ stations
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
- Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
- Fijnmazig landelijke dekking: 1350+ tankstations
(Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone) - Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
- Betaald parkeren in de Tango App
- Wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.
8,7
- Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
- Tango, Avia, Sakko, OK, EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
- Pompprijs is leidend
- Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
- Geen transactie kosten per tankbeurt
- Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
- Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
- Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),
- De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen.
- In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
- Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
- Betaald parkeren app geintegreerd
- Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden


Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.