2 minuten leestijd

De merkgebonden tankpassen zijn vaak gebonden aan specifieke locaties om te tanken. Sommige van deze tankpassen zijn onderscheidend door bijvoorbeeld goedkope brandstof of extra diensten. 

Maar je moet altijd tanken bij een bepaald merk om gebruik te kunnen maken van die tankpas. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk.

Rekenmodel autokosten

Wat zijn de autokosten als een zakelijke auto rijdt?

Een auto brengt veel kosten met zich mee. Daarom is het zinvol om alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten. Dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer te berekenen. Download gratis het sjabloon en u kunt de kosten direct invoeren. 

1. Concurrentie helpt!

Het is eigenlijk een van de sterke punten van de concurrentie tussen de aanbieders dat er meer diverse soorten tankpassen zijn gekomen. Er zijn vandaag de dag passen beschikbaar die zich niet binden aan één specifiek brandstofmerk.

Ze willen mobiliteit en flexibiliteit aanbieden aan hun klanten.

Een combinatie van een compleet aanbod en aantrekkelijke condities om te tanken, zorgen voor het succes van MoveMove pas, Travelcard en Q8 Liberty Card ten opzichte van andere passen van een merk aanbieders. Goedkope brandstof is nu meer mogelijk en leidt tot slimmer te tanken.

2. Hoe is de brandstofprijs opgebouwd?

Het is mogelijk om LPG, diesel of benzine te tanken bij het tankstation. De brandstofprijs is een optelsom van:

  • Accijns,
  • Productiekosten,
  • Btw,
  • Marge voor de verkoper.

De overheid stelt ieder jaar de accijns vast en hier kan de brandstof aanbieder niets aan veranderen. Ook de btw staat vast.

Als je kijkt naar de totale prijs dan is de kostprijs (de brandstof zelf) 30 tot 38 procent van de totaalprijs, de accijns zijn 33 tot 43 procent en daarnaast is er nog 17 procent btw van het geheel. (De btw is natuurlijk 21 procent over de prijs zonder btw.

Van de totaalprijs gaat 17 procent naar de btw). De marge is rond de 10 procent. Elk jaar veranderen die accijnzen wel, omhoog om wel te verstaan.

De productiekosten en de marge bepalen voor gemiddeld 45% de totaalprijs. De rest is belasting.

3. Waarom is het goedkope brandstof?

Brandstof is in het algemeen helemaal niet goedkoop, dat weten wij ook.

Door echter slim te tanken bij de goedkopere tankstations is het mogelijk om minder geld uit te geven aan het tanken.

Vooral voor werkgevers is het prettig om een tankpas te geven aan hun medewerkers waar men een goedkope prijs garantie heeft bij het tanken.

Zo heeft Q8 Liberty Card een netwerk van ruim 1000 tankstations in heel Nederland en hier kunnen ze een forse korting geven op de landelijke adviesprijs. Wanneer de korting bij de tankstations hiervan lager is dan 8 cent per liter dan zal Q8 het aanvullen tot deze korting is bereikt.

Wanneer de korting hoger is dan gaat dit natuurlijk ook naar de tankpashouder en niet naar Q8.

3.1 Een garantie bij het tanken

Het slimme tanken en de prijs garantie op tanken zijn twee combinaties welke uitstekend samengaan. Het is een perfecte oplossing voor werkgevers om de brandstofkosten laag te houden en om centraal alles te factureren. 

4. Meten is weten: tank niet te duur

Volgens ons eigen onderzoeken tanken meer dan 70 procent van alle organisaties in ons land nog te duur. Het komt door het gebrek aan kennis over de mogelijkheden om slimmer te tanken en om te kiezen voor goedkope brandstof.

Het besparingspotentieel is groot. In de regel is de besparing per volle tank al snel zes tot acht euro.

Wanneer men een wagenpark van honderd auto’s heeft is dit al bijna veertigduizend euro per maand wanneer men iedere week een volle tank tankt.

4.1 Er is meer!

Natuurlijk zijn er nog meer voordelen dan alleen goedkope brandstof te tanken. Het is ook een administratief gemak wanneer u voor een tankpas kiest. Zo is het mogelijk om per medewerker een pas aan te maken alleen voor het tanken. 

Sommige pas aanbieders faciliteren ook het parkeren, taxi, tickets en het openbaar vervoer. Kortom, er kan dus veel meer dan goedkope brandstof getankt worden met een tankpas.

Bekijk de mogelijkheden voor de verschillende tankpassen door op onderstaande buttons te klikken. Aanvragen is snel gebeurd, zodat u direct van de voordelen kan profiteren.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This