Er zijn volgens een onderzoek van de BOVAG meer onbemande dan bemande tankstations. De laatste jaren is het aantal onbemande tankstations in Nederland significant toegenomen met 400 procent.
Het is van 575 stations in 2003 gegroeid tot aan 2098 tankstations in 2018. Een overzicht van de ontwikkelingen bij de tankstations en een uitleg waarom wij in een top 3 staan waarop ik niet trots ben.
1. Onbemande tankstations zijn veel goedkoper
Door het innovatief inrichten van onbemande tankstations en een hoge mate van automatisering wordt er bespaard op operationele kosten. Dit zijn met name personele kosten.
Deze besparing geven de tankstations houders weer terug aan de klant in de vorm van korting. Dus je spaart niet meer voor handdoeken of speelgoed, je ontvangt direct een hoge korting.
In Nederland is Tango met het concept in 2000 begonnen en zo is het al 19 jaar lang nog steeds en werkbare formule.
De verschillen met bemande tankstations kunnen hard oplopen tot wel meer dan 20 cent. Dit financiële voordeel is de hoofdoorzaak waarom het aantal onbemande stations zo hard is gegroeid.
1.1 Van winkeltje naar hippe tankstations shops
Toch is er ook een omgekeerde trend gaande bij de bemande tankstations. Daar verdwijnt snel het klassieke winkeltje met alleen chocolade en sigaretten.
Daarvoor in de plaats komen steeds vaker complete gemakswinkels. In het jaar 2003 waren er 293 gemak winkels en in 2018 was gegroeid tot maar liefst 485 shops.
Het aantal grote shops is de laatste acht jaar met 15 procent gegroeid. Er zijn meer dan 300 winkels met een grote shop van minimaal honderd vierkante meter. De trend bewijst zijn meerwaarde: degene die er over blijven gaan zich profileren met hippe winkels.
Maar het brandstof gebruik is ook aan het veranderen.
2. LPG absoluut dieptepunt
Het gebruik van LPG is de laatste jaren dramatisch afgenomen. Er werd begin 2000 nog ruim een miljard liter autogas getankt per jaar.
In 2017 was het gedaald tot nog maar 276 miljoen liter. Er is nog maar een kwart over van wat mensen aan LPG afnemen bij de tankstations
Eigenlijk is het bizar. Want LPG heeft vijftien procent minder CO2-uitstoot uit dan benzine en dat is zelfs 72 procent minder als je voor groen gas kiest.
Bovendien zo’n 85 procent minder stikstofoxiden dan diesel. En het is rendabel vanaf 12.000-13.000 kilometer per jaar.
2.1 Diesel en benzine liters
In totaal werd er het afgelopen jaar 5,5 miljard liter benzine (Euro95, Super98 enz) getankt. Dit getal is al jaren stabiel.
Het aantal getankte liters diesels was 7,7 miljard. Dat is ongeveer nog een vijfde minder dan tijdens de crisisjaren in 2008.
.
In bijna 20 jaar tijd is het al LPG gebruikers gedaald met 80%. Bizar, omdat het beter voor het milieu is.
3. Belasting op belasting
Wist je dat meer dan de helft van de prijs van een liter benzine naar de overheid gaat in de vorm van belastingen en accijns?
De btw per liter benzine is voor het grootste deel ook over het deel waar je al accijns over mag afrekenen.
Je betaalt dus belasting over de belastingen.
Bij LPG en diesel zijn de kosten van accijns trouwens een stuk lager vergeleken met benzine. Schaduwkant is dat de wegenbelasting weer fors hoger is.
3.1 Belastingheffing op benzine in de top 3 van Europa
Nederland zit met haar 71,5 eurocent aan accijns en btw op diesel in de middenmoot van Europa qua heffingen.
Voor Euro-95 benzine staan we bovenaan. Alleen Italië en Griekenland vragen meer dan een euro accijns en btw bij benzine en Nederland 105 eurocent.
Of we als koploper hier blij moeten zijn is natuurlijk maar de vraag.
Aan de pomp verdwijnt bij een liter benzine, maar liefst 70 procent van de prijs naar vadertje staat.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.