2 minuten leestijd

Er wordt veel gepraat over elektrisch rijden, en de nadelen van deze nieuwe manier van vervoer. Maar wat zijn nou eigenlijk de feiten? Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto precies, en is het echt zo veel minder praktisch dan een conventionele verbrandingsmotor. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden uit de praktijk. Voor velen valt het namelijk wel mee.

1. Wat voor manieren zijn er om te laden?

Vaak wordt er gesproken over dingen als snelladen of publiek laden. Maar wat is dat precies? Het opladen van een elektrische auto gaat met verschillende snelheden, en dat verschil is aardig groot. Zo heb je thuis al het onderscheid tussen de 1-fase en 3-fase-aansluiting.

Vaak hebben oude huizen de 1-fase aansluiting, wat inhoudt dat er met slechts 3,7 kW kan worden geladen. Met een 3-fase aansluiting wordt dat 11 kW. Dat heeft te maken met de laadpalen die beschikbaar zijn.

Meestal is het wel mogelijk om het opladen van een elektrische auto te versnellen door een 3-fase aansluiting te plaatsen in een oud huis. Dit kost een paar honderd euro en wordt gedaan door de netbeheerder.

2. Opladen van een elektrische auto met hoge snelheid

Dan zijn er nog andere technische manieren om de auto op te laden. Met snelladen kunnen snelheden – lees: hogere vermogens – tot wel 250 kW worden gehaald. Dat is dus meer dan 60x zo snel als met de 1-fase aansluiting. Voor snelladen moeten zowel de auto, als de laadpaal geschikt zijn.

2.1 Snelladen is premium

De nieuwste auto’s halen vaak snelheden van boven de 150 kW, maar dat is voor het lagere segment (nog) niet het geval. Met 80 kW moet je dan ook tevreden zijn. Alsnog een forse upgrade natuurlijk.

Voor snelladen betaal je we een premium. Andere publieke laadpalen laden op met 11 kW of 22 kW, en zijn minstens de helft goedkoper dan snellaadstations.

3. Hoelang duurt het nou precies?

Maar het is natuurlijk de vraag hoelang het opladen van een elektrische auto nou echt duurt. Als we uitgaan van een accucapaciteit van zo’n 60 kWh, wat vrij gemiddeld is, dan geeft de 1-fase aansluiting aan ongeveer 18 uur genoeg om volledig op te laden, terwijl snelladen aan een halfuur genoeg heeft.

Het opladen van een elektrische auto kan met een snellader in circa een half uur.

Je kunt niet zomaar 60 kWh delen door het aantal kW van de laadcapaciteit, omdat er meerdere omstandigheden meespelen.

De temperatuur is van invloed op de snelheid, maar de pieksnelheid kan sowieso niet de hele laadbeurt gehaald worden. Dat heeft te maken met het ontwerp van de batterij. Om de levensduur van de batterij zo lang mogelijk te laten zijn, wordt de snelheid ingeperkt als er ongeveer 80% is volgeladen.

3.1 Elektrische auto wordt rendabel

Als we het aantal kWh van de elektrische auto vertalen naar actieradius, is het in veel gevallen mogelijk om zo’n 400 kilometer bij te laden, in een kwestie van een halfuurtje. Dat is voor de meeste chauffeurs meer dan voldoende. Het is dus echt al rendabel om elektrisch te rijden!

 

 • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
 • Je betaalt alleen het laadtarief
 • Ook te gebruiken als hybride laadpas
 • Dekking +200.000 in Europa van publieke oplaadpalen,
 • Geen (standaard) borg betaling
 • Verder geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
 • Eén btw-factuur per 2 weken, geen gedoe met bonnetjes

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld

 

Fleetone REV laadpas

 

 • Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland  en Italie  (totaal +200.000 laadpunten)
 • (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
 • Geschikt voor personenauto en bestelwagens
 • Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
 • Maandelijks opzegbaar 

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

Fleetone REV laadpas

 

 • Online navigatie of met FleetOne App naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
 • 24/7 support voor laadproblemen
 • Beheer je account, facturen en uitgaven online
 • Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld

 

Fleetone REV laadpas

Share This